7.8 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Ιανουάριος 2025 | 23:49

Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή των Ελλήνων για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή και το βράδυ πρόκειται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ρύθμιση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Το θέμα έχει προκαλέσει την μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις προωθούμενες διατάξεις.

Στην Ολομέλεια πρόκειται να μιλήσει σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για μια «ιστορική μεταρρύθμιση» και να ασκεί κριτική στην αντιπολίτευση για τη στάση της.

Πρόσφατα άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως οι ρυθμίσεις για   τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται ουσιαστικά να αποκαταστήσουν μία «ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία». Κι αυτό, όπως επεσήμανε, «γιατί παραμένουμε μία από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη  που συνεχίζουμε να υψώνουμε τέτοια τείχη στην εκπαίδευση».

«Η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι πράξη ευθύνης» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, που επεσήμανε πως «το  μέλλον μας καλεί να μην μένουμε πλέον αγκιστρωμένοι σε λογικές περασμένων εποχών». Προσέθεσε δε πως «τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποτελούν μειοψηφία και είτε για ιδεολογικούς λόγους είτε αναζητώντας επίπλαστα προσκόμματα παραμένουν δέσμια στο παρελθόν και απορρίπτουν συλλήβδην την πρόοδο και την εξέλιξη».

Απαντώντας στα πυρά  της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση επισημαίνεται πως η πλειοψηφία των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια και ενδεικτικά αναφέρεται πως η χρηματοδότηση ανέρχεται σε 1 δις ευρώ με πόρους από τον Κρατικό προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και ΣΔΙΤ. Τονίζεται ακόμα πως ενισχύεται η αυτονομία των ιδρυμάτων, διευκολύνεται η επιστημονική έρευνα και προωθείται  η συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Όσον αφορά στις διατάξεις που αφορούν την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως «η Ελλάδα πλέον σταματά να είναι μια παγκόσμια εξαίρεση». Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν πως θα ευνοηθεί η συνέργεια με μεγάλα ιδρύματα του εξωτερικού, ενώ παράλληλα υπενθυμίζουν πως 40.000 Έλληνες σπουδάζουν εκτός Ελλάδας.

Τα βέλη της αντιπολίτευσης

Σε υψηλούς τόνους κριτική στις προωθούμενες διατάξεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για «αντισυνταγματική μεθόδευση» της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή. Παράλληλα επεσήμανε πως η κυβέρνηση «παίζει με τις λέξεις» όταν κάνει λόγο για «μη κρατικά πανεπιστήμια» και ότι την ενοχλεί κάθε τι που είναι «δημόσιο», ενώ ανέφερε πως για το ΣΥΡΙΖΑ «δε χωράει καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε πρόσφατα πως « το καθαρό μας «όχι»  έχει να κάνει με το ότι εμείς δεν πρόκειται να στηρίξουμε διευθετήσεις  οικονομικών συμφερόντων». Έθεσε επίσης μια σειρά ερωτημάτων προς την κυβέρνηση, λέγοντας μεταξύ άλλων «πως είναι δυνατόν ένα fund του εξωτερικού και ένα κερδοσκοπικό ίδρυμα του εξωτερικού να υποστηρίζει ο υπουργός Παιδείας ότι θα ιδρύσουν ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα;»

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο «δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πραγματικό έκτρωμα γιατί φέρνει και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και γιατί ιδιωτικοποιεί περισσότερο τα δημόσια» σημείωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Πάντως μια αναφορά του στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε ανοίξει για το σκανδιναβικό μοντέλο σε φοιτήτριες που οδηγούνται να αναζητούν ‘sugar daddies’ για  τις σπουδές τους πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από άλλα κόμματα

Κριτική στους κυβερνητικούς  χειρισμούς ασκούν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τέλος να σημειωθεί πως σήμερα φοιτητές πραγματοποιούν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας με τις προωθούμενες διατάξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!