Την αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βρετανός ομόλογός του Κιρ Στάρμερ κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, αλλά και η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας, όμως, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Από την Αθήνα εκφράζεται ικανοποίηση για το γεγονός πως – όπως προέκυψε από τη συνάντηση – η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο εφόσον υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με το Βρετανικό Μουσείο.
Κατά τη συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις ελληνοβρετανικές σχέσεις και σημείωσε ότι η συνάντηση αποτελεί ευκαιρία για να δοθεί νέα ώθηση σε αυτές.
Η ατζέντα
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ολόκληρο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας με έμφαση στην οικονομία, τη ναυτιλία και στον τουρισμό.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη την κοινή πρόκληση του μεταναστευτικού, στην πρώτη γραμμή της οποίας βρίσκεται η Ελλάδα ως ευρωπαϊκό σύνορο και ως χώρα πρώτης υποδοχής.
Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν και για τον συντονισμό των δύο χωρών εν όψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την διετία 2025-26, αλλά και για τις ευρω-βρετανικές σχέσεις, την αναθέρμανση των οποίων στηρίζει η Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Κιρ Στάρμερ αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Επί τάπητος τέθηκε και το Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άτυπο δείπνο των κ. Χριστοδουλίδη και Τατάρ υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και τόνισε ότι προσβλέπει σε επανέναρξη των συνομιλιών.
Ο διάλογος Μητσοτάκη – Στάρμερ στην αρχή της συνάντησης
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας καλωσορίζω εδώ στη Ντάουνινγκ Στριτ για να οικοδομήσουμε πάνω στην ισχυρή διμερή μας σχέση και να μιλήσουμε για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Κ. Μητσοτάκη.
«Προσβλέπουμε στη συνεργασία μαζί σας στον ΟΗΕ, στη νέα σας θέση, ξεκινώντας σε λίγες εβδομάδες από τώρα. Υπάρχει μεγάλος βαθμός σύμπλευσης, οπότε μπορούμε, πιστεύω, να χτίσουμε πολλά πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη οικοδομήσει, αλλά και για το μέλλον. Σας καλωσορίζω θερμά» ανέφερε στην αρχή της συνάντησης.
«Χαίρομαι που είμαι πάλι εδώ, έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης. Όπως είπε «διανύουμε πολυτάραχους καιρούς και πραγματικά θέλουμε να χτίσουμε πάνω στην πολύ ισχυρή εταιρική σχέση που οι δύο χώρες μας έχουν σφυρηλατήσει εδώ και πολλά χρόνια».
«Θεωρούμε το Ηνωμένο Βασίλειο αναπόσπαστο μέρος όσον αφορά στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Θα έχουμε πολλά να συζητήσουμε» παρατήρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον κ. Στάρμερ να προσθέτει: «Πολύ καλά. Προσβλέπω στις συζητήσεις που θα έχουμε».
Οι προβολείς στα Γλυπτά του Παρθενώνα
Τα φώτα της δημοσιότητας είναι πάντως στραμμένα στα Γλυπτά του Παρθενώνα με φόντο τα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ που αναφέρονται για προχωρημένες συζητήσεις. Το ραντεβού με τον κ. Στάρμερ έγινε εξάλλου σε μία συγκυρία κατά την οποία στη βρετανική κοινή γνώμη, η τάση υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών φαίνεται να παγιώνεται αν όχι να αποκτά νέα δυναμική.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει επισημάνει πως «είναι ένα διαρκές αίτημα, το οποίο ισχύει στο ακέραιο και συνεχίζουμε να το προβάλουμε ως κυβέρνηση», ξεκαθαρίζοντας όμως πως είναι μία διαδικασία που γίνεται με το Βρετανικό Μουσείο.
Το πρέσινγκ των δημοσιογράφων για τα Γλυπτά
Ο κ. Στάρμερ υποδέχθηκε τον κ. Μητσοτάκη λίγο μετά τις 12.45 (ώρα Ελλάδος) στην είσοδο της βρετανικής πρωθυπουργικής κατοικίας. Οι δύο ηγέτες είχαν χειραψία και πόζαραν χαμογελαστοί στους φωτογράφους που βρίσκονταν έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, λίγο πριν εισέλθουν στο εσωτερικό της βρετανικής πρωθυπουργικής κατοικίας κι ενώ οι δημοσιογράφοι φώναζαν ερωτήσεις όπως: «Είναι η ώρ.α. να επιστρέψουν τα Γλυπτά;», «Σερ Κιρ Στάρμερ θα χάσετε τα Γλυπτά;».
Πηγή: Ναυτεμπορική