32.1 C
Nicosia
Τετάρτη 3 Ιούλιος 2024 | 19:36

Φωτιά στην Ύδρα: Τι αναφέρει ο βαθύπλουτος επιχειρηματίας από το Καζακστάν που είχε νοικιάσει τη θαλαμηγό

Αρνείται κάθε αδίκημα σχετικά με την πυρκαγιά στην Ύδρα, ο Daniyar Abulgazin ένας από τους πλουσιότερους άνδρες του Καζακστάν.

Όπως σημειώνει το BBC, ο Daniyar Abulgazin είναι ένας από τους οκτώ υπηκόους του Καζακστάν που επέβαιναν στο πολυτελές σκάφος τον περασμένο μήνα και οι οποίοι διώκονται από τις ελληνικές αρχές για συνέργεια σε εμπρησμό.

Ο επιχειρηματίας είχε νοικιάσει το σκάφος «Περσεφόνη» και βρισκόταν στην περιοχή όταν η πυρκαγιά κατέκαψε 300 στρέμματα στο νησί της Ύδρας.

Αρχικά, υπήρχαν αναφορές ότι τα πυροτεχνήματα εκτοξεύτηκαν απευθείας από την θαλαμηγό, αλλά εξετάζονται επίσης πληροφορίες που αναφέρουν ότι μπορεί να εκτοξεύτηκαν από μια παραλία του νησιού.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε οργή από την πρώτη στιγμή, ειδικά και μετά τις αναφορές ότι οι επιβάτες της θαλαμηγού πέταξαν στην πατρίδα τους λίγο μετά τη φωτιά της 21ης Ιουνίου.

Τι αναφέρει στη δήλωσή του ο επιχειρηματίας

Σε δήλωσή του, ο κ. Abulgazin δήλωσε ότι είχε νοικιάσει το Περσεφόνη για μια εβδομάδα και πέταξε σπίτι του την επόμενη ημέρα – κάτι που ήταν ανέκαθεν το πλάνο.

Είπε ότι είχε μιλήσει με «εκπροσώπους των ελληνικών αρχών, οι οποίοι δεν προέβαλαν καμία αξίωση εναντίον εμού ή των καλεσμένων μου σε σχέση με το περιστατικό αυτό».

Ήταν «έκπληκτος» όταν έμαθε αργότερα για τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν, δήλωσε ο κ. Abulgazin.

Πρόσθεσε ότι ήταν «πολύ λυπημένος» από την πυρκαγιά, αλλά ότι ούτε ο ίδιος ούτε οι καλεσμένοι του έκαναν κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτήν.

«Ακολουθήσαμε αυστηρά τους κανόνες πυρασφάλειας που έχουν θεσπιστεί στο σκάφος. Ούτε εγώ ούτε οι καλεσμένοι μου ζήτησαν από το πλήρωμα της θαλαμηγού ή άλλους τρίτους να προβούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρκαγιά», δήλωσε.

Υποσχέθηκε επίσης πλήρη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές στην έρευνά τους. Το Καζακστάν δεν έχει συμφωνία έκδοσης με την Ελλάδα, οπότε είναι απίθανο να χρειαστεί να μεταβούν εκεί για να υποβληθούν σε ανάκριση.

Στο μεταξύ ο καπετάνιος και ο υποπλοίαρχος εξακολουθούν να κρατούνταιενώ άλλα 15 μέλη του πληρώματος που είχαν αρχικά συλληφθεί έχουν αφεθεί ελεύθερα με περιοριστικούς όρους.

Με πληροφορίες από BBC

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ρωσία: Έσπασε το ρεκόρ ζέστης εδώ και 100 χρόνια η Μόσχα

Αντιμέτωπη  με κύμα ζέστης, βρίσκεται, από τις αρχές της εβδομάδας η Μόσχα και η περιφέρειά της ,με τη ρωσική πρωτεύουσα να καταρρίπτει ένα ρεκόρ...

Βουλγαρία: Δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση του Ζελιάσκοφ

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ έδωσε τη Δευτέρα εντολή στον Ζελιάσκοφ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του περασμένου μήνα (τις έκτες βουλευτικές εκλογές μέσα...

NYT: Eξετάζει σενάριο αποχώρησης ο Μπάιντεν

O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε σε στενό πολιτικό σύμμαχο ότι γνωρίζει πώς η εκστρατεία του μπορεί να μην μπορεί να σωθεί αν δεν είναι σε...

Αύξηση κατά 20,7% ο κύκλος εργασιών στον εμπορικό τομέα

Αύξηση κατά 20,7% κατέγραψε ο κύκλος εργασιών στον ευρύτερο εμπορικό τομέα το 2022, σύμφωνα με τ' αποτελέσματα της Έρευνας Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου με τα κυριότερα...

Η Κύπρος διαθέτει 15 Πτητικά μέσα για κατάσβεση πυρκαγιών

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αυτή τη στιγμή για πρώτη φορά έντεκα πρωτεύοντα πτητικά μέσα σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα με εκπαιδευμένα πληρώματα όπως ανέφερε η Υπουργός...

Απαιτούνται €15 εκατ. για αναβάθμιση του γηπέδου «Σπύρος Κυπριανού»

Στα €15 εκατ. θα ανέλθει το κόστος αναβάθμισης του αθλητικού κέντρου «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό, στο πλαίσιο διοργάνωσης του Eurobasket τον Αύγουστο του 2025,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!