Σε χθεσινή ανταπόκρισή της από την Ελλάδα ενόψει της δίκης η βρετανική εφημερίδα Guardian εστίασε στις αναφορές των συνηγόρων υπεράσπισης των εννέα Αιγύπτιων επιζώντων οι οποίοι μιλούν για υπόθεση «αποδιοπομπαίων τράγων».

«Σχεδόν ένα χρόνο μετά το δυστύχημα υπάρχουν ανησυχίες για το αν οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι ήταν μεταξύ των επιζώντων, θα τύχουν δίκαιης δίκης. Οι εννέα, ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών, κατηγορούνται για λαθρεμπόριο μεταναστών, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακινδύνευση ανθρώπινων ζωών και πρόκληση ναυαγίου – κατηγορίες που επισύρουν πολλαπλές ποινές ισόβιας κάθειρξης. Όλοι έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά ότι εμπλέκονται στην επιχείρηση λαθρεμπορίας» σημειώνει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα. Παράλληλα παραπέμπει στη δήλωση της συνηγόρου υπεράσπισης Βίκυς Αγγελίδου η οποία κατήγγειλε στην εφημερίδα ότι οι μάρτυρες «εξαναγκάστηκαν να δώσουν κατάθεση υπό πίεση».

«Δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη εναντίον των κατηγορουμένων και αυτό γιατί ήταν πελάτες που πλήρωναν όπως και οι υπόλοιποι. Οι πραγματικοί λαθρέμποροι δεν μπαίνουν ποτέ σε πλοίο. Μιλάμε για μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι πολύ επαγγελματίες» υποστήριξε η κυρία Αγγελίδου.

Η βρετανική εφημερίδα φιλοξένησε και τους ισχυρισμούς των ελληνικών αρχών ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες αρνήθηκαν να δεχθούν βοήθεια από το Λιμενικό Σώμα φωνάζοντας «Όχι βοήθεια… πηγαίνουμε στην Ιταλία».

Ταυτόχρονα, όμως, το δημοσίευμα παρέπεμψε σε έκθεση της Frontex η οποία υποστηρίζει ότι οι ελληνικές αρχές απέρριψαν την πρόταση του ευρωπαϊκού οργανισμού για βοήθεια και «φαίνεται να καθυστέρησαν την κήρυξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης μέχρι τη στιγμή του ναυαγίου, όταν δεν ήταν πλέον δυνατή η διάσωση όλων των επιβαινόντων».

Ανταπόκριση από την Ελλάδα για το ίδιο θέμα φιλοξένησε και το διεθνές δίκτυο Aljazeera το οποίο αναφέρει ότι οι εννέα κατηγορούμενοι δηλώνουν ότι δεν είναι διακινητές αλλά ότι ήταν επιβάτες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη όπως και όλοι οι υπόλοιποι. «Οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και το

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισαν την ποινική διαδικασία βεβιασμένη και ακατάλληλη» αναφέρει επίσης το διεθνές δίκτυο.

Ευρωπαϊκό βραβείο στη δημοσιογραφική έρευνα για το ναυάγιο

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τιμήσει με το βραβείο «Daphne Caruana Galizia» τις έρευνες της ελληνικής δημοσιογραφικής ομάδας του Solomon και άλλων διεθνών ομάδων ερευνητικής δημοσιογραφίας όπου συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 20 μαρτυρίες επιζώντων και αναλύθηκαν καταθέσεις μαρτύρων, επίσημες αναφορές της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Frontex, ημερολόγια γέφυρας του σκάφους του Λιμενικού και παραπλεόντων τάνκερ, αεροφωτογραφίες και δεδομένα θέσης και κίνησης πλοίων και αεροσκαφών.

«Αυτή η συνεργατική έρευνα έδειξε ότι οι βίαιες και περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ουσιαστικά υπεύθυνες για τη μαζική απώλεια ζωών» τόνισαν οι βραβευθέντες.

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου  [email protected]