17.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 15:04

Μητσοτάκης για ομόφυλα ζευγάρια: Ναι σε πολιτικό γάμο, όχι σε παρένθετη μητρότητα – Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία

Αυτό που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση, δεν είναι κάτι επαναστατικά διαφορετικό από αυτό το οποίο ήδη ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο κ. Μητσοοτάκης είπε πως είναι θέμα το οποίο ενδιαφέρει πολύ την ελληνική κοινωνία και το άνοιξε ο ίδιος με δική του πρωτοβουλία. «Έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με το θέμα αυτό. Έχω διαβάσει, έχω μελετήσει πολύ. Έχω συζητήσει με πολλούς συμπολίτες μας, τους οποίους τους αφορά αυτή η επικείμενη νομοθέτηση. Θέλω να σας πω, καταρχάς, ότι αυτό το οποίο θα νομοθετήσουμε είναι την ισότητα στο γάμο. Δηλαδή, την απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης μιας σχέσης γάμου. Που ουσιαστικά, τι είναι ο γάμος; Είναι, θα έλεγα, το ‘επιστέγασμα’ της αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων. Είναι ταυτόχρονα, όμως, και ένα νομικό συμβόλαιο με δικαιώματα και υποχρεώσεις», σημείωσε.

«Μιλάμε για πολιτικό γάμο»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό το οποίο προτίθεται να φέρει προς ψήφιση έχει νομοθετηθεί σε 20 χώρες στην Ευρώπη εκ των οποίων οι 15 είναι στην Ε.Ε. «Δεν πάμε δηλαδή να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, ούτε να κάνουμε κάτι το οποίο ξεφεύγει από αυτό το οποίο συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θέλω επίσης να τονίσω ότι μιλάμε για πολιτικό γάμο. Δεν μιλάμε εδώ ούτε για εκκλησία, ούτε για στέφανα. Το λέω γιατί ξέρετε υπάρχει πάντα μία εικόνα…Ούτε για ρύζια, ούτε για τέτοια», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως σέβεται απόλυτα όλες τις απόψεις και δεν θέλει αυτό το θέμα να διχάσει την ελληνική κοινωνία, αλλά να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε έναν κοινό τόπο. «Σέβομαι απόλυτα και τους συμπολίτες μας που έχουν διαφορετική άποψη, όπως σέβομαι και την άποψη της Εκκλησίας. Εξάλλου, θέλω να σας θυμίσω ότι η Εκκλησία ήταν απέναντι στον πολιτικό γάμο, η Εκκλησία ήταν απέναντι στην καύση των νεκρών και η Πολιτεία προχώρησε και νομοθέτησε σεβόμενη τον ρόλο της Εκκλησίας και μην υπαγορεύοντας στην Εκκλησία να κάνει κάτι το οποίο αντίκειται στον πυρήνα της θεολογικής προσέγγισης της Εκκλησίας στα ζητήματα αυτά. Άρα, προφανώς και θα ακούσουμε τις απόψεις της Εκκλησίας, δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα σεβαστούμε τη διαφορετική άποψη, αλλά νομοθετεί η Πολιτεία, δεν συνομοθετεί με την Εκκλησία, όπως έχει συμβεί και πολλές φορές στο παρελθόν», συμπλήρωσε.

Ο Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι θέλει να ωριμάσει αυτή η συζήτηση στην κοινωνία, πριν φέρει κάτι προς εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο. «Ξέρετε, πάντα οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο οικογενειακό δίκαιο γίνονταν από την κεντροαριστερά και κατά κανόνα η κεντροδεξιά ήταν πίσω από τις εξελίξεις. Θυμάμαι ακόμα, το 1982, όταν ήρθε η μεγάλη επανάσταση στο οικογενειακό δίκαιο, και η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε διατάξεις οι οποίες τώρα μας φαίνονται απολύτως προφανείς: η αποποινικοποίηση της μοιχείας, η ποινικοποίηση της οικογενειακής βίας, η δυνατότητα στη γυναίκα να κρατήσει το επώνυμό της. Βλέπετε λοιπόν ότι οι κοινωνίες προχωρούν», ανέφερε.

«Τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά και δεν έχουν ίσα δικαιώματα»

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι οι πιο πολλοί πολίτες δεν έχουν επί της ουσίας αντίρρηση στον γάμο και εκεί που υπάρχει πάντα μια επιφύλαξη και την ακούει με προβληματισμό είναι για το τι θα γίνει με τα παιδιά. «Παιδιά υπάρχουν σήμερα. Και δεν νομίζω ότι κανείς αμφισβητεί μια πραγματικότητα: ότι τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά και δεν θα σταματήσουν αυτά τα παιδιά να υπάρχουν, δεν θα εξαφανιστούν. Πλην όμως, τα παιδιά αυτά, ξέρετε, δεν έχουν ίσα δικαιώματα. Και γιατί δεν έχουν ίσα δικαιώματα; Να πάρω μια ιστορία από αυτές που ακούστηκαν και στη δική σας εκπομπή. Μία μητέρα η οποία συζεί με τη σύντροφό της, έχει καρκίνο και μπορεί να πεθάνει. Εάν συμβεί αυτό, η σύντροφός της δεν έχει κανένα δικαίωμα στο παιδί. Κανένα δικαίωμα. Το παιδί αυτό θα πάει σε ίδρυμα. Και ρωτώ ειλικρινά και κοιτάω στα μάτια όλους αυτούς οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποια επιφύλαξη για το θέμα αυτό: εξυπηρετούμε τα δικαιώματα των παιδιών τα οποία ήδη υπάρχουν με το να μην ρυθμίσουμε τα λίγα παιδιά, τα λίγα ζευγάρια που τελικά τους αφορά το ζήτημα; Και τους αφορά πολύ, ξέρετε. Ένα παιδί γεννημένο στο εξωτερικό δεν μπορεί να γίνει Έλληνας πολίτης γιατί πολύ απλά δεν αναγνωρίζουμε εμείς στην Ελλάδα τον γάμο. Και αναρωτιέμαι, επειδή ακούω πολύ και το θέμα του bullying και με προβληματίζει και εμένα: πότε υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο bullying; Όταν αυτά γίνονται στα κρυφά ή όταν συζητάμε ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά; Νομίζω ότι μάλλον είναι πιο πιθανόν να γίνει στην πρώτη κατηγορία γιατί τα παιδιά αυτά υπάρχουν», ανέφερε.

«Δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής»

Ερωτηθείς σε τι διαφοροποιείται η πρόταση της κυβέρνησης από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως η κυβέρνηση δεν θα πειράξει καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. «Αυτή η έννοια, δηλαδή, γυναικών οι οποίες μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία, όπως είπε ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης, ‘θέλω ένα αγόρι και δεν με ενδιαφέρει ποια θα το γεννήσει’, αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής, άρα δεν κάνουμε τίποτα στο καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δεν αλλάζουμε τίποτα. Αυτή είναι μια σημαντική διαφοροποίηση από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε.

«Δεν θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων στην Ελλάδα»

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε εμείς και πως «δεν θα πειραματιστούμε με τις πιο προχωρημένες ιδέες στα θέματα των δικαιωμάτων». «Παραδείγματος χάρη, ένας άνδρας μόνος του να μπορεί να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί. Αυτό δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα. Είμαι πολύ σαφής δηλαδή στο τι θα κάνουμε και πολύ σαφής στο τι δεν θα κάνουμε. Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο ‘Γονέας 1’, ‘Γονέας 2’», σημείωσε. Συμπλήρωσε δε ότι μια γυναίκα μόνη της και ένας άντρας μόνος του στην Ελλάδα μπορούν να υιοθετήσουν από το 1946.

«Αφού δεν βάζουμε αστυνόμο ηθικής στο σπίτι του. Μπορεί αύριο να θέλει ο άνδρας αυτός να συζήσει με κάποιον άλλον. Του έχουμε δώσει το δικαίωμα να υιοθετήσει ήδη. Προσέξτε. Γι’ αυτό και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση έχει μια αξία. Ακριβώς γιατί είναι πολύ σύνθετη και πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες ακριβώς τι κάνουμε, τι δεν κάνουμε, τι ισχύει, τι δεν ισχύει και γιατί τελικά το κύριο μέλημά μου, και εγώ πρέπει να σας πω ότι πήρα οριστικά την απόφαση ότι θέλω να προχωρήσω με το νομοσχέδιο αυτό, όταν άκουσα τις ιστορίες των παιδιών. Αφορά πρωτίστως τα παιδιά αυτά τα οποία υπάρχουν», πρόσθεσε.

«Καλά επεξεργασμένο και λελογισμένο το σχέδιο νόμου»

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι «μόδα των καιρών», ότι υπάρχει από καταβολής του ανθρώπινου γένους, ότι έτσι παιδιά υπήρχαν, υπάρχουν και ενδεχομένως να υπάρχουν και στο μέλλον και πως θα πρέπει με κάποιο τρόπο να να ρυθμίσουμε τα δικαιώματα τους. Ο κ. Μητσοτάκης για τα παιδιά που αυτή τη στιγμή είναι σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών ανδρών και έχουν προκύψει από παρένθετες μητέρες, δήλωσε ότι πάντα θα έχουν ισότιμα δικαιώματα, αλλά νέα παιδιά δεν θα μπορούν να γεννηθούν στην Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο.

«Γι’ αυτό και πιστεύω ότι το σχέδιο νόμου αυτό, όπως το έχουμε επεξεργαστεί και όπως θα αρχίσουμε να το παρουσιάζουμε πολύ πιο αναλυτικά τις επόμενες μέρες, είναι καλά επεξεργασμένο και είναι, όπως τονίζω, λελογισμένο. Κι έχει μια πολύ σημαντική διαφορά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά στη μη δυνατότητα, του δικού μας νομοσχεδίου, για κάποιον μόνο άντρα να μπορέσει να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί», ανέφερε.

«Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία – Όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση»

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο διάλογος για το θέμα δεν θα κρατήσει πολύ, ενώ για τους βουλευτές είπε ότι είναι θέμα συνείδησης και δεν θα βάλει κομματική πειθαρχία. «Όμως πρέπει και εγώ και όσοι πιστεύουν στο νομοσχέδιο αυτό να πείσουμε τους βουλευτές μας και ενδεχομένως να μεταπείσουμε και κάποιους οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητική στάση», συνέχισε, ενώ για τους υπουργούς και τους υφυπουργούς δήλωσε: «Οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι υπουργοί. Και με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία. Όμως, προφανώς, όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο».

«Εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ.»

«Θέλω να θυμίσω ότι τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, από τους Υπουργούς. Αλλά και αυτό θα σας έλεγα είναι μία λεπτομέρεια, διότι ξέρω πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν» σημείωσε.

Σχολιάζοντας δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι «δεν θα δέσει το ΠΑΣΟΚ τα παπούτσια της κυβέρνησης» σε αυτό το θέμα, είπε ότι του έκανε εντύπωση αυτή η τοποθέτηση. «Αντί να δούμε την ουσία του θέματος, ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί με τον τρόπο του ένα ζήτημα το οποίο είναι ζήτημα δικαιωμάτων στο οποίο, προσέξτε, εγώ ο ίδιος ξεκινώ λέγοντας ότι δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία. Και προσέξτε, γιατί το κάνω αυτό; Γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να μη διχαστούμε στο θέμα αυτό ως κοινωνία να μη διχαστούμε», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε πως από τη στιγμή που θα φέρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο θα καταφέρει να το περάσει και πως αυτή είναι η πρόθεσή του. «Από τη στιγμή που, όπως σας είπα, ο ίδιος δεν βάζω κομματική πειθαρχία, έχω ο ίδιος και όσοι πιστεύουμε σε αυτό την ευθύνη να πείσουμε. Γι’ αυτό και είπα την κουβέντα για το κάρο και το άλογο, που παρεξηγήθηκε ολίγον από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης», συνέχισε σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν νομοθετεί με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις.

«Έχω κάνει πολύ αντιδημοφιλή πράγματα και ποτέ δεν κοίταξα τις μετρήσεις. Αλλά για ένα ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις μεταξύ μας σε ευαίσθητα ζητήματα, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να αφιερώσουμε αυτό τον χρόνο, να μιλήσουμε με πραγματικά παραδείγματα, να εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε, όπως σας είπα να εξηγήσουμε τι δεν θα κάνουμε και να καταλήξουμε, πιστεύω, τελικά σε έναν κοινό τόπο», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν η αποχή των βουλευτών που διαφωνούν μπορεί να είναι διέξοδος είπε: «Η αποχή είναι μια αξιοπρεπή στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει την διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές». Επανέλαβε δε μετά από σχετικό ερώτημα ότι η Εκκλησία πρεσβεύει την αγάπη και έχει σταθεί με αξιοπρέπεια σε ζητήματα με τα οποία διαφωνούσε.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού:

Για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

  • Η κυβέρνηση έχει ενισχύσει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας.
  • Έχουμε καταθέσει τεκμηριωμένο αίτημα για F-35, εκτιμώ ότι θα εγκριθεί σχετικά σύντομα. Είναι απολύτως ώριμο να εγκριθεί.
  • Για τα F-16 της Τουρκίας, δεν είμαστε εμείς αυτοί που μπορούμε να επηρεάσουμε την πώληση αμυντικού υλικού σε άλλη χώρα. Αυτό που έχουμε πει είναι το αυτονόητο: δεν γίνεται μαχητικά να χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις. Αλλά κρατώ το καλό κλίμα, θέλω να πιστεύω ότι οι εποχές έντασης ανήκουν στο παρελθόν
  • Στις ΗΠΑ σε 2 εβδομάδες για επενδυτικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο για παρουσία στην ομογένεια. Ελπίζω ότι θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο της επιστολής ψήφου, είναι δημοκρατική κατάκτηση για τη χώρα.

Για τα ελληνοτουρκικά

  • Δεν είμαστε κοντά στο να πάμε στη Χάγη, αλλά δεν είμαστε τόσο μακριά όσο πριν ένα χρόνο. Έχουμε πετύχει εξομάλυνση στις σχέσεις μας. Καταφέραμε να υπογράψουμε μια συμφωνία για ταξίδια Τούρκων πολιτών σε 10 νησιά χωρίς βίζα. Προχωρήσαμε συνομιλίες για εμπορικές σχέσεις, έχουμε δει σημαντική μείωση των ροών στο μεταναστευτικό.
  • Είμαστε πιο αισιόδοξοι πως θα μπορέσουμε σταδιακά να μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς μας, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Δεν έχω αυταπάτες ότι αυτό το θέμα θα λυθεί από τη μια στιγμή στην άλλη.
  • Και να μην μπορέσουμε να λύσουμε το ζήτημα αυτό, πρέπει να μπορέσουμε να μάθουμε να ζούμε με την Τουρκία και με τις διαφορές μας.

Για την ακρίβεια

  • Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ακρίβειας
  • Τον Δεκέμβριο εκταμιεύσαμε πάνω από 700 εκατ για να ενισχύσουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά
  • Δραστικές παρεμβάσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων για να μειώσουμε τις τιμές
  • Αδικαιολόγητο για πολυεθνικές να πωλούν ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες
  • Στο βρεφικό γάλα καθορίσαμε συγκεκριμένα περιθώρια κέρδους – πλαφόν.
  • Οι εταιρείες δεν θα κερδοσκοπούν – Δεν θέλω να έχουμε ελλείψεις στην αγορά.
  • Πιστεύω στην αγορά, αλλά γνωρίζω ότι το υπερκέρδος είναι στο μυαλό κάποιων.
  • Εξετάζουμε το πλαίσιο τιμών προϊόντων και υπηρεσιών σε συνδυασμό με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
  • Όλες οι πρωτοβουλίες στοχεύουν στη διαφάνεια.

Για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

  • Το θέμα αφορά κάποιους συμπολίτες μας πάρα πολύ.
  • Αυτό που θα νομοθετήσουμε είναι την ισότητα τον γάμο, δηλαδή την απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης.
  • Δεν θα φέρω κάτι επαναστατικό, 20 ευρωπαϊκές χώρες έχουν νομοθετήσει, 15 εντός της Ε.Ε. Μιλάμε για πολιτικό γάμο.
  • Σέβομαι όλες τις απόψεις. Δεν θέλω να διχάσει την κοινωνία. Σέβομαι απόλυτα τους πολίτες που έχουν διαφορετική άποψη και την Εκκλησία.
  • Θα ακούσουμε τις απόψεις της εκκλησίας αλλά νομοθετεί η πολιτεία
  • Ανοίγοντας τη συζήτηση, θέλω να ωριμάσει στην κοινωνία, πριν φέρω κάτι σε εισήγηση
  • Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο οικογενειακό δίκαιο γίνονταν από την Κεντροαριστερά. Βλέπετε λοιπόν ότι οι κοινωνίες προχωρούν.
  • Τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά και δεν έχουν ίσα δικαιώματα
  • Τι δεν θα κάνουμε: Δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
  • Δεν θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων στην Ελλάδα.
  • Ένας άνδρας δεν θα μπορεί να έχει παιδί με υποβοηθούμενη μητέρα.
  • Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο γονέας 1 και γονέας 2.
  • Μία γυναίκα μόνη και ένας άνδρας μόνος μπορεί να υιοθετήσει παιδί από το 1946.
  • Πήρα οριστικά απόφαση να προχωρήσω το νομοσχέδιο όταν άκουσα τις ιστορίες παιδιών.
  • Τα παιδιά θα έχουν πάντα ισότιμα δικαιώματα, το σχέδιο νόμου είναι καλά επεξεργασμένο και λελογισμένο
  • Δεν βάζω ορόσημο εκλογικό.
  • Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές, είναι θέμα συνείδησης – Πρέπει να πείσουμε τους βουλευτές μας
  • Προφανώς, όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μια απόφαση που λαμβάνει το υπουργικό συμβούλιο
  • Εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ.
  • Ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • Σημαντικό να μην διχαστούμε – Μπορεί να διαφωνεί κάποιος, αλλά κανείς δεν ζημιώνεται.
  • Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε το νομοσχέδιο
  • Δεν νομοθετούμε με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις
  • Οι πολίτες ενδιαφέρονται πρωτίστως για την ακρίβεια, την ασφάλεια
  • Η αποχή είναι αξιοπρεπής στάση χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία
  • Η Εκκλησία πρεσβεύει την αγάπη. Όποιος ακούσει τις ανθρώπινες ιστορίες θα αλλάξει άποψη.
  • Δεν ζητώ πράγματα από την εκκλησία που δεν μπορεί να κάνει. Δεν ζητώ θρησκευτικό γάμο.

Για την ασφάλεια

  • Πολύ σύντομα θα δείτε ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ.
  • Γυναικοκτονία είναι η αναγνώριση ενός εγκλήματος με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Όμως, είναι δολοφονία.
  • Το panic button έχει σώσει ζωές.
  • Κάθε αλλαγή προσώπου είναι και μια έμμεση αναγνώριση ότι μπορούμε και καλύτερα.

Για την υγεία

  • Έχουμε ένα σύστημα υγείας με πολλά πλεονεκτήματα αλλά και προβλήματα.
  • Οι προσλήψεις στην υγεία δρομολογούνται ήδη.
  • Φέρνουμε αρκετούς γιατρούς από το εξωτερικό, κάνουμε πρωτοποριακές επεμβάσεις.
  • Θα με βλέπετε συχνά τους επόμενους μήνες να εγκαινιάζω δομές υγείας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης

Για διασπασμένη αντιπολίτευση και συναινετική διάθεση

  • Δεν έχω αποκρούσει οποιαδήποτε διάθεση για συναίνεση
  • Στ. Κασσελάκης και Ν. Ανδρουλάκης θα κριθούν στα δύσκολα
  • Έχουμε εντολή δραστικών και τολμηρών μετακινήσεων
  • Τα αποτελέσματα στην οικονομία, παρά το πρόβλημα της ακρίβειας, είναι θετικά
  • Οι εκτιμήσεις μου για τις επενδύσεις το 2024 είναι αισιόδοξες

Για το αν θέλει ευρωπαϊκό αξίωμα

  • Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να είμαι πρωθυπουργός της χώρας
  • Δεν είναι σκαλοπάτι για ευρωπαϊκό αξίωμα
  • Τήρησα τη δέσμευσή μου απέναντι στον κόσμο της Ν.Δ. ότι θα την ξανακάνω μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα
  • Ένα κόμμα πρέπει να έχει το δάχτυλό του στον σφυγμό της κοινωνίας

Για ευρωεκλογές

Αποκλειστικό κριτήριο για τα ψηφοδέλτια, θα είναι τα πρόσωπα να μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους – Δεν θα έχουμε ψηφοδέλτιο lifestyle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!