15.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 4:37

ΚΙΝΑΛ: Ο εκλογικός χάρτης και τι δείχνει για τον β’ γύρο

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Ευρύ προβάδισμα στη συντριπτική πλειονότητα των περιφερειών της χώρας και όχι μόνο στο εκλογικό «κάστρο» του στην Κρήτη κατέγραψε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής με την «εκλογική γεωγραφία» των πράσινων ψήφων ανά την επικράτεια να δείχνει ότι ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ενόψει της αναμέτρησης του β’ γύρου.

Η εικόνα που προκύπτει από τα χθεσινά αποτελέσματα (ενσωμάτωση στο 93.4%) δείχνει ότι η προτίμηση των ψηφοφόρων στον Νίκο Ανδρουλάκη δεν έχει μόνο χαρακτηριστικά εντοπιότητας αλλά καταγράφεται σε ολόκληρη τη χώρα με εξαίρεση τις δύο περιφέρειες-γενέτειρες των πολιτικών αντιπάλων του, την Αττική και τη Δυτική Ελλάδα. Ειδικότερα ο κ. Ανδρουλάκης επικράτησε με συντριπτικό ποσοστό στην Κρήτη (61,3% έναντι 24,6% του Γ. Παπανδρέου και 10,2% του Ανδρ. Λοβέρδου) και κατέγραφε σαφές προβάδισμα σε άλλες 10 περιφέρειες.

Με ενσωμάτωση στο 93.4%

Η ευρύτερη επικράτηση του κ. Ανδρουλάκη, εκτός της Κρήτης, σημειώθηκε στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας όπου κατέγραψε το εντυπωσιακό 44,6% (έναντι 24,3% του κ. Παπανδρέου και 16,7% του κ. Λοβέρδου). Μεγάλες νίκες πέτυχε επίσης στο Νότιο Αιγαίο με 40% (έναντι 26,7% του κ. Παπανδρέου και 26% του κ. Λοβέρδου), στην Ήπειρο με 38,9% (έναντι 32,7% του κ. Παπανδρέου και 19,9% του κ. Λοβέρδου) και στην Κεντρική Μακεδονία με 37,1% (έναντι 27,9% του κ. Λοβέρδου και 22% του κ. Παπανδρέου).

Στις υπόλοιπες περιφέρειες πρώτευσε ο κ. Ανδρουλάκης με ποσοστά πολύ κοντά στην πανελλαδική επίδοσή του που ήταν 36,93%. Ειδικότερα επικράτησε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 36,9% (έναντι 27,8% του κ. Παπανδρέου και 26,1% του κ. Λοβέρδου), στη Θεσσαλία με 36,4% (έναντι 29,5% του κ. Παπανδρέου και 23,1% του κ. Λοβέρδου), στην Πελοπόννησο με 36,2% (έναντι 27,8% του κ. Παπανδρέου και 27,3% του κ. Λοβέρδου), στη Στερεά Ελλάδα με 36,1% (έναντι 28,7% του κ. Παπανδρέου και 28,4% του κ. Λοβέρδου) και στο Βόρειο Αιγαίο με 36,1% (έναντι 33,9% του κ. Λοβέρδου και 20,6% του κ. Παπανδρέου). Επίσης στα Ιόνια Νησιά ο κ. Ανδρουλάκης πρώτευσε με 33% (έναντι 28,6% του κ. Παπανδρέου και 27,6% του κ. Λοβέρδου).

Στην Δυτική Ελλάδα νίκησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με 38,7% έναντι 33,5% του κ. Ανδρουλάκη και 22% του κ. Λοβέρδου. Στην Αττική κέρδισε ο πολιτευόμενος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, Ανδρέας Λοβέρδος, με 33,45% έναντι 29,3% του κ. Παπανδρέου και 27,9% του κ. Ανδρουλάκη.

Τι δείχνει ο εκλογικός χάρτης για τον β’ γύρο

Από τον χάρτη των αποτελεσμάτων προκύπτουν δύο συμπεράσματα για τον β’ γύρο που επιβεβαιώνουν το ισχυρό προβάδισμα του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

  • Πρώτον, «σάρωσε» στην εκλογική του περιφέρεια της Κρήτης με το συντριπτικό 61,3% αλλά ταυτόχρονα, αντίθετα με τους ανθυποψήφιούς του, έδειξε να διατηρεί ισχυρές δυνάμεις στα «κάστρα»  των αντιπάλων του καταγράφοντας 33,5% στη Δυτική Ελλάδα και 27,9% στην Αττική.
  • Δεύτερον το εύρος της εκλογικής απήχησής του κ. Ανδρουλάκη στις 11 από τις 13 εκλογικές περιφέρειες της χώρας δείχνει ότι η στήριξη προς την υποψηφιότητά του είναι γενικευμένη και κατά συνέπεια εισέρχεται με δυναμική πρωτιάς στα περισσότερα σημεία της χώρας.

Επομένως για να ανατραπεί το προβάδισμα θα πρέπει ο κ. Παπανδρέου να λάβει τη μερίδα του λέοντος των ψήφων που κατευθύνθηκαν στον πρώτο γύρο στους τέσσερις υπόλοιπους υποψήφιους ανατρέποντας ουσιαστικά τους συσχετισμούς που καταγράφηκαν ανά την χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι στην επικράτεια οι έξι υποψήφιοι πέτυχαν τα εξής ποσοστά: Νίκος Ανδρουλάκης 36,93%, Γιώργος Παπανδρέου 27,85%, Ανδρέας Λοβέρδος 26,07%, Παύλος Χρηστίδης 3,24%, Παύλος Γερουλάνος 2,96%, Χάρης Καστανίδης 2.,95% (ενσωμάτωση 93,43%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!