Χρειάστηκε να περάσουν έξι μήνες από το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο για να συναντηθούν ξανά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμαλής και Αντώνης Σαμαράς.
Το τετ-α-τετ έγινε την Πέμπτη σε εκδήλωση του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ωστόσο όπως φάνηκε από την τυπική χειραψία η απόσταση παραμένει. Ο παραταξιακός … πολιτισμός επικράτησε βέβαια, ωστόσο δεν αρκεί μια εκδήλωση για να «λιώσουν οι πάγοι» μετά από ένα τετράμηνο πυκνών εξελίξεων.
Ήταν στις αρχές Ιουλίου όταν ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς έστειλαν μηνύματα σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο για το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη. Ακολούθησε στις αρχές Οκτωβρίου η απουσία τους από το street party για τα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας έξω από τα ιστορικά γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης. Απουσία που συζητήθηκε ιδιαιτέρως, καθώς είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του πρωθυπουργού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει μάλιστα πως έκανε το καθήκον του και τους προσκάλεσε.
Απουσίες και στο βάθος… ελληνοτουρκικά
Δεν περνά απαρατήρητο πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν θα δώσουν σήμερα το παρών στο φεστιβάλ για τα γενέθλια της ΟΝΝΕΔ, όπου θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις που θα κάνουν το επόμενο διάστημα κυρίως για τα εθνικά θέματα, με δεδομένο πως στις 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα
Να σημειωθεί εδώ πως την Δευτέρα ο Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει σε δύο ακόμα εκδηλώσεις μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και έχει ενδιαφέρον ποια μηνύματα θα επιλέξει να στείλει.
Ερωτηματικό παραμένει και το πότε θα επιλέξει να τοποθετηθεί εκ νέου ο Αντώνης Σαμαράς, που χθες είχε μία ακόμα τυπική χειραψία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα εγκαίνια του μουσείου Ελύτη.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα υπήρξαν βολές του πρώην πρωθυπουργού για τα εθνικά θέματα από την Κύπρο. Παράλληλα τον τελευταίο χρόνο ο κ. Σαμαράς έχει πει δύο «όχι» σε ψηφοφορίες στη Βουλή: για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και σε τροπολογία για το μεταναστευτικό.
Πού «ποντάρει» η κυβέρνηση
Σε μια θετική ατζέντα με αυξήσεις μισθών και συντάξεων και μειώσεις φόρων εστιάζει η κυβέρνηση και το επόμενο διάστημα μία σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων θα περάσουν από την Βουλή. Με βάση το κυβερνητικό σχέδιο το 2027 ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ, ενώ στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης συζητήθηκε ο νέος τρόπος καθορισμού του από το 2028.
Στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν ψηφιστεί μια σειρά θετικών διατάξεων στο φορολογικό πεδίο (για παράδειγμα κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και στα μπλοκάκια), μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, έκτακτη ενίσχυση σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά κ.α.
«Σε πείσμα της πολιτικής μιζέριας, η χώρα αλλάζει σε όλους τους τομείς με μικρά και μεγάλα βήματα, όλα, πάντως, με τη σφραγίδα της πολιτικής σταθερότητας» σημείωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός. Παράλληλα σημείωσε πως θα έχει ενδιαφέρον η στάση της αντιπολίτευσης στη Βουλή στα νομοσχέδια που συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο και όπως χαρακτηριστικά είπε «εκεί νομίζω ότι θα φανούν πολλά».