8.8 C
Nicosia
Τετάρτη 29 Νοέμβριος 2023 | 0:06

Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας ας έρθει να συγκριθούμε, να μιλήσουμε επί πραγματικών επιχειρημάτων

Τον Μαραθώνα Αττικής, όπου συναντήθηκε με πολίτες και φίλους της ΝΔ, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον χαιρετισμό του στους συγκεντρωμένους, αναφέρθηκε αρχικά στην πρωινή επίσκεψή του στο Μάτι, από κοινού με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Καθώς, όπως είπε, «πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές», δήλωσε «σίγουρος ότι η Νέα Δημοκρατία και πάλι θα είναι αυτοδύναμη στην κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει την αυτοδύναμη Ελλάδα.

Και το λέω αυτό διότι έχω εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών. Πιστεύω ότι όταν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη ευθύνη την οποία έχουν σε μία Δημοκρατία, να επιλέξουν το ποιος θα τους κυβερνήσει για την επόμενη τετραετία, θα κρίνουν και θα αξιολογήσουν δίκαια».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε πως «τελευταία χρησιμοποιεί το σύνθημα “δικαιοσύνη παντού”. Εγώ θα πω το εξής: η δίκαιη αποτίμηση του κυβερνητικού μας έργου θα είναι αυτή που θα μας εξασφαλίσει την επόμενη τετραετία.

Διότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε – και δεν ήταν λίγες οι μεγάλες κρίσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε – είμαι ικανοποιημένος διότι σε όλες τις κεντρικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις ήμασταν συνεπείς.

Σας είχα πει προεκλογικά και εδώ στην ανατολική Αττική ότι θα μειώσω τους φόρους και μειώσαμε τους φόρους για όλους, πρωτίστως για τη μεσαία τάξη.

Σάς είχα δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και η ανεργία έπεσε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες από το 17% στο 11%. Και εκτιμώ ότι σύντομα, αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, θα είμαστε σε μονοψήφιο αριθμό.

Σάς είχα δεσμευτεί ότι θα ξανακάνουμε τη χώρα αξιόπιστη και θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε πολλές ξένες επενδύσεις. Και σήμερα, όπου και αν βρίσκομαι στο εξωτερικό, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα» επισήμανε.

«Όλοι συντετριμμένοι για τους δύο νέους χειριστές»

«Είχα, επίσης, δεσμευτεί ότι πρώτα και πάνω από όλα θα ενισχύσουμε την αξιοπιστία, την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια της χώρας. Και σήμερα η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή. Είναι πιο αξιοπρεπής, είναι μια χώρα με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Στηρίξαμε και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Και είμαστε – πιστεύω – όλες και όλοι συντετριμμένοι από τον τραγικό χαμό δύο νέων χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους επιτελώντας την αποστολή τους και θυμίζοντάς μας πόσο δύσκολη, πόσο απαιτητική είναι η εκπαίδευσή τους για να μπορούν ακριβώς να υπερασπίζονται την εθνική κυριαρχία.

Σκύβουμε το κεφάλι με σεβασμό, τιμούμε τη μνήμη τους και δίνουμε τη δέσμευσή μας ότι θα είμαστε πάντα κοντά, ψυχή τε και σώματι, στις Ένοπλες Δυνάμεις μας για τη σπουδαία αποστολή την οποία επιτελούν».

Συνεχίζοντας να απαριθμεί «λίγα μόνο ψήγματα από το σημαντικό κυβερνητικό έργο το οποίο επιτελέσαμε αυτά τα 3,5 χρόνια», ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά οι δήμοι είχαν στη διάθεσή τους τόσα χρηματοδοτικά εργαλεία και τόσα κεφάλαια, τα οποία τα αξιοποιούν τελικά για καλό σκοπό, για να βελτιώσουν την καθημερινότητα. Και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι συνολικά για το επίπεδο της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παρεμβάσεις, λοιπόν, έγιναν σε πολλά επίπεδα αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν έχουμε δυσκολίες και δεν υπάρχουν προβλήματα.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή εισαγόμενη ακρίβεια, αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της έκρηξης των τιμών του φυσικού αερίου.

Όμως, και πάνω σε αυτό το πρόβλημα σκύψαμε με αποτελεσματικότητα, στηρίξαμε την κοινωνία, στηρίξαμε τα νοικοκυριά με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Όταν μιλούσαμε πριν από έναν χρόνο, το πρώτο θέμα που μου θίγατε, ήταν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σήμερα ξέρετε ότι το ζήτημα αυτό ουσιαστικά έχει αντιμετωπιστεί με σημαντικές επιδοτήσεις, αλλά και με παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες οδήγησαν τελικά σε αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Εννιά μήνες αγωνίστηκα να πείσω την Ευρώπη ότι έπρεπε να βάλουμε πλαφόν στο φυσικό αέριο. Το καταφέραμε τελικά και αφότου μπήκε το πλαφόν οι τιμές του φυσικού αερίου κατέρρευσαν.

Αυτή είναι η εικόνα μιας Ελλάδος η οποία μετρά πια στην Ευρώπη, η οποία δεν είναι ουραγός, αλλά είναι πρωταγωνιστής και συνδιαμορφώνει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αντί να είμαστε απλά παθητικοί αποδέκτες ευρωπαϊκών πολιτικών».

Για τα ζητήματα της ακρίβειας και των σούπερ μάρκετ, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει να εκταμιεύεται μέσα από την πλατφόρμα το «Market Pass».

«Τι κάναμε; Πήγαμε και φορολογήσαμε έκτακτα τα δύο διυλιστήρια και εξασφαλίσαμε περίπου 600 εκατομμύρια – εκτιμούμε – κι όλα αυτά τα χρήματα τα επιστρέφουμε στην κοινωνία μέσα από μία έκτακτη επιδότηση που θα περιορίσει το εύρος των αυξήσεων στο σούπερ μάρκετ. Αυτό είναι πραγματικά κοινωνική προοδευτική πολιτική στην πράξη. Στην πράξη, όχι στα λόγια».

«Πρωτοφανής τοξικότητα από ΣΥΡΙΖΑ»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε πως «απέναντι σε αυτήν την προσπάθειά μας να είμαστε κοντά στα προβλήματα των πολιτών, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία πρωτοφανή πολιτική τοξικότητα από την αξιωματική αντιπολίτευση».

Έκανε λόγο για «θλιβερή και απαράδεκτη εικόνα ενός αρχηγού του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος, ο οποίος με τις χθεσινές του δηλώσεις περιφρονεί ανοιχτά το κοινοβούλιο και τη συνταγματική τάξη.

Ο κ. Τσίπρας, μη έχοντας να σας πει απολύτως τίποτα για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζετε, μην έχοντας πει μία κουβέντα για το μέλλον της χώρας όπως το οραματίζονται, μη μπορώντας να πει τίποτα για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα τα οποία είναι ανοιχτά – διότι προφανώς έχει άλλη άποψη για τα εθνικά θέματα – καταφεύγει σε έναν αδιανόητο ακτιβισμό, ο οποίος μας θυμίζει όχι απλά τον Τσίπρα του 2015, αλλά τον Τσίπρα πριν από 10 χρόνια, του 2012, τότε που είχαμε την άνω και την κάτω πλατεία και κάποιοι φωνάζανε να πάνε να εισβάλουν στη Βουλή με τα γνωστά χυδαία συνθήματα.

Ας του πει κάποιος ότι έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι “πεζοδρομιακή” δημοκρατία. Και ας αναλογιστεί ότι είμαστε στην κυβέρνηση σήμερα επειδή μας ψήφισε το 40% του ελληνικού λαού.

Και ας αντιληφθεί, επιτέλους, ότι απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης της Βουλής, επειδή πριν από λίγες μέρες έκανε πρόταση δυσπιστίας, “έφαγε τα μούτρα του” και 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έδωσαν την εμπιστοσύνη τους σε αυτή την κυβέρνηση.

Ας αφήσει, λοιπόν, στην άκρη αυτά τα ψευτοεπικοινωνιακά νταηλίκια και ας σοβαρευτεί επιτέλους. Ας σοβαρευτεί και ας έρθει να μιλήσουμε επί πραγματικών επιχειρημάτων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε «να συγκρίνουμε τις διαδρομές μας, να μιλήσουμε για το παρελθόν μας. Τέσσερα χρόνια ήταν πρωθυπουργός. Γιατί δεν θέλει να μας πει τι έκανε επιτέλους για τη χώρα αυτά τα τέσσερα χρόνια;

Εγώ δεν έχω καμία δυσκολία να κάνω το δικό μας απολογισμό, με τα πολλά καλά και τα όποια λάθη. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ από εσάς. Και όποτε έγιναν λάθη, με ευθύτητα τα αναγνώρισα. Όταν είχαμε τις μεγάλες πυρκαγιές πρόπερσι το καλοκαίρι στην Εύβοια, πρώτος εγώ βγήκα και είπα ότι δεν τα καταφέραμε και πρέπει να γίνουμε καλύτεροι.

Και γίναμε καλύτεροι στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας και το ξέρετε πολύ καλά πόσες ανθρώπινες ζωές έχουν σωθεί πια με το “112”» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Να έρθει λοιπόν να συγκριθούμε, να μιλήσουμε γι’ αυτά. Αλλά να μιλήσουμε κυρίως για την Ελλάδα της επόμενης μέρας: πώς την οραματιζόμαστε, πώς θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία ανάπτυξης. Πώς θα φέρουμε περισσότερες επενδύσεις. Πώς θα αυξηθούν οι μισθοί».

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, στον ΣΥΡΙΖΑ «η επιλογή τους είναι δεδομένη και δρομολογημένη. Θα φτάσουμε στις εκλογές μέσα σε ένα κλίμα μεγάλης τοξικότητας.

Προφανώς και όταν προκαλούμαστε θα απαντάμε, όμως δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας την οποία έχουμε κρατήσει ψηλά όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα βουλιάξουμε στη λάσπη μαζί τους.

Θα αντιπαρατεθούμε με επιχειρήματα. Και τελικά θα έχουμε εμπιστοσύνη στην ίδια την κρίση του ελληνικού λαού.

Έχουμε μπροστά μας να απενεργοποιήσουμε μια “βόμβα”, είναι η “βόμβα” της απλής αναλογικής. Οι δήμοι, οι οποίοι ήταν τα πρώτα θύματα, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει να κυβερνάς χωρίς να έχεις πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν θέλουμε να περάσουμε την ίδια διαδικασία και ως χώρα.

Για εμάς, λοιπόν, δεν υπάρχουν δύο κάλπες. Υπάρχει μια κάλπη, η εθνική κάλπη που θα στείλει το μήνυμα τού ποιον θα θέλει ο ελληνικός λαός να έχει ως κυβέρνηση την επόμενη μέρα.

Γι’ αυτό και ζητώ από εσάς, από τα κομματικά στελέχη, μέγιστη κινητοποίηση. Δεν έχει μείνει πια πολύς καιρός. Ξέρουμε ότι πλησιάζουμε στο τέλος. Θα δώσουμε αυτόν τον αγώνα όλες και όλοι μαζί, θα τον δώσουμε με αισιοδοξία, με χαμόγελο, με αυτοπεποίθηση, με την ικανοποίηση που μας δίνει το σημαντικό δημοσκοπικό μας προβάδισμα, αλλά και με τη μετριοφροσύνη ενός κόμματος που δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο.

Ένα πράγμα δεν μπορούμε να δεχθούμε και αυτό είναι αλαζονεία και υπεροψία. Κάθε δημοκρατική διαδικασία επιβάλει σκληρή δουλειά και ταπεινότητα. Και προσέγγιση του κάθε πολίτη με τον απαραίτητο σεβασμό που του αξίζει.

Αυτό θέλω να σας ζητήσω. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε και είμαι σίγουρος ότι με τη δική σας στήριξη, με τον δικό σας αγώνα, θα μπορέσω να έχω τη δυνατότητα και μετά το πέρας των εκλογών, των διπλών εκλογών καθώς φαίνεται γιατί θα χρειαστούμε δυο εκλογές, να έχω τη δυνατότητα να τηρήσω την υπόσχεσή μου και να υποδεχθώ τον μικρό Μάξιμο (σ.σ. ένα από τα παιδάκια που συνάντησε σήμερα στον Μαραθώνα) στο Μαξίμου» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το παρασκήνιο του βρετανικού φάουλ: Γιατί και πώς ακυρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Σούνακ

Κατερίνα Κοκκαλιάρη • [email protected] Σε ένα πρωτοφανές διπλωματικό φάουλ και σε μια κίνηση πολιτικής απρέπειας προχώρησε χθες η βρετανική κυβέρνηση, που ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση του Βρετανού...

Φινλανδία: Κλείνει για δύο εβδομάδες τα σύνορα με τη Ρωσία

Τα σύνορά της με τη Ρωσία σκοπεύει να κλείσει η Φινλανδία για τους ταξιδιώτες για τις επόμενες δύο εβδομάδες προκειμένου να ανακόψει τις ασυνήθιστα...

Σε ακόμα μια επιτυχημένη Προεδρία της ΕΕ στοχεύει η Κύπρος

Στοχεύουμε σε ακόμα μια επιτυχημένη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, χαιρετίζοντας την ομόφωνη ψήφιση σε νόμο...

Για αθέτηση συμφωνίας κατηγορεί τον Μητσοτάκη η Βρετανία – Αιτία τα Γλυπτά του Πρθενώνα

Εκπρόσωπος της βρετανικής Κυβέρνησης είπε πως η ακύρωση της συνάντησης μεταξύ Ρίσι Σούνακ και Κυριάκου Μητσοτάκη οφείλεται σε αθέτηση συμφωνίας εκ μέρους του Έλληνα...

Εκπρόσωπος: Το Υφυπουργείο Μετανάστευσης θα βοηθήσει στο μεταναστευτικό

Η θετική εικόνα, που για πρώτη φορά σημειώνει το ισοζύγιο αφίξεων-επιστροφών θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο με τη σύσταση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης Ασύλου και Ένταξης,...

Συνέργειες στην περιοχή για το φυσικό αέριο βλέπει η Chevron – Τι λένε Total και Eni

Η Chevron διαβλέπει συνέργειες μεταξύ του κυπριακού φυσικού αερίου και άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή, δήλωσε ο Κρίσταν Σβέντσεν, επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού για την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW