Η κυβερνητική ατζέντα αναμένεται να εστιάσει στον άξονα των μεσομακροπρόθεσμων λύσεων, προκειμένου να γίνει πιο ομαλή η «μετάβαση» στα προβλεπόμενα της πράσινης συμφωνίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Προκειμένου να αποσυμπιεστεί η ένταση στα μπλόκα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εξεταστεί τρόπος ώστε ορισμένες παροχές που έχουν ήδη εξαγγελθεί να ενισχυθούν, π.χ. στο πεδίο του ενεργειακού κόστους πέραν του μέτρου της έκπτωσης 10% στο ρεύμα, φέρεται να εξετάζεται νέα ρύθμιση με ευνοϊκότερο τρόπο στην αποπληρωμή χρεών προς τη ΔΕΗ.

Επίσης και το ζήτημα του αγροτικού πετρελαίου φέρεται ότι αποτελεί ένα πεδίο στο οποίο πιθανόν να υπάρξει μια μικρή βελτίωση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μέσα στην άνοιξη. Ζητήματα όπως ορισμός εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και αποζημιώσεις στο 100% της αξίας παραγωγής από τον ΕΛΓΑ δεν αναμένεται να απαντηθούν.

Στο πεδίο των μπλόκων ο αγροτικός κόσμος παραμένει σε θέση μάχης, εν όψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, η οποία στον βαθμό που αποβεί άκαρπη αναμένεται να πυροδοτήσει εκ νέου το κλίμα. Ήδη ο αγροτικός κόσμος κάνει προετοιμασίες για παναγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας μέσα στην εβδομάδα.

Μετά την προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των αγροτών, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη και με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), κατόπιν επιστολής, που εστάλη την περασμένη Παρασκευή (09/02) από πλευράς της Οργάνωσης, με προτεινόμενα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την οικονομική ελάφρυνση των αγροτών.

Δάνεια έως 25.000 ευρώ

Ειδικότερα, η ΕΘΕΑΣ από πλευράς της αναμένεται να καταθέσει στο «τραπέζι» τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα μέτρα, που έχουν ως στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητας και την εξασφάλιση της παραγωγικής δραστηριότητας των αγροτών και των Συνεταιρισμών.

Στο μεταξύ, δύο νέα προγράμματα ενεργοποιούνται -Φεβρουάριο και Μάρτιο- από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB, που έχουν στόχο τη στήριξη της μικρομεσαίας αγροτικής επιχειρηματικότητας, όπως γίνεται γνωστό σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, σε απάντηση αναφοράς που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος.

Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, έχοντας εξαντλήσει τον αρχικό του προϋπολογισμό, επανενεργοποιείται αυτόν τον μήνα, με μεγάλη αύξηση του προϋπολογισμού διαθέσιμων δανείων στα 61 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαθανάσης, το Ταμείο αυτό έχει ήδη στηρίξει τον κλάδο της κτηνοτροφίας, με την παροχή μικροδανείων ύψους έως 25.000 ευρώ, με πλήρη επιδότηση επιτοκίου για τα 2 πρώτα έτη, συνδυασμένο με επιχορήγηση για συμβουλευτικές υπηρεσίες. Για τον κλάδο αυτό, έχουν συμβασιοποιηθεί και εκταμιευτεί 397 δάνεια συνολικού ύψους 9.282.262 ευρώ, με την πρόσθετη δαπάνη για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και επιδοτούμενους τόκους να ανέρχεται σε 750 χιλ. ευρώ.

Δανάη Αλεξάκη  [email protected]