25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 13:49

Αυτοί είναι οι έξι «μονομάχοι» για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Ξεκαθάρισε σήμερα το «τοπίο» στο Κίνημα Αλλαγής και έξι θα είναι τελικά οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος. Μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου αποχώρησε από την «κούρσα» ο Β. Κεγκέρογλου.

Κανονικά συνεχίζουν οι Ν. Ανδρουλάκης,  Π. Γερουλάνος, Χ. Καστανίδης, Αν. Λοβέρδος, και Π. Χρηστίδης, που κατάθεσαν και τις απαιτούμενες υπογραφές.  Υπενθυμίζεται  πως οι υποψήφιοι έπρεπε  να καταθέσουν 5000 υπογραφές ή εναλλακτικά να έχουν τη στήριξη από το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Στο δρόμο προς τις κάλπες οι έξι διεκδικητές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ  έχουν δώσει ένα πρώτο «στίγμα» της ατζέντας που θα παρουσιάσουν. Κοινός στόχος όλων είναι ο επαναπατρισμός… πράσινων ψηφοφόρων, που στην πορεία επέλεξαν άλλα  κόμματα.

Στο μήνυμα του το απόγευμα της Τετάρτης ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε μια εικόνα της «πλατφόρμας» με την οποία θα πορευθεί στο δρόμο προς την κάλπη. Είναι χαρακτηριστικό πως χρησιμοποίησε τη φράση «νέα αλλαγή», απευθύνοντας «προσκλητήριο» στους «δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες».

Μάλιστα ο Γιώργος Παπανδρέου χρησιμοποίησε τον όρο «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» , ενώ σε μια κίνηση που είχε και συμβολικό χαρακτήρα επέλεξε να  ανακοινώσει την υποψηφιότητα του από το «Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου».

Σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσε 82 υπογραφές μελών από την Κεντρική Επιτροπή, ενώ αργά χθες το βράδυ μπήκε σε εφαρμογή πλατφόρμα για τη συλλογή υπογραφών και σύμφωνα με όσα αναφέρουν  συνεργάτες του έχουν ήδη φτάσει τις 20.000.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε «κατέθεσα μαζί με 20.000 μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης την υποψηφιότητά μου για την ηγεσία του Κινήματός μας. Πιστεύω βαθιά ότι η ανανέωση είναι όχι μόνο πολιτικό και κοινωνικό αίτημα, αλλά και βασική προϋπόθεση για την αναγέννησή μας». Προσέθεσε πως «σέβομαι όλους τους συνυποψήφιους μου, όμως η εκλογή νέας ηγεσίας αφορά την επόμενη μέρα του Κινήματος. Αφορά το μέλλον της παράταξης και της χώρας».

«Στον δρόμο για μια Ελλάδα δυνατή, για μια κοινωνία ανοιχτή, για μια οικονομία παραγωγική, όλες και όλοι, έχουν λόγο και ρόλο. Ξεκινάμε ένα ωραίο ταξίδι» ανέφερε ο Παύλος Γερουλάνος. Σε δήλωση του σημειώνει  ότι κατέθεσε 6.245 υπογραφές πολιτών από όλη τη χώρα που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του για την προεδρεία του Κινήματος Αλλαγής.

Από την πλευρά του ο Παύλος Χρηστίδης αναφέρθηκε στο «ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής», σημειώνοντας πως «αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα σύμβολα αλλά κυρίως με τις πολιτικές επιλογές, τις ρήξεις και τις τομές που έχουμε τόσο ανάγκη».  Σε δήλωση του σήμερα τονίζει  «7.000 τιμητικές υπογραφές. Ένα ευχαριστώ είναι λίγο»

Με σαφή μηνύματα ήταν η σημερινή αναφορά του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος σημείωσε πως «η δική μου υποψηφιότητα θα καταστρέψει κάθε σενάριο που μπροστά μου να λανσάρεται ως δήθεν προοδευτική κυβέρνηση ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και ίσως και Βαρουφάκη». Υπενθυμίζεται πως ο κ. Λοβέρδος έχει καταθέσει 5.200 υπογραφές στήριξης από μέλη του μητρώου του κόμματος, ενώ για την υποψηφιότητα του  έχουν επίσης υπογράψει και άλλα 1.000 νέα μέλη του κόμματος καθώς και 8.000 προοδευτικοί πολίτες

«Πρέπει να δούμε με μεγάλη σαφήνεια την πολιτική και ιδεολογική μας ταυτότητα, γιατί λείπει» έχει υπογραμμίσει ο Χάρης Καστανίδης, σημειώνοντας πως «η υποψηφιότητά μου είναι ισχυρή και για την 5η και για την 12η Δεκεμβρίου». Να σημειωθεί πως  ο κ. Καστανίδης έχει καταθέσει από την προηγούμενη εβδομάδα 8.393 δηλώσεις στήριξης της υποψηφιότητάς του.

Στο μεταξύ μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου ο Βασίλης Κεγκέρογλου αποσύρθηκε από την κούρσα. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «η απόφαση μου είναι να συνεχίσω από τη θέση του γραμματέα της Κ.Ο. την πολύ σημαντική και απαιτητική δουλειά του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή, ιδιαίτερα αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο και να μη συμμετέχω ως υποψήφιος στις διαδικασίες ανάδειξης προέδρου».

Οι  εσωκομματικές κάλπες είναι προγραμματισμένες για τις 5 Δεκεμβρίου, ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί δεύτερος γύρος αυτός  θα γίνει στις 12 του μήνα.

Κλειδί για την επόμενη ημέρα του κόμματος είναι το μέγεθος της συμμετοχής. Μια μαζική προσέλευση στις κάλπες θα στείλει μήνυμα ανανέωσης και αλλαγής σελίδας, ενώ αντιθέτως αν η συμμετοχή είναι μικρή ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός κύκλου εσωστρέφειας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ποινή φυλάκισης 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό γυναίκας

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας επέβαλε σήμερα, μετά από ακροαματική διαδικασία, σε άνδρα ηλικίας 67 ετών, συντρέχουσες ποινές φυλάκισης με την υψηλότερη να είναι αυτή...

Μέχρι 31 Μαϊου οι αιτήσεις για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών 2024

Ως την 31η Μαΐου μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών 2024. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αίτηση μπορούν...

ΕΤΑΠ: Στην Πάφο υπάρχουν 20.000 κλίνες σε 6000 αυτοεξυπηρετούμενά καταλύματα

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Περιφέρειας Πάφου έχει πρόσφατα ολοκληρώσει καταγραφή με βάση την οποία σε ολόκληρη την επαρχία Πάφου υπάρχουν περίπου 20.000 κλίνες...

Ιωάννου: Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης με 50 ενέργειες για μετανάστες

Αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση πολιτικών και δράσεων, που στοχεύουν στην κατά το δυνατό ομαλότερη συμπερίληψη των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην...

Που θα παρευρεθούν Πρόεδρος και Υπουργοί στις εκδηλώσεις για την 1η Απριλίου

Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα παραστεί στην πανηγυρική δοξολογία που θα τελεστεί...

Επαναδιεκδικεί τη Δημαρχία Λάρνακας ο Α. Βύρας

Με σύνθημα «Λάρνακα, Συνεχίζουμε», εξήγγειλε σήμερα επίσημα την υποψηφιότητα του για επανεκλογή στη δημαρχία Λάρνακας ο Ανδρέας Βύρας. Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι «σε μήνυμα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!