14.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 18:50

Μητσοτάκης: Η ισότητα γάμου δεν προσφέρεται για διχαστικές θέσεις

Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έθεσε σήμερα προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη εξαγγείλει, σύμφωνα με το οποίο η ρύθμιση θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο, κατά τις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου.

Κατά την τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο και αναφερόμενος στη στάση της Εκκλησίας, η οποία χθες εξέφρασε με ανακοίνωσή της την κάθετη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι σέβεται τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα «αναφερόμαστε σε επιλογές της Πολιτείας. Όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις».

«Ένα θέμα, λοιπόν, ισότητας δεν προσφέρεται, θα το ξαναπώ, για διχαστικές προκλήσεις και σίγουρα δεν προσφέρεται και για υπερβολικές μεγεθύνσεις», σημείωσε.

«Και παλαιότερα, άλλωστε, με την Εκκλησία είχαμε διαφορετικές οπτικές για τον πολιτικό γάμο, για την καύση των νεκρών, για το θέμα των ταυτοτήτων. Η ζωή, ωστόσο, απέδειξε ότι οι αλλαγές αυτές ήταν ώριμες», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «αυτή η μεταρρύθμιση συζητήθηκε νηφάλια και χωρίς ακρότητες μέσα στην ελληνική κοινωνία».

«Είναι ένα σημαντικό βήμα με το οποίο επιδιώκεται η ισοτιμία όλων των πολιτών», όπως ανέφερε, «κυρίως, όμως, επιδιώκεται η προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων».

Όπως τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, «η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς, χωρίς, όμως, να αφαιρεί κανένα δικαίωμα από τους πολλούς». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στη Δημοκρατία «δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών και σίγουρα δεν επιτρέπεται να υπάρχουν “παιδιά ενός κατώτερου θεού”».

Υπενθύμισε, ακόμη, ότι πρόκειται για μια πραγματικότητα που «ισχύει ήδη σε 36 χώρες, σε πέντε ηπείρους, χωρίς πουθενά να φαίνεται ότι έβλαψε την κοινωνική συνοχή και την κυβερνητική αρμονία».

Παράλληλα, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «δεν μεταβάλλει το ισχύον πλαίσιο της παρένθετης κύησης, δεν το επεκτείνει ουσιαστικά στα ομόφυλα ζευγάρια και αποκλείει τους χαρακτηρισμούς “Γονέας 1” και “Γονέας 2”».

Ακόμη, εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ακολουθήθηκε μια «διαδικασία της ώριμης διαβούλευσης, αντί του ισοπεδωτικού μέτρου της κομματικής πειθαρχίας».

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στο θέμα της επιστολική ψήφου, η οποία ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, καθώς και στην επίμαχη τροπολογία που προβλέπει επέκταση του μέτρου και στις εθνικές εκλογές.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην τροπολογία δήλωσε ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, όπως φαίνεται, θα καταψηφίσουν.

«Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να ξεπεραστεί η όποια αντίρρηση γύρω από το ζήτημα αυτό: ας υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και ας καταψηφίσουν την τροπολογία», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι εάν η σχετική τροπολογία καταψηφιστεί σήμερα «θα επανέλθει μετά τις Ευρωεκλογές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!