Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΑΜ έρχονται ως συνέχεια των ξεκάθαρων δηλώσεων του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, ο οποίος δήλωσε ότι «Οι ασκήσεις σχεδιάζονται με σεβασμό στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών» τονίζοντας ότι «Άλλος τρόπος και άλλη προσέγγιση δεν υπάρχει και δεν συγχωρείται.».

«Η Ελλάδα προσπαθεί να επιβάλει τις θέσεις της με κάθε ευκαιρία»

Το τουρκικό ΥΠΑΜ, με αφορμή την νατοϊκή άσκηση «Steadfast Dart 2025», ανέφερε ότι: «Μετά τον εντοπισμό ζητημάτων στο έγγραφο σχεδιασμού της άσκησης που αντιβαίνουν στα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα και δεν είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, έγιναν προσπάθειες στο υψηλότερο επίπεδο του ΝΑΤΟ με επαγγελματική προσέγγιση για την επίλυση του ζητήματος και διαπιστώθηκε ότι το έγγραφο δεν ήταν σύμφωνο με τις καθιερωμένες πολιτικές και πρακτικές του ΝΑΤΟ και την ενότητα. Η Ελλάδα προσπαθεί να επιβάλει τις θέσεις της με κάθε ευκαιρία, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων του ΝΑΤΟ που διεξάγονται στην Ελλάδα. Τέλος, σε αυτή την άσκηση, προσπάθησαν να εισάγουν κάποια ζητήματα στο έγγραφο σχεδιασμού της άσκησης. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ξεκινήσει εργασίες για την τροποποίηση του εγγράφου σχεδιασμού της άσκησης σύμφωνα με τις ευαισθησίες της χώρας μας και την έγκρισή του σε επίπεδο Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, ενώ οι διαπραγματεύσεις για το έγγραφο βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, έχει κοινοποιηθεί στις αρχές του ΝΑΤΟ ότι ο αναγνωριστικός μας λόχος έχει αποσυρθεί από την άσκηση Steadfast, η Ρουμανία θα συνεχίσει να συμμετέχει στην εθνική άσκηση Dacia και τα στοιχεία μας στις ναυτικές ομάδες κρούσης που διοικούμε θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στην άσκηση Steadfast Dart στο πλαίσιο των δεσμεύσεών μας έναντι του ΝΑΤΟ».

Η δήλωση Νίκου Δένδια

«Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με θέμα την Ουκρανία, το πρώτο Συμβούλιο στο οποίο παρίσταται ο νέος Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, θα ακούσουμε τις θέσεις του όμως θα ήθελα να παρατηρήσω ότι δεν θα προεδρεύσει σήμερα ο Αμερικανός Υπουργός αντίθετα θα προεδρεύσει ο Άγγλος Υπουργός Τζον Χίλι. Επαναλαμβάνω έχει μεγάλη σημασία να δούμε τις θέσεις της νέας κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα της Ουκρανίας.

Από εκεί και πέρα θέλω να θυμίσω κάτι άλλο, που έχει να κάνει με τις νατοϊκές ασκήσεις. Το ΝΑΤΟ είναι πάντοτε μία Συμμαχία αξιών και όλες οι ασκήσεις σχεδιάζονται με απόλυτο σεβασμό στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών – μελών . Άλλος τρόπος και άλλη προσέγγιση δεν υπάρχει και δεν συγχωρείται.»

Σημειώνεται ότι η Τουρκία, πρόβαλε τις αντιρρήσεις της για τον σχεδιασμό της «Steadfast Dart 2025», για θέματα που αφορούν την υποβολή σχεδίων πτήσης στο FIR Αθηνών, της αναγνώρισης της περιοχής δικαιοδοσίας Έρευνας και Διάσωσης και τη χρήση θεσμοποιημένων συχνοτήτων επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ωστόσο, έπειτα από παρέμβαση του Νίκου Δένδια, το ΝΑΤΟ έκανε αποδεκτές τις «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας και απέρριψε τις τουρκικές ενστάσεις.

Άλλωστε είναι μία τακτική που ακολουθεί η Τουρκία σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση όπως συνέβη και με την νατοϊκή άσκηση «Ramstein Flag» –που φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα- με την Τουρκία να μην υποβάλει αίτημα συμμετοχής όπως προβλέπεται από το ΝΑΤΟ αρνούμενη να δεχθεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Ανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Πηγή φωτογραφίας: Πολεμική Αεροπορία

Οι Τούρκοι παζαρεύουν Μeteor μαζί με τα Eurofighter

Αναφορικά με την απόκτηση των πυραύλων αέρος-αέρος Meteor αλλά και των μαχητικών αεροσκαφών 4,5 γενιάς Eurofighter και με πληθώρα τουρκικών δημοσιευμάτων με τίτλο «Η Ελλάδα πιέζει τη Γαλλία για τους “Meteor” – “Μην πουλήσετε στην Τουρκία…”», απαντώντας σε σχετική ερώτηση πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ ανέφεραν ότι «Ο πύραυλος Meteor είναι ένας νέας γενιάς πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς ευρωπαϊκής προέλευσης, ο οποίος συγκαταλέγεται στους πυραύλους αέρος-αέρος. Σχεδιάζουμε να προσθέσουμε πυραύλους Meteor στο απόθεμά μας στο πλαίσιο του προγράμματος προμήθειας του Eurofighter Typhoon».

Ετοιμάζουν δικό τους πύραυλο τύπου Meteor

Σε μία προσπάθεια της Άγκυρας να ενισχύσει την Πολεμική της Αεροπορία, πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ πρόσθεσαν ότι «Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζουμε να ενισχύσουμε την Πολεμική μας Αεροπορία με τον πύραυλο αέρος-αέρος GÖKHAN, ο οποίος είναι ισοδύναμος με τον πύραυλο Meteor που αναπτύσσουμε. Μέχρι να εισέλθει ο πύραυλος GÖKHAN στα αποθέματα, η προμήθεια του πυραύλου Meteor συνεχίζεται ομαλά μαζί με τα αεροσκάφη Eurofighter».

Η συνάντηση Ν. Δένδια με τη Γαλλίδα Πρέσβη, Κ. Μητσοτάκη – Ε. Μακρόν και οι επαφές Γαλλίας – Τουρκίας

Όλα ξεκίνησαν αφότου ο Ν. Δένδιας κάλεσε για «εξηγήσεις» την Πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα στο ΥΠΕΘΑ, αναφορικά με την πώληση των εν λόγω πυραύλων μέσω της κοινοπραξίας όπου μετέχει η Γαλλία (με μικρό ποσοστό καθώς το 39,4% διαθέτει η Αγγλία), ενώ ακολούθησε το τετ α τετ του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Ε. Μακρόν όπου στο «τραπέζι» έπεσε και το θέμα της πώλησης των Meteor στην Τουρκία.

Από την πλευρά της Γαλλίας το «μήνυμα» ελήφθη όμως ακολούθησαν και συναντήσεις Γάλλων με Τούρκους αξιωματούχους όπως αυτή του Αντιναύαρχου Christophe Lucas, Διοικητή της Μεσογειακής Περιφέρειας των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων με τον Τούρκο τον Αντιναύαρχο Yalçın Payal, Αρχηγό του Επιτελείου των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, και στη συνέχεια τον Υποστράτηγο İlkay Altındağ, Γενικό Διευθυντή Άμυνας και Ασφάλειας στο Αρχηγείο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Όπως σημειώνουν τουρκικά ΜΜΕ, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε ένα περιβάλλον όπου η Ελλάδα προσπαθεί να αποτρέψει την πώληση των αεροπορικών πυραύλων Meteor στην Τουρκία ασκώντας πιέσεις στη Γαλλία. Ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να μπλοκάρει την πώληση, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ακολουθεί μετριοπαθή πολιτική υπενθυμίζοντας στον Κ. Μητσοτάκη ότι η Γαλλία δεν ηγήθηκε αυτής της πώλησης και πως αν η Τουρκία προμηθευτεί τους Meteor μαζί με το Eurofighter, οι ισορροπίες στον εναέριο χώρο του Αιγαίου θα αλλάξουν υπέρ της Τουρκίας.

Πηγή: Ναυτεμπορική, Νικολέτα Πετανίδου  [email protected]