Ειδικότερα, σήμερα το πρωί υπεγράφη μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του Γάλλου ομολόγου του Σεμπαστιάν Λεκορνί, διακρατική σύμβαση για την προμήθεια 16 αντιπλοϊκών πυραύλων, Exocet.
Η εν λόγω σύμβαση υπεγράφη ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και της γαλλικής εταιρεία MBDA, απόκτηση η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα «αντίβαρο» απέναντι στους πυραύλους αέρος – αέρος METEOR που θέλει να αποκτήσει πάσει θυσία η Τουρκία.
Σημειώνεται ότι τον Γάλλο ΥΠΑΜ υποδέχθηκε ο Νίκος Δένδιας σήμερα το πρωί στο Πεντάγωνο, ενώ πραγματοποίησε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)«Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά απειλείται»
Ο Νίκος Δένδιας στο περιθώριο κοινών δηλώσεων με τον Σεμπαστιάν Λεκορνί επανέλαβε τους στενούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας, καθώς όπως τόνισε «οι δύο χώρες παραμένουν φίλες η μια με την άλλη» ενώ αναφέρθηκε και στην «κορυφαία» – όπως την χαρακτήρισε ο ΥΕΘΑ- στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια το 2021.
Ωστόσο, ο Νίκος Δένδιας έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία -χωρίς να την κατονομάσει- καθώς όπως τόνισε «Η Ελλάδα είναι πάντα βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει πάντα στις αποφάσεις της την ασφάλειας τη Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η χώρα μας συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού. Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά απειλείται».
«Ελλάδα και Γαλλία είναι στενοί σύμμαχοι και φίλοι»
Αρχικά ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι «σήμερα πραγματοποιήσαμε μία γόνιμη, ειλικρινή και φιλική συνάντηση, στο πλαίσιο των μακροχρόνιων και παραδοσιακών μας δεσμών, των κοινών μας αξιών, της κοινής εμπιστοσύνης, του αλληλοσεβασμού που περιλαμβάνουν και τις προσωπικές μας σχέσεις» και πρόσθεσε πως «επιβεβαιώσαμε το αυτονόητο. Ότι Ελλάδα και Γαλλία είναι στενοί σύμμαχοι και φίλοι, ότι μοιράζονται την ίδια αντίληψη για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή μας. Δεν μπορώ παρά να αναφέρω την κορυφαία μας στιγμή, την υπογραφή το 2021 της διμερούς συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια μία συμφωνία ιστορική».
Επιπλέον, με το βλέμμα… στραμμένο στην Τουρκία και με αφορμή τον επαναξοπλισμό της Ευρώπης ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες ή χώρος για χώρες για κράτη τα οποία δεν συμμερίζονται το διεθνές δίκαιο και είναι ταραξίες σε μία περιοχή».
Πηγή: Ναυτεμπορική, Νικολέτα Πετανίδου • [email protected]