«Εξαιρετικά αρνητικά» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, απευθύνοντας εκ νέου προειδοποίηση προς τα Σκόπια «να αλλάξουν γραμμή» και να χρησιμοποιούν μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία εντός και εκτός της χώρας.
«Σαφέστατο πισωγύρισμα στο ζήτημα της ονομασίας»
«Θα περιμένουμε τις επίσημες τοποθετήσεις της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας» ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως «στο ζήτημα του ονόματος υπάρχει ένα σαφέστατο πισωγύρισμα» από την πλευρά της γειτονικής χώρας.
Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε πως στον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών βρισκόταν η έννοια της ενιαίας ονομασίας, το όνομα Βόρεια Μακεδονία να ισχύει έναντι όλων και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας. «Θέλω να στείλω για μία ακόμη φορά ένα μήνυμα προειδοποίησης στη νέα κυβέρνηση να αλλάξει από τώρα τη γραμμή της, να σεβαστεί την κεντρική πρόβλεψη της Συμφωνίας των Πρεσπών, να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία εντός και εκτός της χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργήσουν θέματα όχι μόνο στις σχέσεις της Ελλάδος με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βόρεια Μακεδονία» προειδοποίησε, υπενθυμίζοντας πως υπήρξαν καταδικαστικές δηλώσεις από την ευρωπαϊκή ηγεσία, αλλά και από τις ΗΠΑ.
«Δεν θα φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών»
Επανέλαβε πως «δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών». «Θα καταστήσουμε σαφές ότι καμία πρόοδος στην πορεία των Σκοπίων προς την Ευρώπη δεν μπορεί να συντελεστεί αν δεν υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση της χώρας στο ζήτημα του ονόματος» πρόσθεσε.
«Δεν αντιμετωπίζουμε το 41% με αλαζονεία»
Εν όψει των ευρωεκλογών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η κυβέρνηση νιώθει ισχυρή και έχοντας μια λαϊκή νομιμοποίηση που την γεμίζει με ευθύνη και όχι με αλαζονεία». «Όταν κάνει η αντιπολίτευση αναφορά στο 41%, τον ελληνικό λαό προσβάλλει τελικά. Οι πολίτες μας έδωσαν το 41%, δεν πήγαμε και το πήραμε εμείς. Και από την πρώτη μέρα που μας επέλεξαν είπαμε ‘τα κεφάλια κάτω’, δεν αντιμετωπίζουμε το ποσοστό αυτό με αλαζονεία» ανέφερε.
«Μπορούμε να τον πιάσουμε τον στόχο του 33%, ενδεχομένως και να τον ξεπεράσουμε»
«Έχουμε έναν ορίζοντα τετραετίας για να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες είχαμε μιλήσει. Προεκλογικά όμως μία εθνική κάλπη παραμένει εθνική κάλπη» πρόσθεσε, τονίζοντας: «Δεν θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να δώσω το πάτημα στην αντιπολίτευση η οποία μετατρέπει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει αυτή η ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση».
Επανέλαβε δε ότι ο πήχης για τη Ν.Δ. είναι το 33%, το ποσοστό που είχε λάβει το κόμμα το 2019. «Έβαλα έναν σαφή στόχο που πιστεύουμε να προσεγγίσουμε. Το αντίστοιχο ποσοστό που πετύχαμε το 2019. Εγώ δεν κρύφτηκα από τον σχόχο. Μπορούμε να τον πιάσουμε ενδεχομένως και να μπορούμε να τον ξεπεράσουμε. Και ο αριθμός των ευρωβουλευτών που είναι το τελικό ζητούμενο έχει τη σημασία του, όπως και η συμμετοχή» συμπλήρωσε.
Βολές κατά Νίκης και Ελληνικής Λύσης
Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε βολές κατά των κομμάτων δεξιά της Ν.Δ. Αναφερόμενος στη «Νίκη» είπε πως «αποκαλύφθηκε αυτή η χυδαία εργαλειοποίηση της πίστης, την οποία έκανε» ενώ για την Ελληνική Λύση δήλωσε πως «όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή η εργαλειοποίηση του πατριωτισμού και οι υψηλές κορώνες συγκρούονται με την σκληρή γεωπολιτική πραγματικότητα και με μια κυβέρνηση η οποία έχει υποστηρίξει τα συμφέροντα της χώρας και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να υπηρετήσει τον υπεύθυνο πατριωτισμό και όχι τον φτηνό λαϊκισμό».
«Ας κρίνει ο ελληνικός λαός τον κ. Κασσελάκη γι’ αυτά που λέει και κάνει»
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποκρουστεί ο τοξικός λαϊκισμός, στρέφοντας τα βέλη του και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, η οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα «παρατάθηκε επειδή υποκύψαμε στον λαϊκισμό. Ένας από τους λόγους που δίνω πολιτικό πρόταγμα είναι γιατί δεν θέλω να ξανασηκώσει κεφάλι ο λαϊκισμός».
«Όλα αυτά που ακούμε από την αντιπολίτευση, είτε από την πατριωτική δήθεν αντιπολίτευση από τα δεξιά, είτε από την αντιπολίτευση στα αριστερά είναι όλα ένα deja vu αυτών που ζήσαμε και μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Ο τοξικός λαϊκισμός δεν πρέπει να ξανασηκώσει κεφάλι στην Ελλάδα γιατί τον πληρώσαμε ακριβά». Ερωτηθείς αν αναφέρεται στον κ. Κασσελάκη ο πρωθυπουργός απάντησε: «Σε όποιον νομίζετε» ενώ σε άλλη ερώτηση για το πώς κρίνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Δεν θα τον σχολιάσω, ας τον κρίνει ο ελληνικός λαός, γι’ αυτά που λέει και κάνει. Εγώ αντιμετωπίζω τους πολιτικούς μου αντιπάλους χωρίς καμία προσωπική επίθεση».
Ασκώντας κριτική για την προεκλογική ρητορική των κομμάτων ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακούσει κουβέντα για την Ευρώπη παρά μόνο «στείλ’ τε μήνυμα στην κυβέρνηση για να είναι πιο αδύναμη την επόμενη μέρα, ενώ οι ευρωεκλογές αφορούν την Ευρώπη». Αντέτεινε ότι η Ν.Δ. καλεί τον κόσμο να ψηφίσει για να έχουμε μία ισχυρή φωνή στην Ευρώπη». Επεσήμανε πως εξηγεί στον κόσμο «τι έχουμε πετύχει αυτά τα πέντε χρόνια, τι επιδιώκουμε τα επόμενα πέντε και γιατί μια ισχυρή Ν.Δ. στην Ευρώπη μπορεί τελικά να ωφελήσει τους Έλληνες πολίτες. Αναφέρθηκε ειδικά στο Ταμείο Ανάκαμψης και είπε: «Θα έχουμε λοιπόν επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης; Και αν ναι, ποιος θα το διαπραγματευτεί; Ποια ευρωομάδα και ποια ισχυρή κυβέρνηση με ισχυρή νομιμοποίηση; Θα έχουμε ένα κοινό αμυντικό ταμείο;», διερωτήθηκε και επανέλαβε πως έχει καταθέσει την πρόταση και θα την εξιδεικεύσει ότι ένα κοινό αμυντικό ταμείο θα πρέπει να ξεκινήσει χρηματοδοτώντας μία κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα, ένα ευρωπαϊκό Iron Dome.
Κλείνει το σενάριο για ευρωπαϊκό αξίωμα
Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε τη συζήτηση περί ανάληψης ευρωπαϊκού αξιώματος δηλώνοντας: «Τιμώ την εμπιστοσύνη με την οποια με περιέβαλαν οι πολίτες. Θα περαμείνω εκεί που με έταξαν οι πολίτες».
Σε ερώτηση για το αν θα εξαντλήσει τη δεύτερη θητεία και για το αν θα επιδιώξει και τρίτη ο πρωθυπουργός απάντησε: «Θα εξαντλήσω τη δεύτερη θητεία και ως Ν.Δ. θα επιδιώξουμε και τρίτη θητεία και στον βαθμό που είμαι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και εν ενεργεία πρωθυπουργός, η απάντηση είναι γιατί όχι;». «Αλλά γιατί να μας απασχολεί το ζήτημα αυτό τώρα; γιατί με βλέπετε διστακτικό να μιλήσω για κάτι το οποίο μπορεί στην πορεία να είναι απολύτως προφανές, γιατί το βρίσκω και λίγο αλαζονικό δέκα μήνες μετά τις εκλογές να συζητούμε για το τι θα κάνει Μητσοτάκη του 2027» πρόσθεσε.
Ακρίβεια: «Θα παρέμβουμε με ακόμη πιο έντονο τρόπο»
Αναφορικά με την ακρίβεια ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως «είναι μεγάλο πρόβλημα και το πρώτο πράγμα που απασχολεί σήμερα τους πολίτες». «Εκεί είναι στραμμένη όλη μας η προσοχή» είπε, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στα τρόφιμα παρατήρησε: «Μην κοροϊδευόμαστε, η βάση των τιμών είναι πια πολύ υψηλότερη από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια και οι μισθοί είναι υψηλότεροι όμως. Τι βλέπουμε, τι αρχίζουμε και βλέπουμε ότι κάνουνε πολλές εταιρείες; Αλλάζουν συσκευασίες. Το ίδιο προϊόν εκεί που ήταν 200 γραμμάρια, τώρα 180. Αυτό είναι καινούργια πρακτική σχετικά» σημείωσε προαναγγέλλοντας πως η κυβέρνηση θα παρέμβει με ακόμα πιο έντονο τρόπο. «Αλλάζει η συσκευασία, θα μου το λες με μεγάλη ένδειξη στο ράφι. Να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι αυτό το οποίο φαίνεται ότι είναι το ίδιο με αυτό το οποίο αγόραζε, αγοράζει τελικά λιγότερο. Άρα η πραγματική τιμή μονάδας έχει αυξηθεί. Γι’ αυτό και λέω ότι είναι μια συνεχής μάχη αυτή διότι και η αγορά προσαρμόζεται στα μέτρα τα οποία εμείς λαμβάνουμε» είπε, επαναλαμβάνοντας πως η πραγματική απάντηση στην ακρίβεια δεν μπορεί να είναι άλλη από την αύξηση των μισθών.
Προτεραιότητα η αναμόρφωση του ΕΣΥ
Στο πεδίο της Υγείας είπε πως η κυβέρνηση έχει προτάξει την αναμόρφωση του ΕΣΥ σε όλα του τα επίπεδα ως κεντρική προτεραιότητα τετραετίας, επισημαίνοντας ότι ήδη γίνονται παρεμβάσεις που θα φανούν σε 12-18 μήνες, με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είπε πως οι παρεμβάσεις χρειάζονται χρόνο αλλά και πως γίνονται προσλήψεις, προσθέτοντας ότι αναζητώνται κίνητρα για γιατρούς προκειμένου να καλύψουν συγκεκριμένες θέσεις όπου υπάρχουν ελλείψεις. «Είναι λάθος να αφορίζουμε συνολικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας» είπε, επισημαίνοντας πως «υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. Αν κάτι αλλάζουμε στη φιλοσοφία μας είναι ότι δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση και στην πρωτοβάθμια υγεία και στις προληπτικές εξετάσεις. Τα νοσοκομεία πρέπει να φτιάξουν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό αλλά τι κάνουμε για να μη φθάσουμε στα νοσοκομεία», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι οι προληπτικές εξετάσεις είναι μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη Δημόσια Υγεία. Προανήγγειλε πως τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων θα συνεχιστούν, με επέκταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και μετά για τον καρκίνο του πνεύμονα και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης είπε πως θα γίνει ενημέρωση για τα μυστικά της καλής ζωής.
Για τη βία στα γήπεδα και τον τελικό του Conference League
Σχετικά με τη βία στα γήπεδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να κάνουμε τη σύγκριση με το πού βρισκόμασταν πριν από ένα-δυο χρόνια. «Κάποια στιγμή αναγκαστήκαμε να πάρουμε πολύ δραστικές αποφάσεις. Πλέον η εικόνα στα γήπεδα είναι τελείως διαφορετική. Είναι εικόνα που μοιάζει με τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Κι αυτό έγινε όχι μόνο γιατί βάλαμε αυτό το πλαίσιο -θα έλεγα- καλύτερης παρακολούθησης του τι γίνεται στο γήπεδο, αλλά και οι αυτοματοποιημένες ποινές έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο». Είπε επίσης ότι μετά την τραγική δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη υπήρξε μια πάρα πολύ συστηματική δουλειά από την Αστυνομία, με εχεμύθεια και υψηλό βαθμό τεκμηρίωσης και θα αποδοθούν ευθύνες.
Εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στην ΕΛ.ΑΣ σε συντονισμό με την UEFA για τον επικείμενο τελικό του Conference League και αναφέρθηκε σε μία ανάρτηση του αρχηγού της αντιπολίτευσης γιατί ορίστηκε με βάση το πρωτόκολλο της UEFA ένα νοσοκομείο αναφοράς για την περίπτωση που χρειαστούν περίθαλψη επίσημοι που θα έρθουν για τον αγώνα. «Αυτό γίνεται σε κάθε αγώνα γιατί αυτό ορίζει το πρωτόκολλο», είπε εκφράζοντας την ενόχλησή του. «Ας βάλουμε ένα φρένο σε αυτή τη χώρα σε αυτόν τον άκρατο λαϊκισμό», τόνισε.