Τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, προκειμένου να συζητήσουν τη διαδικασία ενημέρωσής του για τους λόγους που τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί, όμως, το ενδεχόμενο να προκύψουν νέα εμπόδια στην ικανοποίηση του νόμιμου αιτήματός του παρά τη σχετική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.
Η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθεσία του 2021 βάσει της οποίας δεν ενημερώθηκε ο κ. Ανδρουλάκης για την παρακολούθηση των συνομιλιών του, δίνει προφανώς το νομικό έρεισμα στον κ. Ανδρουλάκη να ζητήσει σήμερα την αποκάλυψη της αλήθειας από την αρμόδια αρχή.
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την ικανοποίηση του αιτήματος και ήδη εκφράζονται ανησυχίες ότι μπορεί να προβληθούν νέες αντιστάσεις στην αποκάλυψη της αλήθειας.
Η παράτυπη καταστροφή των αρχείων
Ειδικότερα, νομικοί εκφράζουν φόβους ότι η ΕΥΠ δεν αποκλείεται να αρνηθεί να ενημερώσει για τους λόγους της παρακολούθησης Ανδρουλάκη είτε προβάλλοντας εκ νέου «εθνικούς λόγους» είτε επικαλούμενη την παράτυπη καταστροφή του αρχειοθετημένου υλικού με τις υποκλαπείσες συνομιλίες. Στο εν λόγω ενδεχόμενο αναφέρθηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδης.
«Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος ασφαλώς θα κάνει πάλι στο ακέραιο το καθήκον του, όμως αν η ΕΥΠ είτε αρνηθεί να δώσει τον φάκελο είτε επικαλεστεί απώλεια ή καταστροφή του τι περιθώρια αντίδρασης έχει, λαμβανομένης υπόψη και της φιλοκυβερνητικής πλέον πλειοψηφίας των μελών της ΑΔΑΕ, μετά τη γνωστή, παράνομη διαδικασία ορισμού τους;» σχολίασε σε ανάρτησή του ο συνταγματολόγος και μάλιστα δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του για το αν θα μαθευτεί ποτέ η αλήθεια.
Η στάση της νέας σύνθεσης της Αρχής
Ένα δεύτερο ενδεχόμενο που μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα είναι η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ υπό τη νέα σύνθεση που προέκυψε από την συνεννόηση ΝΔ – Ελληνικής Λύσης στη Βουλή, να αρνηθεί να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση του ΣτΕ.
Η συζήτηση για αυτό το ενδεχόμενο προκλήθηκε από τη στάση κυβερνητικών πηγών αλλά και του ίδιου του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη που υπογράμμισαν επανειλημμένως ότι το ζήτημα κρίνεται από την Ολομέλεια της ΑΔΑΕ και όχι από τον πρόεδρό της τον κ. Ράμμο.
«Η αίτηση του κ. Ανδρουλάκη θα κριθεί από την Ολομέλεια της ΑΔΑΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης στον απόηχο της απόφασης.
Σημειώνεται, πάντως, ότι το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ καθιστά σαφές ότι οι θιγόμενοι, όπως ο κ. Ανδρουλάκης, μπορούν να πληροφορηθούν τους λόγους τους οποίους έγιναν υποκείμενα παρακολούθησης βάσει του προγενέστερου νόμου, (Ν. 2225/1994), υπό την προϋπόθεση ότι δεν συντρέχει ο λόγος ή ο σκοπός της παρακολούθησής τους.
Ως προς αυτό υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παραδεχθεί δημοσίως ότι ήταν εσφαλμένη η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη και ότι προφανώς δεν προέκυψε τίποτε εις βάρος του.