7.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 9:58

Μητσοτάκης: Πραγματικότητα το Κτηματολόγιο το 2025

Το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει επιτέλους Κτηματολόγιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «έναν ακριβή χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας», με οριοθετημένα δάση και αιγιαλό και με σαφείς κανόνες, χωρίς «παραθυράκια» αυθαιρεσίας και ανομίας.

Μιλώντας στη Βουλή το μεσημέρι της Τρίτης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η συγκριμένη μεταρρύθμιση περιμένει να ολοκληρωθεί ουσιαστικά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

«Ήμασταν το μόνο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς Κτηματολόγιο τον 21ο αιώνα. Μια εκκρεμότητα που έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να λύσει» τόνισε.

Ανέφερε, δε, ότι πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο, με ψηφιακό «DNA» και φιλικό πρόσωπο για όσους θέλουν να αγοράσουν ή να πουλήσουν ένα ακίνητο, επιτρέποντας παράλληλα στην Πολιτεία να αξιοποιεί με καλύτερο τρόπο τα ακίνητά της.

Τα οφέλη του Κτηματολογίου

«Τα οφέλη του Κτηματολογίου είναι πολλά, στην οικονομία διευκολύνοντας νέες επενδύσεις, στην αγορά της κατοικίας, στο περιβάλλον -θα σταματήσει τις καταπατήσεις- αλλά και γενικότερα ρυθμίζοντας με διαφάνεια έναν κρίσιμο τομέα ο οποίος επηρεάζει πολλές όψεις της καθημερινής ζωής. Αρκεί να σκεφτούμε ότι πάνω στους ψηφιακούς χάρτες ακριβείας που έχουμε στη διάθεσή μας θα αποτυπώνονται τα δεδομένα του Κτηματολογίου, μαζί με αυτά της πολεοδομίας, της ελληνικής στατιστικής αρχής, τα δίκτυα οπτικών ινών, οι δασικές, προστατευόμενες περιοχές, τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Έτσι, με βάση την ξεχωριστή ταυτότητα κάθε περιοχής θα μπορεί ο καθένας να γνωρίζει πού και τι μπορεί να χτίζει ή να εντοπίζει τον κατάλληλο σημείο για να κατασκευάζει ένα εργοστάσιο ή ένα ερευνητικό κέντρο».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα όπως το gov.gr, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η επιστολική ψήφος και το μετρό Θεσσαλονίκης και τόνισε ότι η Ελλάδα αλλάζει.

Απαντώντας σε εκτός μικροφώνου παρέμβαση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, είπε «δεν σας ακούω. Φωνάξτε πιο δυνατά. Η αντιπολίτευση θέλει μια μίζερη Ελλάδα. Η χώρα όμως αλλάζει και αλλάζει προς το καλύτερο. Η Ελλάδα αλλάζει εικόνα και αποδεικνύεται πως ότι είπαμε το κάνουμε πράξη. Κάντε και εσείς ό,τι απαιτούν οι καιροί και υπερψηφίστε το νομοσχέδιο προτάσσοντας το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά οδύνη του για τον θάνατο δύο ανθρώπων στη φωτιά στην Κορινθία, ενώ επεσήμανε η διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου μάλλον πρέπει να αναθεωρηθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!