Σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας εξελίχθηκε η συζήτηση της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) η οποία, για πρώτη φορά, θα έχει τουλάχιστον πενταετή διάρκεια.
Ο χρονισμός της κύρωσης της συμφωνίας έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελεί και μια συμβολική κίνηση ενόψει της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ την ερχόμενη Δευτέρα όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ταυτόχρονα, όμως, συμπίπτει και με τη χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας Wall Street Journal ότι ο κ. Μπάιντεν ζήτησε τον Απρίλιο από τους επικεφαλής του Κογκρέσου να εγκρίνουν την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 με πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Κατά την πρωτολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της συμφωνίας κάνοντας λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ υπηρετεί πολύπλευρά τα εθνικά συμφέροντα και συμπληρώνει ένα μεγάλο πλέγμα εθνικών συμμαχιών που αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.
Όπως είπε, υπό τις τρέχουσες εξελίξεις η υπό κύρωση συμφωνία «διευρύνει την εμβέλειά της και παύει να είναι ένα διμερές πρωτόκολλο». «Γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στη γειτονιά μας στην ευρύτερη περιοχή. Ως συνετού νατοϊκού εταίρου που εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στους όποιος παροξυσμούς των γειτόνων μας αλλά και ως ενός κρίσιμου κόμβου στον νέο ενεργειακό χάρτη» είπε για να συμπληρώσει: «Πρόκειται για μία συμφωνία που επιδρά ταυτόχρονα όχι μόνο στην άμυνα και στη διπλωματία αλλά και στην οικονομία και στην ενέργεια, γεγονός που αναβαθμίζει την Ελλάδα στο προσκήνιο των παγκόσμιων εξελίξεων».
Αλ. Τσίπρας: Κάνετε την Ελλάδα χώρα – δορυφόρο
Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «αμήχανο» και «στριμωγμένο», ενώ αναφέρθηκε στην «αντιπολιτευτική» όπως τη χαρακτήρισε ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της Ν.Δ.
«Εγκαταλείπετε τις πάγιες θέσεις της χώρας σε σχέση με το ρόλο και τη στρατηγική της, το ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και διπλωματίας στην κρίσιμη περιοχή της Μεσογείου. Εγκαταλείπετε τον μετριοπαθή και προσεκτικό ρόλο που διαδραμάτιζε παραδοσιακά η Ελλάδα» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής πολίτευσης και συνέχισε: «Κάνετε την Ελλαδα μία χώρα – δορυφόρο. Μας επιστρέφετε σε παλαιά δόγματα και στρατηγικές».
Ο κ. Τσίπρας είπε πως ο πρωθυπουργός από τη μία καλείται να υπερασπιστεί μια συμφωνία με τις ΗΠΑ δίχως ανταλλάγματα, ακόμη και μετά τη δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να «πριμοδοτήσουν» την Τουρκία, και από την άλλη αντί να μιλάει για τα κρίσιμα εθνικά θέματα περαμύνεται μιας πολιτικής που έχει οδηγήσει στην ανέχεια τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας.
«Μη γίνει τροχοπέδη για τα εθνικά θέματα η δυσκολία που βιώνετε σε πολιτικό επίπεδο εξαιτίας των δικών σας επιλογών. Άλλα τα οικονομικά και τα κοινωνικά, άλλα τα εθνικά» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «πολλές ευκαιρίες για να συζητηθούν τέτοια θέματα, όπως η ΔΕΗ, το ενεργειακό ή η ακρίβεια».
Κ. Μητσοτάκης: Πίσω από κλειστές πόρτες άλλα λέτε στους Αμερικανούς
Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού. Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «βαθιές ιδεολογικές διαφορές» με τον ΣΥΡΙΖΑ στο «πώς αντιλαμβανόμαστε την εξωτερική πολιτική της χώρας» και καταλόγισε αφόρητη υποκρισία τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Όταν υπονοήσατε ότι αν ο λαός σας εμπιστεύτηκε ουσιαστικά θα κατά τη συμφωνία μου θυμίσατε τον Ανδρέα Παπανδρέου που εκλέχθηκε υποσχόμενος έξω οι βάσεις του θανάτου για να έρθει το 1983 να υπογράψει την παραμονή τους για 5 χρόνια» σχολίασε ο πρωθυπουργός.
«Αν δεν είχατε κυβερνήσει ποτέ θα μπορούσα να καταλάβω πως αυτές είναι θέσεις κόμματος που δεν έχει περάσει ποτέ από τη βάσανο της λήψης δύσκολων αποφάσεων που αφορούν τα εθνικά θέματα. Κυβερνήσατε όμως και υπάρχει καταγεγραμμένο υλικό που πιστοποιεί τον τρόπο που εσείς αντιλαμβανόσασταν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Το πόσο γρήγορα ξεχάσατε τις πορείες προς την αμερικανική πρεσβεία και αγκαλιάσατε τις ΗΠΑ ως στρατηγικό εταίρο της χώρας» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Μιας και κάνατε αναφορά στον τέως πρέσβη τον κ. Πάιατ επιτρέψτε μου για να καταδείξω την απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια υποκρισία σας, να σας διαβάσω τι έλεγε ο κ. Πάιατ ερωτηθείς για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της αμυντικής συνεργασίας. Ρωτήθηκε για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία και απάντησε: ‘’Μένω έκπληκτος γιατί έχω πει ότι αυτή η αναγέννηση των αμυντικές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ’’’».
«Κύριε Τσίπρα συναντήσατε τον κ. Πάιατ εδώ στη Βουλή σε συνάντηση που δεν ανακοινώσατε τον Φεβρουάριο; Το ανακοινώσατε, αλήθεια; Τι του είπαμε πίσω από τις κλειστές πόρτες; Μήπως ο κ. Πάιατ λέει την αλήθεια; ”Έλα μωρέ, να πω και δυο κουβέντες παραπάνω για την εσωτερική κοινή γνώμη αλλά ξέρεις ότι βασικά τη στηρίζουμε τη συμφωνία”. Δεν τα λέω εγώ, τα λέει ο κ. Πάιατ. Τον διεψεύδετε; Έρχεστε και μας κοροϊδεύτε ψιλό γαζί. Ότι πίσω από κλειστές πόρτες εσείς και ο κ. Κατρούγκαλος άλλα λέτε στους Αμερικανούς» πρόσθεσε.
«Για εσάς κ. Τσίπρα ο πατριωτισμός είναι ξένη λέξη»
«Για εσάς ο πατριωτισμός είναι ξένη λέξη, έτσι όπως φέρεστε. Για να θυμηθούμε τι κάνατε εσείς και τι είπατε όταν πήγατε στην Ουάσιγκτον. Αφήνω κατά μέρους τα περί διαβολικού ύφους του κ. Τραμπ. Για τη βάση της Σούδας λέγατε ότι “είναι γνωστό σε όλους πως έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία και η δουλειά εκεί πρέπει να αναβαθμιστεί”. Αυτό κάνουμε και εμείς και αυτό κάνατε και εσείς κάθε χρόνο, πήγατε στην Ουάσιγκτον και κάνατε την ωφέλιμη για τα εθνικά μας συμφέροντα κωλοτούμπα. Και ταυτόχρονα στείλατε το σήμα πως οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συνεννοηθούν για την εξωτερική πολιτική» σημείωσε και συνεχίζοντας την κριτική του προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Έρχεστε τώρα πάλι να το γυρίσετε, να θυμηθείτε τις αντιαμερικανικές σας ρίζες πασπαλισμένες με ολίγον από πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. Θα σας πως όμως τι δεν είπατε. Αναφέρεστε συνέχεια στα F-16. Γνωρίζετε πως στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλές φωνές, όμως οι τελικές αποφάσεις ως προς την έγκριση για τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι στο κογκρέσο, που μέχρι τώρα αρνείται, γιατί θεωρούν την Τουρκία μη αξιόπιστο εταίρο. Το 2018 που πήγατε στην Ουάσιγκτον η Τουρκία είχε μπει ως συμπαραγωγός στα F-35 και τότε δεν υπήρχε μία αναφορά σας προς τις ΗΠΑ να μην τα πάρουν οι Τούρκοι, που με αυτά θα άλλαζαν την ισορροπία στο Αιγαίο. Ούτε μια αναφορά σας κ. Τσίπρα, τόση υποκρισία πια;».
Aλ. Τσίπρας: Πάει πολύ να μου κουνάτε εσείς το δάχτυλο για διπλή στάση
«Το να μου κουνάτε εσείς το δάχτυλο για διπλή στάση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πάει πολύ, που συμμετείχατε στα συλλαλητήρια για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας και όταν γίνατε πρωθυπουργός τα ξεχάσατε όλα και την τιμάτε και την τηρείτε και όλα τα κάνετε» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας. «Μόνο φοβάστε να φέρετε προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας μην τα καταψηφίσει η μισή σας Κ.Ο.», σχολίασε.
Απαντώντας σε όσα του καταλόγισε ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με «μυστική» συνάντησή του με τον πρέσβη των ΗΠΑ, σχολίασε πως «έχει να αναγορευτεί ο Αμερικανός πρέσβης σε πολιτικό παράγοντα του τόπου από τα χρόνια της εμφυλιακής Δεξιάς», ενώ παρέπεμψε σε ανακοίνωση που έβγαλε το κόμμα μετά την εν λόγω συνάντηση στις 17/2. Σε αυτή γίνεται λόγος για «διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, καθώς δεν πραγματοποιείται σε αμοιβαία επωφελή βάση και αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή». «Έχουμε την ίδια θέση και πίσω από κλειστές και ανοιχτές πόρτες», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος στη στάση του κόμματός του είπε πως «δεν είναι ζήτημα συγκυρίας, δεν έχουμε ανάγκη να το παίζουμε ούτε φιολαμερικανοί ούτε αντιαμερικανοί». «Εμείς στηρίζουμε και προστατεύουμε τα ελληνικά συμφέροντα, δεν εξυπηρετούμε τα αμερικανικά συμφέροντα με αντάλλαγμα θολές υποσχέσεις».
Αναφέρθηκε δε στα «πολύ ουσιαστικά βήματα με τις ΗΠΑ» που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ -και συγκεκριμένα στο 3+1, στον EastMed, σε επενδύσεις αμερικανικές όπως το FSRU ή στα ναυπηγεία της Σύρου- και που “ενίσχυσαν τον ρόλο της χώρας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
«Η Ελλάδα και κάθε πρωθυπουργός οφείλει να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ στη λογική αμοιβαίας επωφελούς βάσης, για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επανέλαβε πως η συμφωνία που έχει υπογράψει η κυβέρνηση της Ν.Δ. «τα δίνει όλα χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα», ενώ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι ψεύδεται για τα περί πενταετούς συμφωνίας. «Είναι επ΄ αόριστον η συμφωνία, όχι πενταετίας. Το είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ μπροστά στον κ. Δένδια, μην συνεχίζετε τα ψέματα», σημείωσε.
Κάλεσε τέλος τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού δεν αποδέχεται εν όψει του ταξιδιού στις ΗΠΑ «ως διαπραγματευτικό όπλο την αναστολή κύρωσης της συμφωνίας, ώστε να αποτραπεί η αγορά 40 νέων F-16 στην Τουρκία», τουλάχιστον να δεσμευθεί ότι θα θέσει «επιτακτικά» το ζήτημα στον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Κ. Μητσοτάκης: Δεν είναι επ’ αόριστον η συμφωνία, ισχύει για πέντε χρόνια
Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η συμφωνία ισχύει για πέντε χρόνια και δεν είναι επ’ αόριστον. «Αλλά εάν εσείς θέλετε να την καταγγείλετε, θα έλθετε δύο χρόνια πριν και θα την καταγγείλετε» είπε, απαντώντας στην δευτερολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Πώς λοιπόν αυτή είναι μία επ’ αόριστον συμφωνία κ. Τσίπρα; Δεν ξέρετε ελληνικά;» διερωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Αυτό ψηφίζουμε κ. Τσίπρα και τίποτε άλλο».