20.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 20:00

Μητσοτάκης: Από τον διάλογο με τον Ερντογάν είδαν όλοι ποιος είναι αυτός που προκαλεί

«Δεν νοείται σήμερα να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο όταν η Τουρκία είναι αυτή που θέτει ευθέως ζητήματα που αφορούν μέχρι και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα.

Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη έρχονται μία μέρα μετά την ένταση που σημειώθηκε στο δείπνο των ηγετών στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που φιλοξενήθηκε επίσης στην Πράγα. 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση όταν προκαλείται» και πρόσθεσε πως είχε την ευκαιρία ενώπιων των ηγετών να επαναλάβει αυτά που είπε και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι αδύνατον να υπάρξει εκτόνωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική. «Δηλώνω όμως για ακόμα μια φορά ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή που κλείνει την πόρτα του διαλόγου», συνέχισε προσθέτοντας πως «έχουμε τη βεβαιότητα ότι έχουμε με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο».

Αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν το βράδυ της Πέμπτης στο δείπνο των ηγετών στη Σύνοδο της Πράγας ο πρωθυπουργός είπε ότι «ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία, μέσα από τον διάλογο, όπως έγινε μπροστά στους ηγέτες και αντιλήφθηκαν όλοι ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους και ποια είναι η χώρα που με αυτοπεποίθηση υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, χωρίς να κλείνει την πόρτα του διάλογου».

Τόνισε ωστόσο ότι «κλείνουμε την πόρτα στις προκλήσεις, ανοίγουμε παράθυρο στον διάλογο».

Τι προηγήθηκε

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε να προχωρήσει σε νέες προκλητικές δηλώσεις μπροστά στους ευρωπαίους ηγέτες. Στο δείπνο που έγινε για την πρώτη σύνοδο  της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας κατηγόρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί. Πρόκειται για μια συνέχεια στο blame game που εδώ και καιρό επιχειρεί η Άγκυρα, η οποία  προσπαθεί μάταια  να καλύψει τις βαριές της ευθύνες για την ραγδαία επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Όπως ήταν αναμενόμενο η νέα αυτή πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο χθεσινό δείπνο δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητηΣύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός πήρε τον λόγο και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Ερντογάν δεν βρήκε, ωστόσο, ευήκοα ώτα στις αιτιάσεις του ούτε στο πάνελ για την ασφάλεια, που συμμετείχε, ούτε και στις διμερείς επαφές, που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Αντιθέτως, το κλίμα που εισέπραξε από τους συνομιλητές του ήταν η σύσταση να σταματήσει τη συγκεκριμένη τακτική και να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες.

Η ελληνική αποστολή γνώριζε ότι ο Τούρκος ηγέτης είχε ζητήσει να πάρει τον λόγο κατά την διάρκεια του δείπνου, και όπως υπογραμμίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει άφωνος και να αφήσει αναπάντητα τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως αιφνιδίασε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει συνηθίσει σε μονολόγους, κάτι -που σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα- αποτυπώθηκε και στο «αλλοπρόσαλλο» της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αργότερα, κατά τη διάρκεια της οποίας σε άλλα σημεία απειλούσε πως «θα έλθουμε νύχτα» και σε άλλα έλεγε πως δεν αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν προσέρχεται στον διάλογο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!