Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε πορεία εξομάλυνσης και αυτό το κεκτημένο θα πρέπει να μπορούμε να το διαφυλάξουμε, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι τον ερχόμενο Μάιο θα επισκεφθεί την Τουρκία.
Στον απόηχο της έγκρισης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αγορά των F-35 ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100,3 πως θα πρέπει «να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα που έχει οικοδομηθεί με την Τουρκία» και «να μην ξεχνάμε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση».
Όπως ανέφερε, θα πρέπει να διαχωρίσουμε την υποχρέωση της Ελλάδας να εξοπλίζεται και να διατηρεί ένα ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα από το γενικότερο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων που έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο τους τελευταίους μήνες.
Ερωτηθείς για τις πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, λίγο μετά την έγκριση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την πώληση F-16 στην Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως «όποιος πιστεύει ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου». Ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και να ξεχωρίζουμε τις ρητορικές εξάρσεις από την εικόνα στο πεδίο.
Όπως ανέφερε, έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι εμπιστοσύνης με την τουρκική πλευρά σε πολλά επίπεδα, όχι μόνο στη δική του σχέση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και στις σχέσεις των υπουργών και των ανθρώπων που διαχειρίζονται τους φακέλους των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Η Ελλάδα προσδιόρισε με απόλυτη σαφήνεια ποια είναι τα όριά της, ενίσχυσε τις συμμαχίες της και θωρακίσαμε την οικονομία μας καθώς χωρίς ισχυρή οικονομία δεν πας πουθενά» δήλωσε.
Κληθείς να σχολιάσει το πράσινο φως για την πώληση F-16 στην Τουρκία ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε στις ΗΠΑ πώς θα πουλήσει όπλα στην Τουρκία». Ωστόσο, όπως παρατήρησε «είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι ελληνικές ανησυχίες». «Η Τουρκία το 2019 ήταν να παραλάβει τα πρώτα F-35 κάτι που δεν έγινε ποτέ. Οι ΗΠΑ αν κρίνουν ότι πρέπει να διακόψουν μια αμυντική προμήθεια το κάνουν» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τους όρους για την παράδοση των F-16 στην Τουρκία είπε πως «αυτό αφορά τις σχέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης με τη νομοθετική εξουσία, το Κογκρέσο» υπογραμμίζοντας πως «οι σχέσεις της Ελλάδας με το Κογκρέσο είναι σχέσεις στενές που οικοδομούνται πάντα στη λογική ότι αυτή η στρατηγική ανάδειξη της σημασίας της σχέσης μας είναι προς όφελος και των δύο χωρών».
Αναφορικά με το κόστος της απόκτησης των F-35 είπε πως η τελική προμήθεια δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα αγοράς μέχρι 40 F-35. Όπως είπε η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για μια μοίρα σε πρώτη φάση με δρομολόγηση παραλαβών από τα τέλη αυτή της δεκαετίας.