Με αποχωρήσεις, αλλά και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εγείρουν ζήτημα αντισυνταγματικής διαδικασίας, εξελίσσεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πορίσματος της πλειοψηφίας για την παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου, για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη διαδικασία, αφού ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος κατήγγειλε «νέο πραξικόπημα εκ της έδρας».
Ειδικότερα, ο Σ. Φάμελλος ζήτησε να ψηφίσουν οι βουλευτές επί του αιτήματός του να διακοπεί η διαδικασία και να παραπεμφθεί η υπόθεση εκ νέου στην προανακριτική επιτροπή, επικαλούμενος το άρθρο 156 του κανονισμού της Βουλής. Ωστόσο, ο προεδρεύων αρνήθηκε, επισημαίνοντας ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, ενώ έκανε λόγο για «σκηνικό θεατρικής παράστασης».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε και πάλι το «μπάζωμα της αλήθειας» και δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα νομιμοποιήσει το «νέο πραξικόπημα εκ της έδρας» γι’ αυτό, όπως είπε, αποχωρεί από τη διαδικασία.
Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή:
Σ. Φάμελλος: Αντισυνταγματικός και παράνομος ο χαρακτήρας της συζήτησης

Λαμβάνοντας τον λόγο στην αρχή της συζήτησης, ο κ. Φάμελλος κατήγγειλε ως «αντισυνταγματικό και παράνομο τον χαρακτήρα αυτής της συζήτησης στην Ολομέλεια». Όπως υποστήριξε, «ο όρκος μας στο Σύνταγμα, αλλά και ο ηθικός όρκος που έχουμε δώσει, να εκπροσωπούμε την ελληνική κοινωνία, μας υποχρεώνουν να ζητήσουμε να διακοπεί αυτή η παράνομη και προσβλητική διαδικασία. Για να προστατέψουμε -εμείς οι βουλευτές- το κράτος δικαίου και την αλήθεια. Για να προστατέψουμε την απόδοση δικαιοσύνης που είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας και της κοινωνίας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στους βουλευτές ανέφερε πως «από την στάση σας σήμερα θα κριθεί αν θα βάλετε την υπογραφή σας σε μία μελανή σελίδα, ένα πραξικόπημα κατά των κανόνων δικαίου που εξελίσσεται με θύτη και της δικαιοσύνης και της αλήθειας την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και εντολέα τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη» και επισήμανε πως «η διαδικασία που σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί σήμερα παραβιάζει το Σύνταγμα (άρθρο 86), παραβιάζει το Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών(ν. 3126/03), παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 156), παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές της Ποινικής Δικονομίας».
Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «επιλέγει, φιμώνοντας το Κοινοβούλιο και τους βουλευτές, να προσπεράσει το πρώτο και βασικό στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, να μην αντιστοιχίσει πραγματικά γεγονότα με αδικήματα και να στείλει απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο, τον κ. Τριαντόπουλο, χωρίς εξέταση και κρύβοντας την αλήθεια». Η προκαταρκτική επιτροπή, είπε, «όφειλε σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, και ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 156 παρ 4 του ΚτΒ, σύμφωνα με το οποίο ασκεί τον ρόλο του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, να διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση και να καταλήξει στην άσκηση ή μη ποινικής δίωξης, με αιτιολογημένο πόρισμα όπως προβλέπεται και στον Κανονισμό της Βουλής άρθρο 156 παρ 5. Όμως η απόφαση της πλειοψηφίας για απευθείας παραπομπή του κ. Τριαντόπουλου, παρακάμπτοντας τον έλεγχο του Κοινοβουλίου, απεμπολώντας την ανάλογη εκ του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αρμοδιότητα του εισαγγελέα Πρωτοδικών που έχει η Επιτροπή, παραβιάζει κατάφωρα και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».
Υπογράμμισε πως με ευθύνη της πλειοψηφίας «τα μέλη της Επιτροπής, κλήθηκαν να καταθέσουν τα πορίσματά τους, χωρίς να εξετάσουν μάρτυρες, παρόλο που καταθέσαμε και σχετικό κατάλογο, χωρίς να έχουν στην κατοχή τους το σύνολο της σχετικής δικογραφίας από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας. Εμείς ζητήσαμε πραγματογνώμονες, τεχνικούς συμβούλους και θεσμικούς παράγοντες για να δώσουν πληροφορίες και να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Με αυτά τα δεδομένα οποιαδήποτε πορισματική έκθεση μόνο ανεπαρκής, ελλιπής και μη ασφαλής, θα μπορούσε να είναι. Για τον λόγο αυτό ζητάμε να διακοπεί η διαδικασία και να παραπεμφθεί εκ νέου η υπόθεση στην προκαταρκτική επιτροπή, ζητώντας της, να εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Βουλής και η προβλεπόμενη διαδικασία της ποινικής δικονομίας. Και έτσι να διευρυνθεί το κατηγορητήριο και να αποκαλυφθεί το μέγεθος της συγκάλυψης».
«Δεν θέλατε να έρθει να καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης αλλά και οι Σκέρτσος και Γεραπετρίτης που ήταν παραλήπτες των email του μπαζώματος. Δεν θέλετε να αποκαλυφθεί η συγκάλυψη και να αποκαλυφθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης για το έγκλημα και τη σύγκρουση. Αλλά δεν θέλετε και να αποκαλυφθεί ο εντολέας του μπαζώματος και ποιον εκπροσωπούσε ο κ. Τριαντόπουλος. Όλοι ξέρουν όμως ότι ήταν εκεί με εντολή Μητσοτάκη. Το έγραφε ο ίδιος στα δελτία τύπου και το ομολογούσε στις συνεντεύξεις του. Στήσατε μία κανονική ομερτά, “τον καλύψατε για να σας καλύψει”. Αυτά μόνο στις συμμορίες της μαφίας τα βλέπαμε» συνέχισε, προσθέτοντας πως «το πέπλο των μεθοδεύσεων για τη συγκάλυψη εξαπλώθηκε και αυτή την εβδομάδα για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Με λαθροχειρία επιχειρούν να ξεπλύνουν άρον άρον τις ευθύνες Τριαντόπουλου

«Πυρά» κατά της κυβέρνησης για το «βίαιο κλείσιμο των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής και «τις μεθοδεύσεις της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών και εν γένει των ποινικών ευθυνών» εξαπέλυσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Η διαδικασία που επιχειρείται να εισαχθεί σήμερα δεν έχει καμία εγκυρότητα. Δεν συνεδρίασε καν η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για να προσδιοριστεί ότι θα συζητηθεί το πόρισμα… Για να προγραμματιστεί συζήτηση στην Ολομέλεια χρειάζεται απόφαση της διάσκεψης των προέδρων η οποία δεν έλαβε χώρα ποτέ. Με λαθροχειρία επιχειρείται να γίνει σήμερα η συζήτηση για να ξεπλυθούν άρον άρον οι ευθύνες Τριαντόπουλου» ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι το κόμμα της αμφισβητεί «την εγκυρότητα του κλεισίματος της Προανακριτικής Επιτροπής» και «τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να τοποθετηθούν. Είχαν δικαίωμα να παρίστανται και να πάρουν απόφαση για τον Τριαντόπουλο τα μέλη της Κ.Ο. της Ν.Δ.; Εμείς λέμε όχι. Έπρεπε να εξαιρεθούν. Μπορούσε να κλείσει η Προανακριτική χωρίς καν να ανοίξει, χωρίς να διενεργήσει έρευνα; Εμείς λέμε όχι. Είναι βαρύτατη παράβαση του ποινικού κώδικα, κατάχρηση εξουσίας και παραβίαση του Συντάγματος και του ποινικού κώδικα. Σφετερισμός της κοινοβουλευτικής και δικαστικής λειτουργίας, που έχει η Βουλή».
Δ. Μάντζος: Αντισυνταγματική μεθόδευση
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος ανέφερε ότι θα πρέπει «να επιστρέψουμε και να θυμηθούμε γιατί είμαστε εδώ. Το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνη η Κοινοβουλευτική Ομάδα που πήρε την πρωτοβουλία για την σύσταση και συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής σε βάρος του κ. Τριαντόπουλου. Εάν δεν είχε συμβεί αυτό, ο κ. Τριαντόπουλος όχι δεν θα ήταν ελεγχόμενος αλλά θα ήταν υπουργός και θα μας έκανε μαθήματα» είπε.
Ανέφερε επίσης πως «η συνέπεια των παραλείψεων της Επιτροπής και η αντισυνταγματική μεθόδευση που έγινε από τους συναδέλφους της Ν.Δ. είναι πως η Δικαιοσύνη δυσχεραίνεται στο έργο της από αυτή την επιλογή των βουλευτών της Ν.Δ.. Διότι ο ανακριτής του δικαστικού συμβουλίου έχει ακόμα πιο δύσκολο έργο επειδή η Βουλή δεν έκανε όσα απαιτεί το Σύνταγμα». «Απαιτούμε και αξιώνουμε να γίνουν πολλά περισσότερα από όσα έκανε η Βουλή και η πλειοψηφία της Ν.Δ.» συνέχισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, και κατέληξε λέγοντας: «Εμείς ως ΠΑΣΟΚ, δύναμη ευθύνης και υπεράσπισης του Συντάγματος θα μείνουμε μέχρι τέλους προσηλωμένοι στην ανάγκη να λογοδοτήσουν τόσο ο κ. Τριαντόπουλος, όσο και όλοι οι υπόλοιποι υπεύθυνοι για να μην ξαναζήσουμε ποτέ πάλι Τέμπη».
Θ. Παφίλης: Αθλια μεθόδευση
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ανέφερε πως «το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει καταγγείλει και καταγγέλλει και σήμερα αυτή την άθλια κυριολεκτικά μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και δεν πήραμε μέρος. Αποχωρήσαμε κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας στην Προανακριτική Επιτροπή και γι’ αυτό επίσης τον λόγο δεν καταθέσαμε πόρισμα».
Σημείωσε ακόμη πως «είχαμε καταθέσει αναλυτικά προτάσεις για κλήσεις μαρτύρων μεταξύ των οποίων και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση τα αγνόησε όλα αυτά. Κατά τη γνώμη μας, αυτό που αποδεικνύεται είναι πως υπήρξε μεθόδευση από πριν, μπροστά στον τρόμο που έπαθε η κυβέρνηση και που αισθάνθηκε με αυτές τις τεράστιες λαϊκές κινητοποιήσεις και έκανε έναν ελιγμό και συμφώνησε στη συγκρότηση της σύστασης της Προανακριτικής Επιτροπής, αποδεικνύοντας ότι είχε αποφασίσει και για το πως θα ξεμπερδεύει και πως θα την καταργήσει». «Αν νομίζετε ότι με τις διαδικασίες αυτές θα γλιτώσετε, με τέτοια νομικίστικα κόλπα δεν θα γλιτώσετε. Εμείς λέμε ότι η υπόθεση θα πρέπει κανονικά να επιστρέψει στην Προκαταρκτική Επιτροπή, να κληθούν μάρτυρες, με όσο χρόνο χρειαστεί και να διερευνηθούν οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στην σύγκρουση. Επικρατεί σιγή ιχθύος και έχει πέσει ένα πέπλο σιωπής. Εμείς γι’ αυτό θα κάνουμε τα πάντα στα περιθώρια που έχουμε» πρόσθεσε.
Ευθύνες στην κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ από Ελληνική Λύση, «Νίκη», «Σπαρτιάτες»
«Έρχεται η ώρα για ταμείο. Πάμε να δούμε ποιος χρωστάει τι και σε ποιον. Κύριοι του ΠΑΣΟΚ το ταμείο είναι πρώτα για εσάς. Όλος αυτός ο εμπαιγμός από την πλευρά της κυβέρνησης, όλη αυτή η παράνομη διαδικασία. Σας είχαμε προειδοποιήσει ότι είναι λάθος αυτό που πάτε να κάνετε με τον τρόπο που πάτε να το κάνετε, με το συγκεκριμένο κατηγορητήριο που εστιάσατε μόνο στον Τριαντόπουλο, και μόνο ως πλημμέλημα ήταν λάθος. Υποχρεωθήκαμε φυσικά να στηρίξουμε την πρόταση προανακριτικής γιατί δεν είχαμε άλλη επιλογή, αλλά είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι είναι λάθος», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας. «Η κυβέρνηση νομίζει ότι με νομικά τερτίπια και κολπάκια μπορεί να ξεγελάσει την κοινή γνώμη. Όλη η Ελλάδα γνωρίζει ότι θέλετε να κρύψετε πράγματα, ότι πάτε σε προανακριτική με δόλο για να μην έρθουν αυτοί που έπρεπε να δώσουν λόγο, γνωρίζει ότι σε όλη τη διαχείριση υπήρξε μεθόδευση για να μην έρθουν να απολογηθούν αυτοί που πρέπει, με πρώτον τον κ. Μητσοτάκη», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, απευθυνόμενος στα έδρανα της συμπολίτευσης και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θέλει να κουκουλώσει και να μπαζώσει την αλήθεια.
«Το έγκλημα στα Τέμπη υποβαθμίστηκε σε πλημμέλημα, παραπέμφθηκε μόνο ο Τριαντόπουλος, ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα μπορούσαν να είχαν αγγίξει τον πρωθυπουργό. Η ίδια η λειτουργία της Επιτροπής εξευτελίστηκε πλήρως. Είχαμε προειδοποιήσει ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ξέπλενε την κυβέρνηση κανονικά, ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της και εμείς καταθέσαμε δική μας πρόταση και ήμασταν δέκα από τα ηχηρά όχι στο ξέπλυμα αυτό», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Νίκης» Γιώργος Ρούντας και σημείωσε ότι η εξέλιξη στην Προανακριτική Επιτροπή συνιστά πρωτοφανή θεσμική εκτροπή και κακόγουστη απόπειρα συγκάλυψης. Αυτό το διπλό έγκλημα δεν ήταν μεμονωμένο, ούτε απλά ένα ανθρώπινο λάθος, ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς πορείας διαφθοράς και κομματικής φαυλότητας, σημείωσε ο κ. Ρούντας.
«Από την αρχή είχαμε ζητήσει να διερευνηθούν οι διαχρονικές ευθύνες που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών και τη σύγκρουση των δύο τρένων. Αν δεν υπήρχε σύγκρουση δεν θα βρισκόμασταν εδώ. Αυτό έπρεπε να διερευνήσουμε. Αντί γι’ αυτό είχαμε μια Προανακριτική του ΠΑΣΟΚ ελλιπέστατη, μόνο για το μπάζωμα, μόνο για πλημμέλημα και μόνο για τον κ. Τριαντόπουλο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των «Σπαρτιατών» Πέτρος Δημητριάδης.
Νέα Αριστερά: Παραμένει στη συζήτηση, αλλά θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία

Την αποχώρηση της Νέας Αριστεράς από την ψηφοφορία επί του πορίσματος της πλειοψηφίας ανακοίνωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Θεοπίστη Πέρκα, κατά την ένσταση επί της διαδικασίας της συζήτησης στην Ολομέλεια. Ωστόσο, όπως ανέφερε η κ. Πέρκα, η Νέα Αριστερά θα παραμείνει στην συζήτηση και θα αναδείξει τις ευθύνες της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., στην οποία καταλόγισε μεθοδεύσεις και συνέχιση της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών.
Αποχώρησαν οι βουλευτές που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας
Την αποχώρησή τους από τη συζήτηση επί του πορίσματος ανακοίνωσαν οι έξι ανεξάρτητοι βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για «οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης» και «παρωδία». «Οι βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας αποχωρούμε από τη σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη Δημοκρατία και τους πολίτες» ανέφεραν, προσθέτοντας: «Η διαδικασία που ακολουθήθηκε υπήρξε προσχηματική και ανεπαρκής. Δεν απέβλεψε στη διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών, αλλά στην αποσπασματική και επιλεκτική απόδοση ευθυνών, μακριά από τον πυρήνα της πολιτικής λογοδοσίας. Το κατηγορητήριο περιορίζεται σε ένα μόνο πρόσωπο, αγνοώντας συστηματικά το συνολικό πλαίσιο και τις ευθύνες εκείνων που διαχειρίστηκαν ή απέκρυψαν κρίσιμα στοιχεία. Αντί για διερεύνηση, παρακολουθούμε μια οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης. Μια παρωδία θεσμικής διαδικασίας, που προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών».
«Αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε αυτό το αφήγημα. Η συγκάλυψη δεν αποτελεί θεσμική στάση, ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτή ως λύση. Το Κίνημα Δημοκρατίας απαιτεί πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και ουσιαστική απόδοση ευθυνών, σε όλα τα επίπεδα και για αυτό έχει συντάξει ένα διευρυμένο κατηγορητήριο καλώντας τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να το υπογράψουν» τόνισαν οι βουλευτές.
Την αποχή της από τη διαδικασία της συζήτησης και τη σχετική ψηφοφορία επί του πορίσματος ανακοίνωσε και η ανεξάρτητη βουλευτής Αρετή Παπαϊωάννου. Σε σχετική δήλωσή της σημειώνει ότι ο φυσικός δικαστής του καθ’ ενός από εμάς είναι αυτός που προβλέπεται από το Σύνταγμα. «Η παρωδία της θεσμικής διαδικασίας που παρακολουθούμε έχει σαν σκοπό την αποφυγή της κλήσης ως μαρτύρων υψηλά ιστάμενων προσώπων, την αποφυγή διεύρυνσης των ελεγχόμενων προσώπων και την αποφυγή της δημοσιότητας που θα συνεπάγετο η νόμιμη ανακριτική διαδικασία από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής».
Αργά το βράδυ η μυστική ψηφοφορία
Η μυστική ψηφοφορία, με κάλπη, επί της πρότασης του πορίσματος της πλειοψηφίας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, έχει οριστεί να διεξαχθεί γύρω στις 22.00. Στην ψηφοφορία δεν μπορεί να μετάσχει ο ελεγχόμενος βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Τριαντόπουλος.
Η λήψη απόφασης επί της πρότασης του πορίσματος της πλειοψηφίας για την παραπομπή του πρώην υφυπουργού στο δικαστικό συμβούλιο, απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 θετικές ψήφους.