2.8 C
Nicosia
Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 | 6:18

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Εντολή στους ΥΠΕΞ να διερευνήσουν το έδαφος για εκκίνηση συζητήσεων σχετικά με ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών «να διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσον υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης» έδωσαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, όπως ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης.

Κάνοντας μία αποτίμηση της συνάντησης ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως «επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα» και «η καλή συνεργασία». «Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Πρωτίστως επιβεβαιώθηκε η καλή συνεργασία, η οποία υπάρχει σε σημαντικά θέματα τα οποία αφορούν τις δύο χώρες. Επισημάνθηκε η ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία στο μεταναστευτικό, το οποίο αποτελεί πάντοτε ένα σημαντικό αγκάθι στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαιτέρως σήμερα, δεδομένου του γεγονότος ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη στην περιοχή, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Αφρική. Συζητήθηκαν θέματα, τα οποία αφορούν στην περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών, το Κυπριακό, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση εξέλιξης και προσδοκούμε ότι θα επανεκκινήσουν οι συζητήσεις στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και, βεβαίως, συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις» ανέφερε.

Επίσκεψη Φιντάν στην Ελλάδα – Τον Ιανουάριο το Ανώτατο Συμβούλιο

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, οι τρεις πυλώνες, ο πολιτικός διάλογος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς επίσης και η θετική ατζέντα θα συνέλθουν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ θα υπάρξει και το Ανώτατο Συμβούλιο, το οποίο θα γίνει εντός του Ιανουαρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να γίνει προετοιμασία για το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονίσουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

«Αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ, το να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης»

Σήμερα, υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης, «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας».

Ανησυχία για επέκταση της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία και για την κρίση στη Μέση Ανατολή. «Στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το πιο επίκαιρο, το πιο δύσκολο, το πιο σύνθετο, αλλά και το πιο επώδυνο θέμα είναι η κρίση στη Μέση Ανατολή. Μια κρίση η οποία δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει αυτή τη στιγμή, αντί να συρρικνώνεται, διευρύνεται, επεκτείνεται. Ήδη έχει καταλάβει την Ερυθρά Θάλασσα και τώρα τον Λίβανο, με τα όσα αιματηρά έχουν συμβεί τις τελευταίες δύο ημέρες» παρατήρησε.

Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε πως είχε την ευκαιρία για το θέμα αυτό να συμμετάσχει σε συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπουργών Εξωτερικών των αραβικών χωρών, «μια πρωτοβουλία την οποία είχε θέσει στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα, έτσι ώστε να υπάρξει ένας συντονισμός για να μπορέσουμε να δούμε τις δυνατότητες να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια και βεβαίως, να υπάρξει άμεση απελευθέρωση των ομήρων».

«Επιπλέον, είχα διμερείς συναντήσεις, κρίσιμες διμερείς συναντήσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου, με τον οποίο, πέραν του ότι επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, αναδείχθηκε ακριβώς το ζήτημα του πώς θα μπορούσαμε δημιουργικά να προσέλθουμε για να βοηθήσουμε την κατάσταση, ώστε να περιοριστεί το κύμα των εχθροπραξιών» συμπλήρωσε.

«Εντελώς απογοητευτικός ο απολογισμός των θυμάτων στον Λίβανο»

Αναφέρθηκε ακόμη στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου. «Ο Λίβανος αυτή τη στιγμή είναι το επίκεντρο όλων των εχθροπραξιών. Δυστυχώς είναι εντελώς απογοητευτικός ο απολογισμός των θυμάτων στον Λίβανο και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχει καταστεί επίκεντρο των εχθροπραξιών. Επιπλέον, συναντήθηκα με τον ομόλογό μου της Υεμένης, ακριβώς επειδή η χώρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Δυστυχώς, ελληνόκτητο πλοίο δέχθηκε επίθεση από τους αντάρτες των Χούθι. Υπήρξε άμεσος κίνδυνος για να υπάρξει μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Με πρωτοβουλία, την οποία ανέλαβε η αποστολή Ασπίδες, στην οποία ηγείται η Ελλάδα, το πλοίο έχει αποσυρθεί σε ασφαλή ύδατα και αναμένεται άμεσα η απάντληση του πετρελαίου, έτσι ώστε να μην υπάρξει οικολογική καταστροφή» πρόσθεσε.

Σημείωσε τέλος πως η Ελλάδα την επόμενη διετία θα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εκλεγμένο μέλος σχεδόν με ομοφωνία από όλα τα κράτη των Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο αυτό, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να επανέλθει, όπως προβλεπόταν, στον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η ιδέα της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, της κατάπαυσης των εχθροπραξιών, της επιβολής του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιορισμού των αιματηρών συνεπειών όλων των πολέμων.

Νέος κύκλος επαφών

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει νέο κύκλο επαφών. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς και με τον Γενικό Επίτροπο της UNRWA (Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης στη Μέση Ανατολή). Στο επίκεντρο των επαφών αυτών θα είναι ο πόλεμος στη Γάζα και η κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas.

Ο κ. Γεραπετρίτης θα πραγματοποιήσει, στη συνέχεια, συνάντηση με την Ειδική Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης και υπό την ιδιότητα της Ελλάδας ως εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2025-2026, o κ. Γεραπετρίτης θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας (μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας). Θα ακολουθήσει συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει χωριστές διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αιθιοπίας, του Παναμά και της Σερβίας. Θα συναντηθεί επίσης, με την ηγεσία της αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης American Jewish Committee. Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης, θα συμμετάσχει στη συνάντηση της ομάδας G7 για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!