Διαψεύδει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ρεπορτάζ του CBS, σύμφωνα με το οποίο συζητείται η πιθανότητα μετεγκατάστασης μεταναστών από την Λατινική Αμερική στην Ελλάδα και την Ιταλία.
«Το δημοσίευμα του CBS είναι αναληθές. Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία, ούτε αίτημα από τις ΗΠΑ για την επανεγκατάσταση νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα. Η ελληνική μεταναστευτική πολιτική είναι ξεκάθαρη και αποδίδει, παρά τις διεθνείς δυσκολίες. Αυστηρή προστασία συνόρων, με σεβασμό στον νόμο και την ανθρώπινη ζωή, και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και, ταυτόχρονα, διμερείς συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας και προσέλκυση ταλέντων για την ανάδειξη της χώρας σε διεθνές ερευνητικό και τεχνολογικό κέντρο», έγραψε σε ανάρτησή του στο X ο κ. Καιρίδης.
«Η πολιτική μας φέρνει αποτελέσματα όπως αποτυπώνεται στη χαμηλή πληρότητα του εθνικού συστήματος υποδοχής και ταυτοποίησης, ιδίως στις δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, και την επιτυχία του προγράμματος διευκόλυνσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους νόμιμους Τούρκους επισκέπτες εκεί, ως αποτέλεσμα της αυξημένης μας αξιοπιστίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο υπουργός.
Το δημοσίευμα
Το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου, που επικαλείται δύο πηγές με γνώση των σχεδίων της αμερικανικής κυβέρνησης, αναφέρει πως «η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να στείλει ορισμένους μετανάστες από τη Λατινική Αμερική για επανεγκατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία ως μέρος της προσπάθειας να αποθαρρύνει τους ανθρώπους στην περιοχή να ταξιδέψουν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού».
«Η πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Ιταλία που θα υποδεχθούν μετανάστες, των οποίων τα στοιχεία είναι υπό εξέταση στα γραφεία μετανάστευσης που η κυβέρνηση Μπάιντεν δημιούργησε πέρυσι σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής», ανέφερε μία εκ των πηγών.
Τα κέντρα, επισήμως γνωστά ως Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας, επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες από την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να εγκατασταθούν νόμιμα στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες. «Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, η Ελλάδα και η Ιταλία θα έρθουν να προστεθούν σε χώρες όπως ο Καναδάς και η Ισπανία, που ήδη συμμετέχουν στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης», αναφέρει το ρεπορτάζ, προσθέτοντας ότι η Ιταλία και η Ελλάδα πιθανότατα θα δεχτούν έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους η καθεμία.