14.8 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Ιανουάριος 2025 | 20:03

Συζήτηση για ξενοδοχεία καραντίνας στην Ελλάδα – Ομάδα διαχείρισης κρίσεων από 5 υπουργεία

Δεν έχει κορυφωθεί ακόμη η έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα μας με τον ΕΟΔΥ, το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση να παρακολουθούν στενά το νέο επιδημικό κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αύξηση μεν, εφησυχασμός δε

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, Δημήτρη Παρασκευή, το βασικό στοιχείο που δείχνει πως αυτό το κύμα δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των διασωληνωμένων και πίεση στο ΕΣΥ είναι πως έχουν περάσει 28 ημέρες από την αρχή της έξαρσης και ακόμη δεν έχει καταγραφεί αύξηση.

Την ίδια ώρα μόνο αμελητέα δεν είναι η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας και ειδικά στα νησιά, λόγω της έντονης κινητικότητας που υπάρχει αυτή τη περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι περιοχές με την μεγαλύτερη αύξηση μολύνσεων είναι τα νησιά του Ιονίου, το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και η Αττική.

Η διαφορά του συγκεκριμένου πανδημικού κύματος με τα προηγούμενα είναι πως η αύξηση των επαναλοιμώξεων βρίσκεται στο peak της, πράγμα που σημαίνει πως πολλοί άνθρωποι που νόσησαν με την υποπαραλλαγή Όμικρον 2, είναι πολύ εύκολο να νοσήσουν ξανά με την υποπαραλλαγή Όμικρον 4 και 5.

Σε εγρήγορση ΕΟΔΥ και υπουργείο Υγείας

Όπως ανέφεραν ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, και ο αντιπρόεδρος, Δημήτρης Παρασκευής, στόχος του ΕΟΔΥ την συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι να παρακολουθεί καθημερινά τα δεδομένα προκειμένου αφενός να προλάβει τυχόν επικίνδυνες εξάρσεις, αφετέρου να ενημερώνει έγκαιρα το υπουργείο Υγείας, καθώς και να προβεί σε συστάσεις στους πολίτες, όπως και έκανε στη σημερινή ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών. 

Ειδική ομάδας διαχείρισης κρίσεων εν μέσω καλοκαιριού

Πηγές του υπουργείου Υγείας, τονίζουν πως βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη επιχειρησιακό σχέδιο για τη στενή παρακολούθηση της επιδημιολογικής κατάστασης στα νησιά, ενώ υπάρχει άμεση επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν κενά που δημιουργούνται.

Όπως τονίζουν μάλιστα ήδη έχει συσταθεί ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων μεταξύ της Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Υγείας, του υπουργείο Εσωτερικών, του υπουργείου Τουρισμού και του υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο την άμεση ανταπόκριση σε μία τυχόν έκτακτη κατάσταση.

Άλλωστε η φετινή χρονιά είναι αρκετά διαφορετική σε θέμα διαχείρισης κρουσμάτων, καθώς σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, δεν υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας, ώστε να απομονώνονται τουρίστες που βρίσκονται θετικοί στις διακοπές του.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ υπάρχουν ευρωπαϊκές συστάσεις που αναφέρουν πως αν ένας τουρίστας βγει θετικός στον κοροναϊό, αλλά δεν εμφανίσει συμπτώματα, μπορεί να ταξιδέψει ακολουθώντας όμως όλα τα μέτρα ασφαλείας (μάσκα, μέτρα ατομικής προστασίας).

Ωστόσο σε περίπτωση που εμφανίσει συμπτώματα, τότε είναι δική του ευθύνη να απομονωθεί μιας και στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν απελευθερωθεί όλα τα μέτρα για την Covid-19.

Φαίνεται ωστόσο πως η έναρξη του νέου πανδημικού κύματος σε συνδυασμό με την υψηλή θετικότητα σε όλη τη χώρα, έχει ανοίξει τη συζήτηση για τα ξενοδοχεία καραντίνας. 

Σκέψεις για δύο ξενοδοχεία καραντίνας στην Ελλάδα

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του in, βρίσκεται υπό συζήτηση από την κυβέρνηση η επαναφορά ξενοδοχείων καραντίνας στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τη λειτουργία δύο μονάδων, το ένα στη Θεσσαλονίκη και το άλλο στην Αθήνα, ως ξενοδοχεία καραντίνας καθώς σκοπός είναι να βρεθεί ένας χώρος στην πρωτεύουσα και την συμπρωτεύουσα προκειμένου ένας τουρίστας που επιθυμεί να απομονωθεί να μην περνά εκ νέου  από τη διαδικασία εύρεσης νέου δωματίου, πράγμα εξαιρετικό δύσκολο ειδικά αυτή την περίοδο.

Σημειώνεται πάντως πως παρ΄όλο που το θέμα έχει συζητηθεί, ακόμη δεν έχει δοθεί το πράσινο φως , καθώς υπάρχουν αρκετά γραφειοκρατικά ζητήματα που δεν έχουν διευθετηθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!