3 C
Nicosia
Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 | 3:23

ΚΙΝΑΛ: Ο εκλογικός χάρτης και τι δείχνει για τον β’ γύρο

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Ευρύ προβάδισμα στη συντριπτική πλειονότητα των περιφερειών της χώρας και όχι μόνο στο εκλογικό «κάστρο» του στην Κρήτη κατέγραψε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής με την «εκλογική γεωγραφία» των πράσινων ψήφων ανά την επικράτεια να δείχνει ότι ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ενόψει της αναμέτρησης του β’ γύρου.

Η εικόνα που προκύπτει από τα χθεσινά αποτελέσματα (ενσωμάτωση στο 93.4%) δείχνει ότι η προτίμηση των ψηφοφόρων στον Νίκο Ανδρουλάκη δεν έχει μόνο χαρακτηριστικά εντοπιότητας αλλά καταγράφεται σε ολόκληρη τη χώρα με εξαίρεση τις δύο περιφέρειες-γενέτειρες των πολιτικών αντιπάλων του, την Αττική και τη Δυτική Ελλάδα. Ειδικότερα ο κ. Ανδρουλάκης επικράτησε με συντριπτικό ποσοστό στην Κρήτη (61,3% έναντι 24,6% του Γ. Παπανδρέου και 10,2% του Ανδρ. Λοβέρδου) και κατέγραφε σαφές προβάδισμα σε άλλες 10 περιφέρειες.

Με ενσωμάτωση στο 93.4%

Η ευρύτερη επικράτηση του κ. Ανδρουλάκη, εκτός της Κρήτης, σημειώθηκε στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας όπου κατέγραψε το εντυπωσιακό 44,6% (έναντι 24,3% του κ. Παπανδρέου και 16,7% του κ. Λοβέρδου). Μεγάλες νίκες πέτυχε επίσης στο Νότιο Αιγαίο με 40% (έναντι 26,7% του κ. Παπανδρέου και 26% του κ. Λοβέρδου), στην Ήπειρο με 38,9% (έναντι 32,7% του κ. Παπανδρέου και 19,9% του κ. Λοβέρδου) και στην Κεντρική Μακεδονία με 37,1% (έναντι 27,9% του κ. Λοβέρδου και 22% του κ. Παπανδρέου).

Στις υπόλοιπες περιφέρειες πρώτευσε ο κ. Ανδρουλάκης με ποσοστά πολύ κοντά στην πανελλαδική επίδοσή του που ήταν 36,93%. Ειδικότερα επικράτησε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 36,9% (έναντι 27,8% του κ. Παπανδρέου και 26,1% του κ. Λοβέρδου), στη Θεσσαλία με 36,4% (έναντι 29,5% του κ. Παπανδρέου και 23,1% του κ. Λοβέρδου), στην Πελοπόννησο με 36,2% (έναντι 27,8% του κ. Παπανδρέου και 27,3% του κ. Λοβέρδου), στη Στερεά Ελλάδα με 36,1% (έναντι 28,7% του κ. Παπανδρέου και 28,4% του κ. Λοβέρδου) και στο Βόρειο Αιγαίο με 36,1% (έναντι 33,9% του κ. Λοβέρδου και 20,6% του κ. Παπανδρέου). Επίσης στα Ιόνια Νησιά ο κ. Ανδρουλάκης πρώτευσε με 33% (έναντι 28,6% του κ. Παπανδρέου και 27,6% του κ. Λοβέρδου).

Στην Δυτική Ελλάδα νίκησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με 38,7% έναντι 33,5% του κ. Ανδρουλάκη και 22% του κ. Λοβέρδου. Στην Αττική κέρδισε ο πολιτευόμενος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, Ανδρέας Λοβέρδος, με 33,45% έναντι 29,3% του κ. Παπανδρέου και 27,9% του κ. Ανδρουλάκη.

Τι δείχνει ο εκλογικός χάρτης για τον β’ γύρο

Από τον χάρτη των αποτελεσμάτων προκύπτουν δύο συμπεράσματα για τον β’ γύρο που επιβεβαιώνουν το ισχυρό προβάδισμα του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

  • Πρώτον, «σάρωσε» στην εκλογική του περιφέρεια της Κρήτης με το συντριπτικό 61,3% αλλά ταυτόχρονα, αντίθετα με τους ανθυποψήφιούς του, έδειξε να διατηρεί ισχυρές δυνάμεις στα «κάστρα»  των αντιπάλων του καταγράφοντας 33,5% στη Δυτική Ελλάδα και 27,9% στην Αττική.
  • Δεύτερον το εύρος της εκλογικής απήχησής του κ. Ανδρουλάκη στις 11 από τις 13 εκλογικές περιφέρειες της χώρας δείχνει ότι η στήριξη προς την υποψηφιότητά του είναι γενικευμένη και κατά συνέπεια εισέρχεται με δυναμική πρωτιάς στα περισσότερα σημεία της χώρας.

Επομένως για να ανατραπεί το προβάδισμα θα πρέπει ο κ. Παπανδρέου να λάβει τη μερίδα του λέοντος των ψήφων που κατευθύνθηκαν στον πρώτο γύρο στους τέσσερις υπόλοιπους υποψήφιους ανατρέποντας ουσιαστικά τους συσχετισμούς που καταγράφηκαν ανά την χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι στην επικράτεια οι έξι υποψήφιοι πέτυχαν τα εξής ποσοστά: Νίκος Ανδρουλάκης 36,93%, Γιώργος Παπανδρέου 27,85%, Ανδρέας Λοβέρδος 26,07%, Παύλος Χρηστίδης 3,24%, Παύλος Γερουλάνος 2,96%, Χάρης Καστανίδης 2.,95% (ενσωμάτωση 93,43%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Αττική στο έλεος της “Ελπίδας” – Με δυσκολία η κίνηση των οχημάτων

Με δυσκολία διεξάγεται η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Με χαμηλές ταχύτητες κινούνται οι ελάχιστοι οδηγοί στο Σύνταγμα και τις...

Ελλάδα: Γενική αργία την Τρίτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Γενική αργία κηρύσσει η κυβέρνηση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα», που πλήττει από το πρωί της Δευτέρας ολόκληρη τη χώρα. Το...

Τατάρ: Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τη στήριξη στην πολιτική για «λύση δύο κρατών»

Το αποτέλεσμα των πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» στα κατεχόμενα στέλνει στον κόσμο το μήνυμα ότι η πολιτική για «λύση δύο κρατών» έγινε αποδεκτή από τον...

Αντισυνταγματικός ο Νόμος περί Δημόσιας Υπηρεσίας λέει το Ανώτατο

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου ομόφωνα γνωμοδότησε σήμερα, κατόπιν Αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι ο Νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων,...

CYTA: Προβλέπει κέρδη 75 εκατ. ευρώ για το 2021 – Τα τελευταία 20 χρόνια έδωσε στο κράτος 1.1 δισ. ευρώ

Την τελευταία 20ετία η Cyta έχει καταβάλει στο κυπριακό κράτος 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 851,7 εκατομμύρια ευρώ αφορούν μέρισμα και τα...

Ο Κασουλίδης σε σύσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ με ΥΠΕΞ ΗΠΑ

Σε ανταλλαγή απόψεων με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και τις απειλές της Ρωσίας κατά της ασφάλειας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!