Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης αναμένεται να βρεθούν σήμερα αφενός η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας (έργα που έγιναν αλλά κυρίως όσα… δεν έγιναν ακόμα ή καθυστερούν) έναν χρόνο αφότου ο κάμπος διαλύθηκε από την κακοκαιρία «Ντάνιελ», αφετέρου η πρόσφατη περιβαλλοντική καταστροφή στον Παγασητικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στα χωριά της Καρδίτσας, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρεθεί στον Βόλο.
Εκεί πάντως προγραμματίζεται και επίσκεψη υπουργών – εκτός απροόπτου του Θεόδωρου Σκυλακάκη (Ενέργειας και Περιβάλλοντος), του Κώστα Τσιάρα (Αγροτικής Ανάπτυξης) και του Χρήστου Σταïκούρα (Υποδομών και Μεταφορών), προτού βρεθούν σε σύσκεψη για το πλάνο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας.
Ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να μεταβεί στη Μαγνησία και θα περιοριστεί στην περιφέρεια Θεσσαλίας (αλλά θα ενημερωθεί για την κατάσταση στον Παγασητικό), ξεκινώντας τις «αυτοψίες» από τη Φαρκαδόνα Τρικάλων και συνεχίζοντας σε Μεταμόρφωση, Παλαμά και Μουζάκι Καρδίτσας. Το απόγευμα (ώρα 17:00) θα μιλήσει για το «στρατηγικό σχέδιο» ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας (φράγματα, υποδομές, έργα υδρονομίας) στο δημαρχείο Κιλελέρ.
«Θερμή» υποδοχή
Η πρωθυπουργική επίσκεψη βγάζει για άλλη μία φορά στον δρόμο τους πλημμυροπαθείς, ανάμεσά τους αγρότες που είδαν τα χωράφια τους να χάνονται και οι οποίοι φωνάζουν ότι έναν χρόνο μετά από την καταστροφή ο θεσσαλικός κάμπος δεν έχει συνέλθει. Αντίθετα, μένουν άλυτα τα προβλήματα ή καθυστερούν σημαντικά οι διαδικασίες ανασυγκρότησης, όπως λένε, προσθέτοντας ότι μπορεί να προχώρησαν κάποιες παρεμβάσεις άμεσης αντιπλημμυρικής θωράκισης ωστόσο τα πιο «στιβαρά» έργα δεν έχουν ξεκινήσει.
Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν συγκεκριμένα στην πλατεία της Νίκαιας το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι επιτροπές πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, Νέας Σμύρνης, Αγίου Θωμά, ΑΤΑ, Φαλάνης, Κουλουρίου. Ξεχωριστό κάλεσμα έχει απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ενώ στην κεντρική πλατεία της Φαρκαδόνας αναμένεται η επιτροπή πλημμυροπαθών της περιοχής.
«Παρούσα»
Από την πλευρά του πρωθυπουργού επιδιώκεται να σταλεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι «παρούσα» στα προβλήματα. Στόχος είναι δηλαδή να δοθεί εκ νέου μια θετική προοπτική για την επόμενη μέρα, παρότι παραμένουν σοβαρά προβλήματα στον κάμπο.
Εξάλλου γαλάζια στελέχη από Θεσσαλία και Μαγνησία μεταφέρουν στα «κεντρικά» το κλίμα πιέσεων έως δυσφορίας. Πιο προβληματική εξακολουθεί να είναι η εικόνα στις παρακάρλιες περιοχές και δεν είναι τυχαίο ότι προηγήθηκαν εξαγγελίες για παρεμβάσεις στην Κάρλα (όπως και στον Παγασητικό), που θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες.
Έκτακτη ανάγκη
Ταυτόχρονα η Μαγνησία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως και τις 30 Σεπτεμβρίου και είναι προδιαγεγραμμένο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης θα σηκώσει τους τόνους κατά τις επαφές του με φορείς και παράκτιους επιχειρηματίες.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να βγει μπροστά με σειρά μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων των δήμων Βόλου και νοτίου Πηλίου που επηρεάστηκαν από τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό κόλπο. «Πρέπει να γίνει πολύ σοβαρός έλεγχος και να αποδοθούν ευθύνες» παραδέχθηκε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος συντονίζει σήμερα το κυβερνητικό κλιμάκιο στη Θεσσαλία.
Πηγή: In.gr