Σε συγκρατημένο κλίμα ως προς τις διακηρυγμένες προσδοκίες, επανεκκινούν σήμερα οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Ο 61ος γύρος των διερευνητικών θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, πέντε χρόνια μετά την τελευταία φορά που οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συναντήθηκαν στην Αθήνα.
Στόχος των διερευνητικών επαφών, οι οποίες άρχισαν το 2002, είναι η εξεύρεση σημείων σύγκλισης μεταξύ των δύο χωρών και ο καθορισμός του πλαισίου διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση της μεταξύ τους υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις, ενώ δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις και δεσμεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών. Παράλληλα, δεν τηρούνται πρακτικά, ενώ δεν συμμετέχει κανένα τρίτο μέρος. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο π.τ. Παύλος Αποστολίδης.
Αναφορικά με το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη του, το Σάββατο, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ξεκαθάρισε: «το ζήτημα των ενδεχόμενων μελλοντικών διαπραγματεύσεων θα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και πώς μπορεί να επιτευχθεί. Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία σε διαπραγματεύσεις, που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού που θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Θέλω να επισημάνω, επίσης, ότι στις διερευνητικές δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Δεν συζητείται θέμα που αφορά την εθνική κυριαρχία».
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο πρόσφατο παρελθόν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η Αθήνα προσέρχεται στις διερευνητικές καλή τη πίστει και με τη βούληση για εξεύρεση λύσης. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει την ετοιμότητα του σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης, οι δύο χώρες να προσφύγουν σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Η ελληνική κυβέρνηση διευκρινίζει ότι δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει θέματα πέραν του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, παρά την επιμονή της Άγκυρας να θέτει ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και οι «γκρίζες ζώνες».
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ελληνική Βουλή ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η χώρα διατηρεί το κυριαρχικό δικαίωμα για αντίστοιχη επέκταση και σε άλλες περιοχές, της Κρήτης συμπεριλαμβανομένης. Απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Άγκυρα διεμήνυσε δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι κάτι τέτοιο συνιστά casus belli για την Τουρκία. «Στο θέμα του Αιγαίου, στο ζήτημα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, δεν έχει αλλάξει η θέση της Τουρκίας. Όπως δεν έχει αλλάξει και η απόφαση που έχει πάρει η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Και κάθε κυβέρνηση και κάθε κόμμα που έχει έρθει στην εξουσία τήρησε την ίδια αποφασιστική θέση και δεν υποχώρησε. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα», τόνισε, την Παρασκευή, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.