8 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 | 1:40

Μητσοτάκης: Από Δευτέρα ανοίγει το λιανεμπόριο – 500 ευρώ το πρόστιμο

«Πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των καταστημάτων έδωσε πριν λίγο η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, όπως επιβεβαίωσε και ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στη Βουλή.

Πρόθεση της κυβέρνησης αποτελούσε να βρεθεί ένα σχέδιο που θα επιτρέψει το άνοιγμα της αγοράς αλλά με μικρό το ρίσκο να πυροδοτηθεί μία επιδημιολογική έκρηξη, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος θα δώσει το παρών στη σημερινή (18:00) τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται να ανοίξει το λιανεμπόριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται λειτουργία υπό πολύ αυστηρούς όρους όλων των καταστημάτων με τη μέθοδο click in shop, εκτός από τις κόκκινες περιοχές όπου θα λειτουργούν με click away.

Οι μετακινήσεις θα γίνονται με sms 2ωρης διάρκειας (κωδικός 2 στο 13033) και σε αυτό το διάστημα θα επιτρέπεται η μετάβαση από δήμο σε δήμο.

Ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει το προϊόν που θέλει να αγοράσει και θα μπορεί να το έχει «δεσμεύσει» είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω διαδικτύου, ενώ θα μπορεί ότι άλλο διαλέξει να το δοκιμάσει προ αγοράς, περιορίζοντας όμως την παραμονή του στο κατάστημα στον προβλεπόμενο χρόνο.

O καταναλωτής θα μπορεί να αλλάξει το προϊόν αλλά αυστηρά με ραντεβού και να παραλάβει ένα άλλο.

Προβλέπονται ιδιαίτερα αυστηροί έλεγχοι με πρόστιμα από 400-500 ευρώ για τους παραβάτες.

Επίσης, υπάρχει θετική εισηγηση για λειτουργία κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως το πρόστιμο για τους παραβάτες των μέτρων Covid-19 αυξάνεται στα 500 ευρώ, από 300, «ώστε να μπορέσουμε να αναθερμάνουμε την οικονομία χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία».

HELLENIC PARLIAMENT TV

Παράλληλα, εξήγγειλε δύο νέα μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών και της κοινωνίας:

1) Η κάλυψη ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για άλλον έναν μήνα, θα ισχύσει και τον Φεβρουάριο.

2) Επεκτείνονται και θα συνεχιστούν να καταβάλλονται και για τους επόμενους δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.

«Κάθε μήνας lockdown στοιχίζει στην ελληνική Οικονομία πάνω από 3 δισ. ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας γιατί ήρθε «η ώρα να πάρουμε σταδιακά το ρίσκο της σταδιακής επαναλειτουργίας της οικονομίας, εφόσον το εισηγηθούν οι ειδικοί». Αναγνώρισε, παντως, πως κάθε άνοιγμα της οικονομίας προκαλεί λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων, ωστόσο είπε πως «αυτό όσο δεν προσθέτει πίεση στο ΕΣΥ, μπορούμε να το αντέξουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως «το click away δούλεψε για ορισμένους κλάδους, όχι τόσο στην ένδυση και την υπόδηση».

Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η συζήτηση αυτή είναι μια ευκαιρία να διαλυθούν μύθοι που διακινούνται, να περιγραφεί με τη γλώσσα της αλήθειας η κατάσταση και το σχέδιο «Ελευθερία» που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στο αύριο. Είναι μια ευκαιρία να απαντηθούν απορίες που δικαιολογημένα απασχολούν τους πολίτες, είπε.

«Μπορούμε να διαφωνούμε σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα. Για την πραγματική εικόνα που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας και για το τι έχει γίνει τους τελευταίους 10 μήνες» ανέφερε.

«Ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς» 

Όπως είπε, τα τελευταία στοιχεία του ECDC για το πού βρισκόμαστε σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας δείχνουν πως όλες οι χώρες της Ευρώπης είναι κόκκινες και μόνο η Ελλάδα και η Φινλανδία είναι κίτρινες και ορισμένες περιφέρειές τους είναι πράσινες.

«Η απότομη αύξηση στις νοσηλείες ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου, υπήρξε δραματική, κορυφώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και πλέον τώρα αποκλιμακώνεται» ανέφερε κι επισήμανε πως «η χώρα μας αθροιστικά βρίσκεται στην 21η θέση, στην 5η θέση με τους λιγότερους θανάτους από κορωνοϊό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται πάνω από όλα στους υγειονομικούς μας, που υπερέβαλλαν τους εαυτούς τους. Επιπλέον, αυτή η αποκλιμάκωση στην πορεία της επιδημίας οφείλεται και στο γεγονός πως στην περίοδο των εορτών, με λίγες εξαιρέσεις, η ελληνική κοινωνία επέδειξε πειθαρχία στις εντολές των ειδικών.

Φαίνεται πως ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Οφείλεται και στην πολιτική απόφαση για επιβολή αυστηρότερου lockdown τις τελευταίες δύο εβδομάδες, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, που παρέθεσε και αναλυτικά στατιστικά στοιχεία και διαγράμματα για τη «θετική», όπως είπε, πορεία της πανδημίας, που πάντως δεν δικαιολογούν κανέναν εφησυχασμό.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα, δηλαδή «η διατήρηση των μέτρων προστασίας, το προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, τα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και η εξέλιξη της διαδικασίας του εμβολιασμού. Όπως είπε, «είναι σαν να οδηγείς σε έναν άγνωστο δρόμο το βράδυ, με πολλές στροφές και παγίδες. Άλλοτε πατάς γκάζι, άλλοτε φρένο, κι όταν χρειαστεί, στρίβεις το τιμόνι. Την ίδια στρατηγική της προσαρμογής σε μεταβαλλόμενα δεδομένα έχουν ακολουθήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες» επισήμανε.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ειδικά της αξιωματικής, σχετικά με τις αντοχές του ΕΣΥ, υπενθύμισε πως «παραλάβαμε 557 κρεβάτια στις ΜΕΘ. Επίσης, κάθε χειμώνα, όταν είχαμε την εποχική γρίπη, είχαμε αναμονές στις εντατικές, που συχνά έφθαναν έως και τις 30 ημέρες. Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας 1.295 ΜΕΘ, εκτιμούμε πως θα προστεθούν τους επόμενους μήνες τουλάχιστον άλλες 150 χάρη και στην δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ και ως εκ τούτου την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων» είπε, τονίζοντας πως ο δείκτης θετικότητας σήμερα είναι κάτω από το 3% και «ευτυχώς, τις τελευταίες 10 ημέρες βαίνει μειούμενος».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τα δωρεάν τεστ Covid-19, υπενθυμίζοντας πως είναι ανοικτή η πλατφόρμα testing.gov.gr, για όποιον θέλει να κάνει δωρεάν rapid test. Ζήτησε δε τη συνδρομή της αντιπολίτευσης, «επειδή η προσφορά δεν είναι ακόμη ικανοποιητική, να βοηθήσει και εκείνη ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών».

«Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος» είπε περαιτέρω ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. Δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Μην ξεχνάμε ότι από την 1η Ιανουαρίου πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματός τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών» ανέφερε.

Αναφερόμενος στην επιτροπή των ειδικών που εισηγείται στην κυβέρνηση τα μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, ο πρωθυπουργός μίλησε για τον Σωτήρη Τσιόδρα. «Μπορεί να σχολιάσατε πως κάποτε απευθύνθηκα στον κ. Τσιόδρα με το μικρό του όνομα. Ωστόσο, ποτέ δεν ειπώθηκε ότι τον αγνόησα, είτε αυτόν, είτε την επιτροπή. Η τελική εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων πάντα λαμβάνεται υπόψιν από την κυβέρνηση. Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων, όπως σε άλλες χώρες. Και δεν πρόκειται να γίνει.

Ακολουθήσαμε κατά γράμμα τις εισηγήσεις των ειδικών. Μία φορά, μάλιστα, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου πήραμε και πιο αυστηρά μέτρα» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Κάναμε ακριβώς το ίδιο με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ρωτάω την αντιπολίτευση: Έπρεπε να αγοράσουμε μόνοι μας εμβόλια; τι θα είχε συμβεί εάν η ΕΕ δεν έκανε αυτήν την επιλογή; Οι μικρότερες χώρες σε καλύτερη ή χειρότερη μοίρα εάν διαπραγματεύονταν ξεχωριστά με τις φαρμακευτικές εταιρείες; Το μοντέλο που εφαρμόζεται, παρά τις καθυστερήσεις, είναι ένα έμπρακτο δείγμα αλληλεγγύης. Στο μέλλον θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα θα χρειαστούμε» είπε.

«Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα»

Συνεχίζοντας την πρωτολογία του, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως «επιλέξαμε μία πρωτοπόρα διαδικασία σε ό,τι αφορά στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό. Γίνεται ψηφιακά και με απόλυτη διαφάνεια. Το Κράτος πηγαίνει στον πολίτη. Πολύ σύντομα θα ανοίξουμε την πλατφόρμα και για τους πολίτες άνω των 80 ετών» ανέφερε.

«Κάθε ημέρα η διαδικασία του εμβολιασμού υπόκειται στη βάσανο της διαφάνειας και της λογοδοσίας» συνέχισε. «Μέχρι σήμερα έχουμε κλείσει 122.000 ηλεκτρονικά ραντεβού. η Ελλάδα είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σχετικά με την ταχύτητα των εμβολιασμών. Μέχρι στιγμής είμαι απολύτως ικανοποιημένος από τη δρομολόγηση του σύνθετου εγχειρήματος. Ελληνική καινοτομία είναι και το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Πρότεινα στην ΕΕ να πάρει και κοινοτικό χαρακτήρα. Είμαστε στην πρώτη γραμμή των χωρών που θέλουν οι μετακινήσεις των ευρωπαίων πολιτών να γίνονται πιο απρόσκοπτα» υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος κατόπιν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρωθυπουργός τού είπε: «Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με έναν νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα, είτε αφέλεια, είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα» υποστήριξε.

«Εφικτός ο στόχος έως τις αρχές καλοκαιριού να είναι ασφαλής ο πληθυσμός»

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, είναι δεδομένο πως στη διαδικασία εμβολιασμού θα υπάρχουν αστοχίες και δυσκολίες. Το ζήτημα, είπε, είναι να εντοπίζονται γρήγορα και να λύνονται. Έως τώρα στη χώρα μας τα προβλήματα είναι μικρά και όλα βαίνουν βάσει του σχεδιασμού, επισήμανε, συμπληρώνοντας πως είναι σημαντικό από όλα τα κόμματα να εκπέμπεται το μήνυμα πως τα εμβόλια είναι ασφαλή κι αποτελεσματικά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως εντός του επόμενου μήνα θα τεθούν σε λειτουργία τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα έχουν το καθένα από αυτά τη δυνατότητα να εμβολιάζει 20.000 πολίτες ημερησίως. «Έως τον Μάρτιο θα έχουμε 4.600.000 δόσεις εμβολίων και στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα μπορέσουμε να έχουμε εμβολιάσει περί τα 2 εκατομμύρια πολίτες. Ο στόχος έως τις αρχές καλοκαιριού να είναι ασφαλής ο πληθυσμός είναι εφικτός» τόνισε.

Παράλληλα, στάθηκε στην ανάγκη «να πορευθούμε ενωμένοι και συστρατευμένοι». Όπως εξήγησε, «είναι αδύνατον να πετύχουμε εάν ο καθένας δεν κάνει αυτό που του αναλογεί. Για αυτό μιλώ για ατομική υπευθυνότητα. Επιμένουμε, λοιπόν, ότι η έννοια της ατομικής υπευθυνότητας είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από πότε, καθώς μπαίνουμε στη φάση της σταδιακής χαλάρωσης. Η ατομική υπευθυνότητα δεν αποτελεί άλλοθι για πιθανές κυβερνητικές αστοχίες» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Νεαρή Αφγανή έγκυος αυτοπυρπολήθηκε στο Καρά Τεπέ- Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου

Μία 26χρονη Αφγανή πρόσφυγας, έγκυος στον όγδοο μήνα της κύησης της, μητέρα άλλων δυο παιδιών, αυτοπυρπολήθηκε την περασμένη Κυριακή μέσα στη σκηνή που διέμενε,...

Moody’s: Επί τα χείρω οι προβλέψεις για την Ευρώπη

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's αναθεώρησε σήμερα ανοδικά τις οικονομικές του προβλέψεις για το έτος για τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες αγορές, αλλά...

Η Apple αγοράζει μια εταιρεία κάθε τρεις με τέσσερις εβδομάδες

Η Apple έχει αποκτήσει περίπου 100 εταιρείες τα τελευταία έξι χρόνια, αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τιμ Κουκ. Αυτό «μεταφράζεται» σε αγορά μιας εταιρείας...

ΙΑΤΑ: Ταξιδιωτικό πάσο για τον κορωνοϊό

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ένα «ταξιδιωτικό πάσο» (travel pass) για την COVID-19 στα τέλη Μαρτίου. Η Ένωση θέτεισε εφαρμογή ένα ψηφιακό...

Υπόθεση Λιγνάδη: Αίτημα ακυρότητας της διαδικασίας κατέθεσε ο Αλ. Κούγιας

Ένσταση ακυρότητας της προδικασίας που οδήγησε στη σύλληψη του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη κατέθεσε στην ανακρίτρια λίγες ώρες πριν την...

Αυτά είναι τα αυριανά σημεία για rapid test

Συνεχίζονται τα προγράμματα δωρεάν ελέγχου με rapid test αντιγόνου του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων, με γνώμονα τη διαρκή επιτήρηση της κοινότητας και των...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!