11.8 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 | 17:49

Όλο και πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά – Ραντεβού τον Ιανουάριο με τον Ανδρουλάκη

Η επιμονή του προέδρου της Νέας Αριστεράς να συνεχίσει το πρέσιγνκ σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη για συμφωνήσουν σε μια κοινή υποψηφιότητα και να συγκροτήσουν ένα ισχυρό μπλοκ των προοδευτικών, απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Δεξιά, φαίνεται ότι παράγει ήδη αποτέλεσμα.

Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Σωκράτης Φάμελλος είπαν επί της αρχής «ναι» σε ένα ραντεβού,  ασχέτως αν αυτό το μεταθέτουν για μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Είναι προφανές ότι ως μεγαλύτερα κόμματα δεν θα θελήσουν να φανούν προς τα έξω ότι τρέχουν πίσω από την ατζέντα που επιβάλλει ο μικρότερος σχηματισμός.

Η συζήτηση, σημειώνουν πρόσωπα από το περιβάλλον του κ. Ανδρουλάκη έχει τη δική της μηχανική και η μπάλα θεσμικά και πολιτικά είναι στα πόδια του κ. Μητσοτάκη. Θα πρέπει να ανοίξει πρώτος εκείνος τα χαρτιά κάτι το οποίο αντικειμενικά θα πρέπει να γίνει το αργότερο στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Λαϊκό Μέτωπο

Φάμελλος και Χαρίτσης έχουν ήδη ένα κοινό σημείο στη στρατηγική τους. Είναι και οι δυο οπαδοί του περίφημου «Λαϊκού Μετώπου» της Γαλλίας που απέτρεψε τη γαλλική Ακροδεξιά από το να πάρει την κυβέρνηση. Είναι ο συνδετικός κρίκος στην αλυσίδα που ήδη απλώνεται και έχει αρχίσει να επανενώνει τα δυο κόμματα.

Οι λόγοι της πρώτης και δεύτερης διάσπασης φαίνεται ότι έχουν σχεδόν εκλείψει από την στιγμή που το βασικό αίτιο έχει φύγει από τη μέση.

Επομένως προέχει σε αυτή τη βάση η επανένωση τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με τα δυο κόμματα στην περίπτωση αυτή να επιστρέφουν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα σχήμα συνεργατικό εκτός Βουλής.

Το στοίχημα όπως έχει γράψει το in.gr είναι η επαναπροσέγγιση και ήδη σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχουν γίνει σημαντικά βήματα από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τα δημόσια καλέσματα διαδέχονται το ένα το άλλο και ο κ. Φάμελλος το έκανε εμφατικά και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής απευθύνοντας ένα μεγάλο προσκλητήριο επιστροφής.

Εξάλλου πολλά από τα βαρίδια του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βγει από τη μέση και μόνο πολύ μεμονωμένες περιπτώσεις παραμένουν στο κόμμα και οι οποίες ίσως και να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα σύγκλισης.

Και δημοσκοπικά εξάλλου η «αποκατάσταση» της θεσμικής τάξης μετά την «εκτροπή» του Νοεμβρίου, όταν οι «Συμπιλίδηδες» της Αριστεράς ανέτρεψαν την λαϊκή εντολή και έριξαν το ΣΥΡΙΖΑ από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι επιβεβλημένη.

Πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης και των δυο κομμάτων καθώς οι πτήσεις που εξακολουθούν και καταγράφουν είναι πολύ χαμηλές και μόνο η αναβάθμισή τους σε επίπεδο θεσμικής εκπροσώπησης θα μπορούσε να τους ξαναδώσει ώθηση αλλά και να φρενάρει το ΠΑΣΟΚ που πριμοδοτείται μέσα από την αναβίωση του τεχνητού δίπολου του πάλαι ποτέ δικομματισμού χωρίς ωστόσο κάποια θεαματική άνοδο.

Να εξηγήσουν γιατί όχι

Σε κάθε περίπτωση η προσέγγιση Νέας Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι. Στην εξίσωση της κοινής πρότασης από τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης για να συγκροτηθεί ένα μέτωπο απέναντι στη ΝΔ που θα απονευρώσει την επίπλαστη, όπως χαρακτηρίζεται από τον κ. Χαρίτση, πρόσκληση για συναίνεση από τον κ. Μητσοτάκη πάνω στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει να προστίθεται πάντα και η παράμετρος ο Νίκος Ανδρουλάκης να προτείνει εν τέλει κάποιο δικό του πρόσωπο.

Από τη Νέα Αριστερά εκτιμούν ότι η επιστολή του κ. Χαρίτση προς τους πολιτικούς αρχηγούς του λεγόμενου προοδευτικού τόξου έχει ήδη αρχίσει να παράγει αποτέλεσμα.

Αρχικά είναι το κλείσιμο του ματιού του κ. Φαμέλλου στην πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον πρόσωπο του προέδρου της ΑΑΔΕ. Η απόφαση, ξεκαθαρίζουν θα πρέπει να ληφθεί στην Πολιτική Γραμματεία και πιθανότατα να βγει λευκός καπνός από την Κουμουνδούρου ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Το δεύτερο παράγωγο της επιστολής είναι το γεγονός ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει ήδη στριμωχτεί από όταν έπεσε η αρχική πρόταση από τον Θεόδωρο Μαργαρίτη της Ανανεωτικής Αριστεράς που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια επίσημα από τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς.

Η διαρροή από την Χαριλάου Τρικούπη ότι δεν χρειάζονται βεβιασμένες κινήσεις ήταν δηλωτική της πρόθεσης που υπάρχει το ΠΑΣΟΚ να προτείνει δικό του πρόσωπο.

Και στις δυο περιπτώσεις πάντως, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά απευθύνουν ένα κοινό ερώτημα η μεν Κουμουνδούρου στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, γιατί δεν θα ανανεώσει τη θητεία της κας Σακελλαροπούλου, η δε Νέα Αριστερά προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, γιατί όχι Ράμμος αν καταλήξει σε δική του πρόταση για υποψήφιο πρόεδρο. Αυτό όπως σημειώνουν από την Νέα Αριστερά θα πρέπει να το εξηγήσει στον ίδιο τον κ. Χαρίτση όταν θα συναντηθούν.

Πηγή: In.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!