Στην ανάγκη αναγέννησης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στάθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την άμυνα.
Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία εμπλοκή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική άμυνας.
Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να χορηγούνται επιδοτήσεις σε χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα, προσθέτοντας ότι δεν αρκεί η ρήτρα διαφυγής, καθώς «είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ισχυρών χωρών» και «θα αυξήσει το χρέος μας».
Ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ άμυνας και κοινωνικού κράτους. «Να διεκδικήσουμε από την Ευρώπη να κάνει το ίδιο» σημείωσε.
Υπογράμμισε επίσης ότι «δεν δίνουμε λευκή επιταγή για εξοπλισμούς εις βάρος της κοινωνικής συνοχής».
«Η Ευρώπη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ»
Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι η Ευρώπη πληρώνει τις αποτυχημένες γεωπολιτικές επιλογές των ΗΠΑ. Όπως τόνισε, οφείλει η Ευρώπη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να γίνει καμία έκπτωση στο κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης, συμπληρώνοντας ότι «θα είναι νίκη των αυταρχικών ηγετών». «Δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη» συνέχισε.
Ζήτησε επίσης «οι αποφάσεις της Ε.Ε. να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και όχι προς όφελος των ισχυρότερων χωρών». «Το ευρωπαϊκό ψήφισμα ήταν ξεκάθαρο: Καμία χρήση του Ταμείου Συνοχής για την Άμυνα. Αυτό η κ. Φον ντερ Λάιεν το πέταξε στο καλάθι των αχρήστων» σημείωσε και τόνισε ότι η Λευκή Βίβλος της Ε.Ε. πάσχει από ένα έλλειμμα ευρωπαϊκής προοπτικής.
Διερωτήθηκε, δε, «πού είναι το ευρωομόλογο» και τόνισε ότι δεν βολεύει την Ελλάδα η αρχιτεκτονική της Λευκής Βίβλου σε ό,τι αφορά τις οικονομικές δαπάνες. Όπως τόνισε, η λύση είναι να υπάρχουν εγγυήσεις –επιδοτούμενα προγράμματα για εξοπλιστικά- για τις χώρες που έχουν για χρόνια επιβαρυμένο προϋπολογισμό ως προς τις αμυντικές δαπάνες.
«Πρέπει προτεραιότητά μας να είναι ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτού του χαρακτήρα πρέπει να είναι η οικονομική δομή της στήριξης, για να μην απογειωθεί το χρέος μας» επέμεινε, ενώ τόνισε πως υποτιμάται από τις προτάσεις της κ. Φον ντερ Λάιεν η ανάγκη πραγματικής ύπαρξης ευρωστρατού.
Σημείωσε επίσης ότι η Ε.Ε. πρέπει να κλείσει οριστικά την πόρτα σε χώρες όπως η Τουρκία σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας με εταιρείες τους.
«Ναυάγιο η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε θέματα αξιοπιστίας και ασφάλειας»
Στρέφοντας τα «βέλη» του στην κυβέρνηση, ανέφερε ότι δύναμη δεν σημαίνει μόνο ισχυρός στρατός και διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, τι έχει κάνει για το δημογραφικό. «Έξι χρόνια τώρα έχετε αποτύχει: καταρρέει η αγοραστική δύναμη, κλιμακώνεται η κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Χαρακτήρισε, δε, «ναυάγιο» την κυβέρνηση της Ν.Δ. σε θέματα αξιοπιστίας και ασφάλειας. «Τι να θυμηθούμε; Τις παρακολουθήσεις στελεχών των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων;» σημείωσε, ενώ τόνισε πως «με το καλώδιο στην Κάσο φανήκατε απροετοίμαστοι». Σημείωσε εξάλλου ότι «ο νόμος του Γ. Μανιάτη είχε ήδη έτοιμο το πλαίσιο των ερευνών σε θαλάσσια οικόπεδα».
«Η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο ανάπτυξης της εγχώριας βιομηχανίας άμυνας»
Ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι «υπάρχουν ακραίες προκλήσεις και αστάθεια» και διερωτήθηκε: «Εμείς τι θα κάνουμε; Μπορούμε να είμαστε μόνο καταναλωτές εξοπλισμών; Πώς θα μετατραπούμε σε παραγωγούς και συμπαραγωγούς;».
Όπως τόνισε, η χώρα δαπανά το 2,8% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες αλλά η αμυντική βιομηχανία συμβάλλει κατ’ ελάχιστο, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για βιομηχανικές επιστροφές. Είπε επίσης ότι η εγχώρια συμμετοχή στις φρεγάτες Behlarra περιορίστηκε στο 0,5%.
Ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην αμυντική βιομηχανία και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει επικαιροποίηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανικής στρατηγικής.
«Η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο ανάπτυξης της εγχώριας βιομηχανίας άμυνας» υπογράμμισε και επεσήμανε ότι είναι μηδαμινή η εγχώρια προστιθέμενη αξία. Διερωτήθηκε επιπλέον «για ποιο λόγο παραμένει αναξιοποίητη η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία» σε ό,τι αφορά την άμυνα.
Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «είναι θολή η ατζέντα του 2030». «Δεν γνωρίζουμε το πλήρες πλαίσιο της ατζέντας» σημείωσε και πρότεινε «κάθε εξοπλιστική επιλογή να εξετάζεται σε σχέση με τη γεωπολιτική της σημασία».
Σχέδιο σε 6 άξονες
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βασίζεται σε έξι άξονες:
- Να υπάρχει ρητή δέσμευση πως ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής θα κατασκευάζεται εγχώρια και να οριστεί ένα ποσοστό που θα αντιστοιχεί σε οφέλη που θα αξιοποιηθεί στο πεδίο του σχεδιασμού, της έρευνας και ανάπτυξης.
- Η επένδυση στην στρατιωτική έρευνα και ανάπτυξη και ενίσχυση της τεχνολογίας και της καινοτομίας στον αμυντικό τομέα, ελαττώνοντας τις εισαγωγές οπλικών συστημάτων και την εξάρτηση από εξωτερικούς προμηθευτές.
- Αναβάθμιση του ρόλου του ΕΛΚΑΚ ως Κοινού Φορέα Αμυντικής Παραγωγής που εποπτεύει και συντονίζει την Δημόσια και Ιδιωτική Αμυντική Παραγωγή, Έρευνα και Ανάπτυξη.
- Ενόψει της διεκδίκησης και κατανομής των κονδυλίων που προβλέπει η Ε.Ε., κρίνεται απολύτως αναγκαία η πρόβλεψη διαδικασιών διαφάνειας, λογοδοσίας και ενισχυμένου κοινοβουλευτικού ελέγχου. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι κρίσιμης σημασίας η ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου της Επιτροπής Εξοπλισμών.
- Η Ελλάδα πρέπει επίσης να επανεκκινήσει γραμμές παραγωγής βλημάτων για να αναπληρώσει τα αποθέματά της αλλά και να συμβάλει στην αναπλήρωση των αποθεμάτων άλλων χωρών.
- Η στήριξη του έμψυχου δυναμικού σε αξιοκρατικό περιβάλλον.
Συνεχίζοντας, τόνισε πως όπου υπάρχει τεχνική δυνατότητα, πρέπει να υπάρχει σημαντικό ποσοστό συμμετοχής και εγχώριας παραγωγής, αλλιώς δημοσιονομικά η χώρα δεν θα αντέξει.