-3.2 C
Nicosia
Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025 | 22:09

Μητσοτάκης: Μόνο η Ουκρανία θα αποφασίσει για την αποδοχή ή όχι οποιασδήποτε ειρηνευτικής φόρμουλας

«Η Ουκρανία αξίζει μια ειρήνη που θα σφυρηλατηθεί μέσω της ισχύος και που θα σέβεται την ανεξαρτησία της» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του μέσω τηλεδιάσκεψης, στη σύνοδο ηγετών που οργάνωσε το Κίεβο, με αφορμή την συμπλήρωση τριών χρόνων από τη ρωσική εισβολή.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «μόνο η Ουκρανία θα αποφασίσει για την αποδοχή ή την απόρριψη οποιασδήποτε ειρηνευτικής φόρμουλας», τονίζοντας παράλληλα πως «μια δίκαιη ειρήνη δεν μπορεί να συγχέεται με μια άδικη συνθηκολόγηση».

«Να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο είναι μέρος της διαδικασίας – Μόνο η Ουκρανία θα αποφασίσει για το μέλλον της»

«Η Ουκρανία, η Ευρώπη, πιστεύω ολόκληρος ο κόσμος, επιθυμεί διακαώς μια δίκαιη και βιώσιμη ειρηνευτική διευθέτηση. Η Ουκρανία αξίζει μια ειρήνη που θα σφυρηλατηθεί μέσω της ισχύος και μια ειρήνη που θα σέβεται την ανεξαρτησία της, αλλά πρωτίστως θα διαφυλάττει την ασφάλειά της. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι υπάρχει μία κοινή συνισταμένη όλων των παρεμβάσεών μας: μόνο η Ουκρανία μπορεί, πρέπει και θα αποφασίσει για την αποδοχή ή την απόρριψη οποιασδήποτε ειρηνευτικής φόρμουλας. Ουδείς άλλος, ουδείς, μπορεί να λάβει αυτή την απόφαση για λογαριασμό του Κιέβου. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο είναι μέρος της διαδικασίας και μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της» ανέφερε συγκεκριμένα και συνέχισε λέγοντας: «Πιστεύω ότι όλοι έχουμε συμφωνήσει σε δύο βασικές απλές αρχές: ότι μια δίκαιη ειρήνη δεν μπορεί να συγχέεται με μια άδικη συνθηκολόγηση, ούτε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός μπορεί να συγχέεται με μια διαρκή ειρήνη».

Σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως μία συμφωνία ειρήνης θα πρέπει να έχει «πολύ σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας, που θα λειτουργούν αποτρεπτικά και προληπτικά στο μέλλον, εγγυήσεις που θα είναι ισχυρές, που θα είναι αποτελεσματικές, έτσι ώστε να αποτρέπεται κάθε μελλοντική επιθετικότητα και να διατηρείται η ειρήνη».

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

«Η Ελλάδα έχει σταθεί πιστά στο πλευρό της Ουκρανίας»

Αναφερόμενος στη σημερινή μέρα και τη συμπλήρωση τριών ετών «από την απρόκλητη, βίαιη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» θύμισε πως από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα υποστήριξε αταλάντευτα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Ήμασταν ακλόνητοι στις εκκλήσεις μας για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα έχει σταθεί πιστά στο πλευρό της Ουκρανίας. Έχει παράσχει ζωτικής σημασίας στρατιωτική βοήθεια, καθώς επίσης στήριξη στον τομέα της ενέργειας. Έχει υποδεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες που άφησαν πίσω τους τη φρίκη του πολέμου» ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη πως «τρία χρόνια από την έναρξη της εισβολής είναι μια σημαντική ευκαιρία να θυμηθούμε το τεράστιο ανθρώπινο τίμημα: Προκλήθηκε τόσος πόνος, τόση καταστροφή, οι ζωές τόσων πολλών διαταράχθηκαν, και είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε όλοι για να δοθεί ένα τέλος».

«Οι θυσίες σου και οι θυσίες του λαού σου, αγαπητέ Βολοντίμιρ, δεν μπορεί να είναι μάταιες. Και θεωρώ ότι είναι σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναγνωρίσουμε ότι η ανθεκτικότητα και το θάρρος σου, το προσωπικό σου θάρρος, ήταν αξιοσημείωτα» είπε, απευθυνόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο.

«Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για την επίτευξη μιας ειρήνης που θα έχει διάρκεια»

Δήλωσε ακόμη πως «είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους, με τους Αμερικανούς, με τους εταίρους μας σε διεθνές επίπεδο, προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επίτευξης μιας ειρήνης που θα έχει διάρκεια» τονίζοντας πως παράλληλα οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να ενισχύσουν τη δέσμευση τους για τη συλλογική ευρωπαϊκή άμυνα.

«Η Ελλάδα δαπανά περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα και έχει έρθει η ώρα να κάνουν και άλλοι το ίδιο. Μετά από τρία χρόνια πολέμου που προκάλεσαν καταστροφή σε απίστευτη κλίμακα, οφείλουμε να στηρίξουμε αυτόν τον στόχο. Πρέπει να δράσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Πρέπει όχι μόνο να δώσουμε ένα τέλος στη σύγκρουση αυτή, αλλά να διασφαλίσουμε ότι θα σφυρηλατήσουμε ένα μοντέλο για την πρόληψη τέτοιων καταστροφών στο μέλλον» είπε.

Αναγνώρισε δε πως «ο δρόμος που βρίσκεται μπροστά μας δεν θα είναι εύκολος, θα είναι, αναμφίβολα, γεμάτος προκλήσεις», αλλά, όπως έσπευσε να προσθέσει, «υπάρχει ένα όραμα που μας οδηγεί μπροστά: ένα μέλλον όπου η Ουκρανία θα είναι μια χώρα σε ειρήνη, μια ασφαλής, δημοκρατική, ανεξάρτητη, αλλά επίσης, αγαπητέ Βολοντίμιρ, μια ευρωπαϊκή Ουκρανία, ένα έθνος που μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!