Όποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι εξετάζονται προτάσεις για λελογισμένη μείωση της ύλης.
«Βελτιωμένη εικόνα»
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, στο πλαίσιο σύσκεψης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, έγινε επισκόπηση της πορείας των παρεμβάσεων στην εκπαίδευση και αποτίμηση της προόδου, αλλά και των προκλήσεων.
Μίλησε για βελτιωμένη εικόνα στα σχολεία, τονίζοντας πως από το 2019 έχουν προσληφθεί 39.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί και έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις.
Αναφερόμενος στην τεχνολογική αναβάθμιση, στάθηκε στους 36.000 διαδραστικούς πίνακες που έχουν ήδη τοποθετηθεί με χρηματοδότηση από Ταμείο Ανάκαμψης, όπως τόνισε.
Αναφέρθηκε επίσης στις πολιτικές για την αντιμετώπιση του bullying, επισημαίνοντας ότι η σχετική πλατφόρμα έχει δώσει ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ενίσχυση σε τύπους σχολείων για διαφοροποίηση της εκπαίδευσης και αναφέρθηκε στα πρότυπα σχολεία, τα πειραματικά και τα δημόσια Ωνάσεια.
Μιλώντας για το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση σχολείων, είπε ότι τα πρώτα θα παραδοθούν τον Σεπτέμβριο του 2025.
«Δεν έχει φέρει ακόμη τα προσδοκώμενα αποτελέσματα» η αξιολόγηση εκπαιδευτικών
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πολλά έχουν γίνει, αλλά πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν.
Για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ανέφερε ότι πρόκειται για νέα διαδικασία που δεν έχει φέρει ακόμη τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. «Όποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης» υπογράμμισε.
Υπό εξέταση προτάσεις για μείωση ύλης
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι εξετάζονται προτάσεις για μια λελογισμένη μείωση της ύλης.
«Πιστεύω ότι θα πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με την ποιότητα αλλά και την ποσότητα της ύλης. Και με ικανοποίηση άκουσα ότι εξετάζονται προτάσεις από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για μια λελογισμένη μείωση της ύλης, έτσι ώστε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά τον επαγγελματικό προσανατολισμό, σημείωσε ότι συζητήθηκε «ένα ζήτημα το οποίο πιστεύω ότι απασχολεί όλους τους γονείς αλλά και όλα τα παιδιά που έχει να κάνει με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά ενδεχομένως σε μια νεότερη ηλικία. Στην τρίτη γυμνασίου, ίσως είναι κατάλληλη στιγμή να εντοπίσουμε τις κλίσεις τους, τις δεξιότητές τους και τα ενδιαφέροντά τους, ώστε να τους κατευθύνουμε ως προς το ακαδημαϊκό αλλά και το επαγγελματικό τους μέλλον».
Σε ό,τι αφορά τη χρήση νέων εργαλείων στην εκπαίδευση ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «συζητήσαμε και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καινούργια εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, έτσι ώστε να υποστηρίξουμε και το έργο των εκπαιδευτικών, να τους απαλλάξουμε από γραφειοκρατική δουλειά και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να προσηλωθούν στο βασικό τους αντικείμενο που είναι η διδασκαλία στην τάξη, αλλά και πώς η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά και για τα ίδια τα παιδιά».
Ως προς το Ψηφιακό Φροντιστήριο, σημείωσε ότι το αξιοποιούν δεκάδες χιλιάδες μαθητές. «Ειδικά τα παιδιά της τρίτης Λυκείου, τα οποία θα ξεκινήσουν να δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις στις 30 Μαΐου, έχουν πια πρόσβαση σε δωρεάν ποιοτικό υλικό, το οποίο μπορεί να τους βοηθήσει στην προετοιμασία τους» τόνισε.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «η δημόσια δωρεάν παιδεία και ειδικά τα σχολεία μας βρίσκονται στην αιχμή των προτεραιοτήτων μας».