28.8 C
Nicosia
Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2025 | 13:05

Μητσοτάκης-Γκιλφόιλ: Σε ιστορικά υψηλό σημείο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Την κοινή βούληση να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ελληνοαμερικανή συνεργασία εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κίμπερλι Γκιλφόιλ, στην πρώτη συνάντησή τους μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της νέας πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Mitsotakis gilfoyle eurokinissi 1

Mitsotakis gilfoyle eurokinissi 0

Mitsotakis gilfoyle eurokinissi (1)

«Είμαστε πολύ ευτυχείς που σας υποδεχόμαστε. Έρχεστε σε μία εποχή όπου οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό σημείο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τις ενισχύσουμε περαιτέρω. Έχουμε ευρεία ατζέντα θεμάτων προς συζήτηση για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας την Αμερικανίδα πρέσβη.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ η Ελλάδα»

Εστιάζοντας στον ρόλο της Ελλάδας και στους στενούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η Ελλάδα αποτελεί περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας, είναι παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ, μια χώρα ζωτικής σημασίας σε ζητήματα περιφερειακής συνεργασίας, που διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο ως παράγοντας σταθερότητας σε περιφερειακές συγκρούσεις».

Πύλη εισόδου LNG η Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε και τη θέση της Αθήνας στον ενεργειακό χάρτη: «Η χώρα μας μιλά ισότιμα με τις ΗΠΑ σε σχέση με την ενέργεια και για το LNG. Θα έχουμε μία σημαντική πρωτοβουλία που συμπίπτει με τη δική σας άφιξη» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο για τα ενεργειακά. Όπως είπε, «η Ελλάδα αποτελεί το σημείο εισόδου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ο κάθετος διάδρομος είναι ένα project στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Αδημονούμε να τον αναπτύξουμε περαιτέρω» είπε.

Τόνισε ακόμη πως «υπάρχει πλειάδα θεμάτων επί των οποίων θα εργαστούμε από κοινού ώστε να φέρουμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών».

Γκιλφόιλ: Σύνοδος – ορόσημο

Με τη σειρά της, η κ. Γκιλφόιλ ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την υποδοχή λέγοντας: «Αποτελεί τιμή μου να είμαι εδώ, στην εκπληκτική χώρα σας, στο λίκνο της Δημοκρατίας, στην Αθήνα».

Εν όψει της Συνόδου P-TEC για την ενέργεια, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα, η πρέσβης των ΗΠΑ ανέφερε:  «Έχω εξαιρετική συνεργασία μαζί σας και με τους υπουργούς, έχουμε σημαντικά σχέδια για το συνέδριο ώστε η Ελλάδα να είναι πόλος στην νοτιοανατολική Μεσόγειο». Η κ. Γκιλφόιλ χαρακτήρισε τη Σύνοδο «ορόσημο για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ» επισημαίνοντας πως «θέλουμε να προωθήσουμε το εμπόριο και την ενέργεια».

«Είμαι ενθουσιασμένη και αδημονούμε να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί. Θα αποτελέσει το highlight των σχέσεών μας που ήδη εδράζονται σε πολύ βαθιά θεμέλια. Θα τις οδηγήσουμε σε νέα ύψη μαζί» επισήμανε.

 

Στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ Νταγκ Μπέργκαμ και τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Κρις Ράιτ επίσης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο επίκεντρο τα ενεργειακά

Οι Αμερικανοί υπουργοί επισκέπτονται τη χώρα μας εν όψει της Συνόδου της Διατλαντικής Συνεργασίας για την Ενέργεια (P-TEC), που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και Παρασκευή στην Αθήνα.

Τέσσερις υπουργοί των ΗΠΑ στην Αθήνα για τη σύνοδο P-TEC

Στο φόρουμ θα συμμετέχουν τέσσερις υπουργοί των ΗΠΑ, υπουργοί Ενέργειας από ευρωπαϊκές χώρες καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη από ενεργειακές επιχειρήσεις με διεθνή δραστηριότητα. Ειδικότερα, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στ. Παπασταύρου, «παρόντες θα είναι ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας, Νταγκ Μπέργκαμ, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ, ο υφυπουργός Εξωτερικών για τη Διαχείριση και τους Πόρους, Μάικλ Ρίγας, ο υφυπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αρμόδιος για την οικονομική ανάπτυξη, την ενέργεια και το περιβάλλον, Τζέικομπ Χέλμπεργκ, ενώ αναμένονται και άλλοι υψηλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ. Θα συμμετάσχουν, επίσης, υπουργοί Ενέργειας από 25 χώρες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού και πάνω από 400 υψηλόβαθμοι, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, επικεφαλής μεγάλων εταιρειών, όπως οι Chevron, ExxonMobil, Cheniere, Google».

Η ατζέντα του συνεδρίου φέρνει τη χώρα στην «πρώτη γραμμή» της ενεργειακής επικαιρότητας, με τη φιλοδοξία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης αυτό να μεταφραστεί σε αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΜητσοτάκης-Γκιλφόιλ: Σε ιστορικά υψηλό σημείο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις