Έφυγε από τη ζωή η 62χρονη γυναίκα, έπειτα από τη λάθος μετάγγιση αίματος στην οποία είχε υποβληθεί στις 4 Ιουνίου στο Τζάνειο νοσοκομείο.
Η γυναίκα κατέληξε το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Οι συγγενείς της είχαν εκφράσει την επιθυμία να δωρίσουν τα όργανά της και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ έχουν αφαιρεθεί οι νεφροί και ο κερατοειδής της.
Η γυναίκα νοσηλευόταν σε βαριά κατάσταση στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, όπου τις τελευτείς ημέρες η κατάστασή της παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση.
Εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε το Σαββατοκύριακο η 62χρονη, επιβεβαίωσαν ότι είναι εγκεφαλικά νεκρή και ξεκίνησε η διαδικασία λήψης των μοσχευμάτων.
Το χρονικό
Η ασθενής είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο στις 3 Ιουνίου λόγω αδυναμίας δεξιού άνω άκρου και αδυναμίας ορθοστάτησης.
Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 4ης Ιουνίου της χορηγήθηκε από λάθος μία μονάδα αίματος που προοριζόταν για άλλον ασθενή.
Η μετάγγιση στις 4 Ιουνίου έγινε από 30χρονο βοηθό, ο οποίος κατηγορείται για το ιατρικό λάθος. Ο ίδιος δεν βρισκόταν υπό την επίβλεψη κάποιου ιατρού και νοσηλευτή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας. Το τραγικό λάθος αποδίδεται σε παραβίαση των πρωτοκόλλων και των δικλίδων ασφαλείας.
Ο νοσηλευτής αντί να δώσει τη μονάδα αίματος σε γυναίκα που νοσηλευόταν σε διπλανό κρεβάτι, χορήγησε το αίμα στην 62χρονη, που επρόκειτο να μπει λίγο αργότερα στο χειρουργείο. Το αίμα που της μετάγγισε λανθασμένα ήταν από διαφορετική ομάδα από εκείνη της ασθενούς με αποτέλεσμα η 62χρονη να υποστεί αιμόλυση και να καταρρεύσει ο οργανισμός.