Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν προγραμματισμένη για την προηγούμενη εβδομάδα αλλά αναβλήθηκε λόγω των εξελίξεων περί τον θάνατο του Κώστα Σημίτη.
Ο Σωκράτης Φάμελλος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δώσει το πολιτικό περίγραμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει μια πρόταση κοινή από τον χώρο των προοδευτικών κομμάτων. Το εντάσσει στην ευρύτερη πολιτική του στρατηγική για συγκλίσεις στον προοδευτικό χώρο με τελικό στόχο να προκύψει μία πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης για τη χώρα που να μπορεί να σταθεί ως εναλλακτική απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακόμη περισσότερο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι στόχος στις επόμενες εκλογές είναι να υπάρχει ένα προοδευτικό ψηφοδέλτιο που θα προκαλεί ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και θα εγγυάται την κυβερνησιμότητα.
Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο σήμερα στις 3:00 το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσει και θα ανακοινώσει το πρόσωπο που θα προτείνει και θα επιχειρήσει να προκαλέσει ευρύτερη συμφωνία ώστε να αποτελέσει κοινή πρόταση μέρους τουλάχιστον των προοδευτικών δυνάμεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει εκ νέου την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου καθώς θεωρεί ότι δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων για τα ζητήματα του κράτους δικαίου -υποκλοπές, Τέμπη-, αλλά και της διεύρυνσης των ανισοτήτων επί των ημερών της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ένα το πρόσωπο που συγκεντρώνει τις πολιτικές προϋποθέσεις που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και συζητείται είναι της πρώην υπουργού Λούκας Κατσέλη. Υπέρ της κοινής πρότασης είχε ταχθεί και η Νέα Αριστερά με την πρόταση του Αλέξη Χαρίση για τον Χρήστο Ράμμο, που όμως κατατέθηκε πρόωρα. Μέσα από αυτό το πρίσμα το ενδεχόμενο για τον κ. Ράμμο δεν έχει αποκλειστεί. Πάντως η Λούκα Κατσέλης είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να πάρει και την συμφωνία της Νέας Αριστεράς.
Σήμερα πάντως όπως και τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί και θα αξιοποιηθεί επικοινωνιακά η επέτειος των 10 χρόνων από την “πρώτη φορά αριστερά” διακυβέρνηση της χώρας. Στο θέμα αναφέρθηκε σε συνέντευξη του στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Θεσσαλία ο Σωκράτης Φάμελλος επισημαίνοντας πως τα ζητήματα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συζητηθεί κατά καιρούς αλλά θα συζητηθούν «με έναν πολύ πιο θετικό τρόπο, στο τέλος Ιανουαρίου που συμπληρώνονται και τα δέκα χρόνια από την ανάληψη διακυβέρνησης της χώρας».
Στάση αναμονής από το ΠΑΣΟΚ
Πάντως μέχρι στιγμής το ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέρχεται από την Κεντροαριστερά, όπως είναι η παράδοση για Πρόεδρο από διαφορετική παράταξη από αυτή που κυβερνά. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Τσουκαλάς πρόσφατα δήλωσε ότι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκη δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου θα πρέπει να εξηγήσει γιατί αναιρεί την προ πενταετίας επιλογή του. Ο βουλευτής του κόμματος Παύλος Χρηστίδη ανέφερε ότι στα όργανα του κόμματός του θα προτείνει την υπερψήφιση της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου, εφόσον την προτείνει τελικά ο πρωθυπουργός.
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία στρατηγική σύγκλισης και εκλογικής συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων -που να ξεκινά από την κοινή πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας-, το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην αυτόνομη πορεία μένοντας στον στόχο της αμφίπλευρης διεύρυνσης. Καθώς όμως τα δημοσκοπικά ποσοστά δεν επιβεβαιώνουν την αυτόνομη διεκδίκηση της κυβέρνησης έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχει παρασκηνιακή προς το παρόν συζήτηση. Το ΠΑΣΟΚ πιθανότατα θα επιμείνει σε μία δική του πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν δεν προτείνει η κυβέρνηση τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στην περίπτωση που προτείνει τον κ. Βενιζέλο το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει, ωστόσο πολιτικά θα έχει ζήτημα καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπο με την περαιτέρω διείσδυση του Μαξίμου στον χώρο του κέντρου.
Πηγή: Ναυτεμπορική, Σπύρος Γκουτζάνης • [email protected]