Η βελγική δικαιοσύνη αναμένεται να αποφασίσει εντός της ημέρας αν θα προφυλακιστούν οι πέντε ύποπτοι που κρατούνται από το πρωί της Παρασκευής – ανάμεσά τους και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή – που φέρονται να έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς που σχετίζεται με το Κατάρ.
Η Εύα Καϊλή, η οποία ανακρίνεται από την Παρασκευή από τον βέλγο εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ, τέθηκε ήδη σε διαθεσιμότητα από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία και ανέστειλε τα καθήκοντα της ελληνίδας ευρωβουλευτούως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις εναντίον της Εύας Καϊλή από συναδέλφους της στην Ευρωβουλή. Η επίσης αντιπρόεδρος του σώματος, Καταρίνα Μπάρλεϊ, που εκπροσωπεί το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, δήλωσε: «Οι έρευνες του εισαγγελέα είναι πάντα το σημείο όπου λες, ως πολιτικός, ότι δεν μπορείς πλέον να εκπροσωπείς ένα όργανο». Μιλώντας στο ARD, η γερμανίδα αντιπρόεδρος που ανήκει με την Καϊλή στη Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάλεσε την ελληνίδα ευρωβουλευτή «να παραιτηθεί με τη θέλησή της».
Στο ίδιο μήκος κύματος, και η Νίκολα Μπέερ, επίσης αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, εμφανίστηκε πολύ εξοργισμένη για τις φερόμενες συμφωνίες των πέντε υπόπτων με το Κατάρ: «Εκπροσωπούμε τον λαό της Ευρώπης» είπε η γερμανίδα ευρωβουλευτής στο ARD. «Είμαστε το λίκνο της δημοκρατίας, εκπροσωπούμε τις αξίες της Ευρώπης και αυτό πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητο».
«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό » αντέδρασε και η οργάνωση Transparency International. «Για αρκετές δεκαετίες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέτρεψε να αναπτυχθεί μια κουλτούρα ατιμωρησίας (…) και μια παντελής απουσία ανεξάρτητου ηθικού ελέγχου».
Το Κατάρ, πάντως, αρνείται τις κατηγορίες: «Οποιοσδήποτε ισχυρισμός για ανάρμοστη συμπεριφορά από την πλευρά του Κράτους του Κατάρ μαρτυρεί σοβαρή παραπληροφόρηση» υποστήριξε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ, διατηρώντας την ανωνυμία του
Οργή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Οι καταγγελίες για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν πέσει ως κεραυνός στις Βρυξέλλες. Για τους 705 ευρωβουλευτές η σύλληψη μιας εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έρχεται να αμαυρώσει τη φήμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: πολιτικά, όσον αφορά την πολιτική εξουσίας σε σχέση με τα άλλα κεντρικά θεσμικά όργανα της ΕΕ, και φυσικά ηθικά.
Οι ευρωβουλευτές είναι συνήθως ιδιαίτερα σκληροί και επίμονοι στο να καταδικάζουν κυβερνήσεις, μάλιστα ολόκληρα κράτη, και να τους διδάσκουν τι είναι καλό και τι κακό. Και τώρα κατηγορείται η αντιπρόεδρος του σώματος για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.
Ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» ότι «παρά το τεκμήριο της αθωότητας που υπάρχει για την Εύα Καϊλή και τους άλλους συλληφθέντες, είναι πολύ βαριές οι κατηγορίες ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δωροδοκήθηκαν από το Κατάρ με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προκειμένου να δημιουργήσουν μια θετική ατμόσφαιρα για το Παγκόσμιο Κύπελλο και να πιστοποιήσουν ότι το Εμιράτο έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στο εργατικό δίκαιο και στην αντιμετώπιση των φιλοξενούμενων εργαζομένων. Και το χειρότερο, να λέγεται ότι έπαιξαν ρόλο για να επηρεάσουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην Ευρωβουλή». Οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν μάλιστα με έμφαση πως «το παράδοξο είναι ότι στο σκάνδαλο λέγεται ότι εμπλέκονται και ΜΚΟ που κάνουν εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλα αυτά συνιστούν ένα είδος μαφιόζικης δράσης» αναφέρουν.
Σύγχυση και σοκ
Δεν είναι περίεργο που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σαστισμένο και σοκαρισμένο. Σε μια τέτοια κατάσταση υπάρχει πραγματικά μόνο μια λογική συνέπεια. Η ηγεσία της Ευρωβουλής, η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα, αφαίρεσε τις αρμοδιότητες από την Εύα Καϊλή για να διασφαλίσει ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες και οι ίδιοι οι ευρωβουλευτές συμβάλλουν όσο το δυνατόν περισσότερο στη διευκρίνιση του σκανδάλου. Γιατί ένα είναι προφανές, τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» οι ίδιες πηγές πως σε μια φαινομενικά μακροχρόνια επιχείρηση δωροδοκίας τέτοιων διαστάσεων, είναι πιθανό οι ηθικοί αυτουργοί να έχουν «απευθυνθεί» και σε άλλους πολιτικούς και όχι μόνο σε Σοσιαλδημοκράτες.
Αυτό θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι το συντομότερο δυνατό και αναμένεται ότι θα συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή την επόμενη εβδομάδα, στην οποία θα δοθούν όλες οι εξουσίες για να εξετάσει το σκάνδαλο. «Γνωρίζουμε από προηγούμενα σκάνδαλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η τάση είναι να υποβαθμίζονται οι υποθέσεις για καταχρήσεις στις τάξεις του, να εμποδίζονται δημοσιογράφοι να ερευνούν, να λοιδορούν αυτούς που τους αποκαλύπτουν, αντί να τους υποστηρίζουν. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Θα μπορούσε τώρα να είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία από τους 14 αντιπροέδρους στο ευρωκοινοβούλιο».
Σάκοι με ευρώ
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει χάσει εδώ και καιρό επιρροή σε σύγκριση με την Επιτροπή της ΕΕ και τα κράτη μέλη. Οι Ευρωβουλευτές έχουν ελάχιστο λόγο σε θέματα υγείας ή εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Το μεγαλύτερο προτέρημα της Ευρωβουλής είναι η εμπιστοσύνη και τα ηθικά πρότυπα. Αυτό διακυβεύεται σήμερα – πριν από τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και εκτός των γηπέδων του Κατάρ. Όπως γράφει το Der Spiegel, «όταν γίνεται λόγος για σάκους γεμάτους χαρτονομίσματα, το σκάνδαλο διαφθοράς γύρω από την αντιπρόεδρο της Βουλής Εύα Καϊλή επηρεάζει ολόκληρη την ΕΕ. Τώρα πρέπει να αντιδράσει γρήγορα για να αποφύγει μόνιμη ζημιά».