27.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Ιούλιος 2024 | 3:03

Διακήρυξη φιλικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας ανακοινώνουν σήμερα Μητσοτάκης-Ερντογάν

Στην Αθήνα πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, υπό τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο του οποίου οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν και διμερή συνάντηση.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα, ύστερα από έξι χρόνια και κατόπιν μιας περιόδου εξαιρετικά τεταμένου κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει αρχίσει να αμβλύνεται μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Η Αθήνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα ακόμη «βήμα στην προσπάθεια των δύο χωρών να εμπεδωθεί κλίμα διαλόγου», όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μέσα στην εβδομάδα.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έχει διαμηνύσει ότι προσέρχεται «χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά της δικαιώματα», επαναλαμβάνοντας ότι η μόνη διαφορά που έχουμε να επιλύσουμε είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Ωστόσο, η Αθήνα τονίζει ότι παρά τις διαφωνίες επί αυτών των ζητημάτων, το ζητούμενο είναι αυτές «να μην παράγουν κρίσεις».

«Αποδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στη θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές εντός της εβδομάδας, τονίζοντας ότι η ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας περιλαμβάνει την υπογραφή συμφωνιών, μνημονίων και κοινών δηλώσεων, σε μια σειρά νευραλγικών τομέων, όπως η οικονομική και εμπορική συνεργασία, η υγεία, η παιδεία, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, η έρευνα και η τεχνολογία, καθώς και η αγροτική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη διμερή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν αναμένεται να συζητηθούν τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, έκανε λόγο για την ανάγκη έναρξης μιας νέας σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία μπορεί να βασιστεί στην αρχή του “win-win”.

Παράλληλα, εξέφρασε τη θέση ότι Ελλάδα και Τουρκία εφόσον προσφύγουν στη διεθνή δικαιοσύνη θα πρέπει να περιλάβουν όλα τα θέματα πέραν της υφαλοκρηπίδας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αλληλένδετα ζητήματα.

Ως προς το πρόγραμμα της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, το πρωί στις 11.30 θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 12.15 θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 13:00, μετά τη διμερή τους συνάντηση, οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στον Τύπο και στη συνέχεια θα υπάρξει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς

Η 30η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ) και το 12ο Παγκόσμιο...

Μικρές απώλειες την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες παρουσίασε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), διατηρώντας, ωστόσο, αμελητέα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,04%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την...

Αποχώρησαν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής

H έντονη βροχόπτωση έχει επηρεάσει την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα έχει αρχίσει να...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Άναψε η Φλόγα – Όλα όσα έγιναν στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων 2024 βρίσκεται η Γαλλία, με την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής τελετή έναρξης στο Παρίσι, που διήρκησε 4 ώρες και είχε αρκετές...

Περήφανος ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την κυπριακή ομάδα στους Ολυμπιακούς

Την περηφάνια του για την ολυμπιακή κυπριακή ομάδα, εξέφρασε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χρστοδουλίδης. Στο σύντομο σχόλιο του, το οποίο συνοδεύεται...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενθουσιασμός στη βάρκα της ελληνικής ομάδας και αστεία από Αντετοκούνμπο

Κλίμα ενθουσιασμού επικρατεί στην βάρκα της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, με τα όσα διαδραματίζονται αλλά και τους διαλόγους μεταξύ των αθλητών να γίνονται γνωστά μέσω...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!