Το προηγούμενο διάστημα η ονοματολογία είχε πάρει φωτιά, ωστόσο τελικά δεν υπήρξε έκπληξη και ανακοινώθηκε το όνομα του Κ. Τασούλα που θεωρούνταν και το φαβορί τις τελευταίες ημέρες.
Μάλιστα για το θέμα – σύμφωνα με πληροφορίες – είχε ήδη ενημερωθεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και πλέον τα βλέμματα στρέφονται στη Βουλή όπου στις 25 Ιανουαρίου θα γίνει και η πρώτη ψηφοφορία.
Οι 3 λόγοι
Σύμφωνα με πληροφορίες οι λόγοι που επελέγη ο Κ. Τασούλας είναι οι ακόλουθοι:
- Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως σε ένα πολύπλοκο γεωπολιτικό σκηνικό ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει πολιτική διαδρομή και απορρίφθηκαν τα σενάρια για μια υποψηφιότητα με πιο τεχνοκρατική εικόνα. «Το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά» επεσήμανε στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός.
- Μέτρησε η διαδρομή του Κ. Τασούλα. Μάλιστα από το Μαξίμου τονίζουν πως ο κ. Τασούλας ως Πρόεδρος της Βουλής έδειξε «ενωτικό πνεύμα» και «συνθετικές αρετές» και μάλιστα σε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό, όπου στη Βουλή υπάρχουν εννέα κόμματα και 23 πλέον ανεξάρτητοι βουλευτές. Ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων πως ο Κ. Τασούλας διαθέτει «μία πλούσια καλλιέργεια και βαθιά γνώση της ελληνικής Ιστορίας, αληθινό πατριωτισμό και έναν χαρακτήρα ακέραιο, με κοινωνική ευαισθησία και μία γνήσια απλότητα και σεμνότητα».
- Η απόφαση για τον Κ. Τασούλα ικανοποιεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και αποτελεί ασφαλή λύση που δεν θα πυροδοτήσει… γκρίνιες και δεν αναμένεται να υπάρξουν «γαλάζιες» διαρροές στην ψηφοφορία στη Βουλή. Μετά τις ευρωεκλογές του καλοκαιριού είχαν υπάρξει παράπονα από βουλευτές στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κάποιοι εξ αυτών είχαν δείξει ξεκάθαρα πως δεν θα ήθελαν νέα θητεία της Κ. Σακελλαροπούλου.
Το τοπίο βέβαια στο εσωτερικό της Κ.Ο. είχε βελτιωθεί μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το Δεκέμβριο, ωστόσο δεδομένο είναι πως στην κυβέρνηση δεν ήθελαν να γίνει κάποιο κίνηση που θα τάραζε το κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Μάλιστα σήμερα στα πηγαδάκια στη Βουλή έκδηλη είναι η ικανοποίηση των «γαλάζιων» βουλευτών για την επιλογή του Κ. Τασούλα, ενώ αρκετοί εξ αυτών επισκέφθηκαν το γραφείου του Προέδρου της Βουλής για τα συγχαρητήρια.
Πώς απαντά η κυβέρνηση στην κριτική της αντιπολίτευσης
Η… παράδοση των τελευταίων δεκαετιών λέει πως το κυβερνών κόμμα προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από άλλο πολιτικό χώρο και το γεγονός πως αυτό δεν έγινε τώρα πυροδότησε ήδη τα πυρά της αντιπολίτευσης. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως με βάση τα όσα έχουν πει τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα απαιτηθούν τέσσερις συνολικά ψηφοφορίες για να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος. Ωστόσο απαντούν στην κριτική υπενθυμίζοντας πως ο κ. Τασούλας εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση (με 283, 270 και 249 ψήφους).
Αυτό που υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός στο μήνυμα του είναι πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να διαθέτει υψηλό κύρος, ευρύτερη αποδοχή και, ασφαλώς, εμπειρία, γνώση και έμπρακτο σεβασμό στους θεσμούς». Επεσήμανε δε πως «η ευρύτερη αποδοχή, ωστόσο, δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποια πρόταση πέραν της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφία. Αντίθετα, σηματοδοτεί ένα πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, που θα έχει τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενώνει».
Πρόταση για μία μόνο εξαετή θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας
Στην συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – που θα ανοίξει το δεύτερο εξάμηνο του έτους- θα τεθεί από την κυβέρνηση και ένα θέμα που αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρόταση που θα κατατεθεί θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ψηφίζεται για μία και μόνη 6ετή θητεία.
«Έτσι, η συζήτηση για ανανέωση της παραμονής του στο αξίωμα δεν θα άνοιγε, κάθε τόσο, τον χορό των αντιπαραθέσεων. Και ο θεσμός θα έμενε μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πηγή: Ναυτεμπορική, Κατερίνα Κοκκαλιάρη • [email protected]