Ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε στον Πέτρο Φιλιππίδη, που κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος δύο γυναικών το 2010 και 2014.
Μετά την απόφαση, ο ηθοποιός έπεσε στην αγκαλιά της συζύγου του.
Ομόφωνα ένοχος για δύο απόπειρες βιασμού
Το δικαστήριο αποδέχθηκε πλήρως ότι έχει διαπράξει όσα του καταμαρτυρούν οι δύο γυναίκες συνάδελφοί του και απέρριψε τους ισχυρισμούς περί υπαναχώρησης και μετατροπής της κατηγορίας.
Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, ο ηθοποιός κρίθηκε «ομόφωνα ένοχος για τις δύο πράξεις όπως και πρωτοδίκως. Απορρίπτουμε των ισχυρισμών περί υπαναχώρησης και μετατροπής της κατηγορίας επί το ευνοϊκότερο».
Ξέσπασαν σε κλάματα οι καταγγέλλουσες
Την απόφαση άκουσε ψύχραιμος ο κατηγορούμενος, την ίδια στιγμή που ακούγονταν στην αίθουσα τα κλάματα των δύο συναδέλφων του, οι οποίες τον κατήγγειλαν.
Κανένα ελαφρυντικό
Το δικαστήριο απέρριψε νωρίτερα ομόφωνα τα αίτημα του Πέτρου Φιλιππίδη για αναγνώριση δύο ελαφρυντικών. Η υπεράσπιση ζήτησε να αναγνωριστούν δύο ελαφρυντικά, αυτά του σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.
Το χρονικό
Η πρόταση του Εισαγγελέα της Έδρας Ανδρέα Καραφλού προς τους δικαστές ήταν να ακούσουν τον Φιλιππίδη στον οποίο δεν εντόπισε δόλο. «Δεν είναι βιαστής» είχε πει, εκφράζοντας τη θέση ότι η συμπεριφορά του παρέπεμπε σε άλλου τύπου σεξουαλική δράση, που ποινικά αξιολογείται ως πλημμέλημα: «βιαστής για γέλια», όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, η πρώτη απόπειρα έλαβε χώρα το 2010 στο καμαρίνι του Πέτρου Φιλιππίδη στο θέατρο «Μουσούρη» όπου είχε πάει να τον δει η πρώτη καταγγέλλουσα για να πάρει ρόλο στην παράσταση που παιζόταν τότε. Η γυναίκα κατέθεσε στο δικαστήριο, με πολύ μεγάλη φόρτιση, για όσα ισχυρίζεται πως έγιναν, ενώ η ίδια φώναζε και παρακαλούσε τον κατηγορούμενο να σταματήσει την επίθεση του.
Η δεύτερη απόπειρα έγινε το 2014 σε βάρος ηθοποιού με την οποία είχε συναντηθεί ο κατηγορούμενος για επαγγελματικούς λόγους. Η πράξη φέρεται να διαδραματίστηκε στο αυτοκίνητο του κατηγορούμενου ο οποίος μετά την συνάντηση προσφέρθηκε να γυρίσει στο σπίτι της την παθούσα. Αντί όμως αυτού, την οδήγησε σε αδιέξοδο στενό στο Παλαιό Ψυχικό όπου επιχείρησε να την βιάσει πατώντας το κεντρικό κλείδωμα του αυτοκινήτου. Και αυτή η ηθοποιός στάθηκε απέναντι στους δικαστές και εξιστόρησε τα γεγονότα, σε μία εξουθενωτική διαδικασία: «Δεν καταλάβαινε το ‘όχι’…» είχε πει κλαίγοντας.
Το δικαστήριο που επί σειρά μηνών δίκασε την υπόθεση, άκουσε δεκάδες καταθέσεις επιφανών ηθοποιών και προσώπων του καλλιτεχνικού χώρου. Γνωστές και γνωστοί στο ευρύ κοινό ηθοποιοί στήριξαν τις δύο καταγγέλλουσες, περιγράφοντας μία ιδιαίτερα «σκοτεινή» πλευρά της προσωπικότητας του Πέτρου Φιλιππίδη. Κάποιες από τις μάρτυρες, μέσω δικών τους εμπειριών με τον κατηγορούμενο, αναφέρθηκαν σε βιαιότητες, εκρήξεις αλλά και σεξουαλικές παρεκτροπές του Πέτρου Φιλιππίδη. Στον αντίποδα άλλοι, εξίσου καταξιωμένοι στον θεατρικό χώρο μάρτυρες, απέκλεισαν κάθε πιθανότητα να έχει ασκήσει σεξουαλική βία ο Φιλιππίδης, αποδίδοντας τις επίδικες καταγγελίες και καταθέσεις, είτε σε «απωθημένα» είτε σε οργανωμένο σχέδιο «αναδιανομής θέσεων και πόρων στην θεατρική αγορά».
Σε πρώτο βαθμό οι δικαστές έκριναν τρεις καταγγελίες. Για μία που αφορούσε βιασμό κατ’ εξακολούθηση, έκριναν ομόφωνα αθώο λόγω αμφιβολιών τον Πέτρο Φιλιππίδη. Για τις άλλες δύο, που εξέτασε στην παρούσα δίκη το Εφετείο, το ΜΟΔ ομόφωνα είχε κρίνει πως οι δύο παθούσες είπαν την αλήθεια και ο επιφανής ηθοποιός καταδικάσθηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών με αναστολή.