10.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 11:06

Μαρινάκης: H σχέση με την Αίγυπτο αναβαθμίζεται συνολικά

Τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει και στις διμερείς σχέσεις η αναβάθμιση της συνεργασίας της ΕΕ με την Αίγυπτο, μέσα από την εφαρμογή της Συνολικής και Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, που υπεγράφη την Κυριακή στο Κάιρο, ανέδειξε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι, ο Πρωθυπουργός επισήμανε την αναβάθμιση της σχέσης των δύο χωρών σε μια συνολική και στρατηγική εταιρική σχέση», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης για τη συνάντηση του Καΐρου, στην οποία πέραν του κ. Μητσοτάκη μετείχαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ και η Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, το σχέδιο Κοινής Δήλωσης που υπεγράφη καθορίζει δομικά στοιχεία για την υλοποίηση της πρόθεσής της Ευρώπης «να καταστεί βαθύτερη αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση σε οικονομικά και ενεργειακά θέματα, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων».

Ειδικότερα, όσον αφορά τη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε πως διασφαλίζει ότι «οι ανανεώσιμες πηγές που θα αναπτυχθούν θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Παράλληλα, παρέπεμψε στις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού για τον έλεγχο της μετανάστευσης, σύμφωνα με τις οποίες «είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι διακινητές που εκμεταλλεύονται την απελπισία αθώων ανθρώπων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ανοίξουν άλλες, νέες οδοί παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη».

«Η Αίγυπτος είναι κομβική χώρα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο κ. Μαρινάκης, αναφέροντας ότι η συνεργασία με την Αίγυπτο θα συμβάλει στη «διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης ώστε να μην ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος από τη Λιβύη προς την Κρήτη».

Αναφορικά με το ζήτημα της Γάζας, ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε την έκκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού για «άμεση κατάπαυση του πυρός και για απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Σε ευρύτερα ζητήματα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στη υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων αποδήμων πολιτών, που ήταν εγγεγραμμένοι στους καταλόγους, οι οποίοι έλαβαν πολιτικό μήνυμα από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Επιχειρώντας να αποσείσει οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη από την τωρινή ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι «δεν έχει βάση η απόπειρα εμπλοκής της Κεραμέως στην υπόθεση»

Η κ. Κεραμέως «δεν ήταν καν Υπουργός Εσωτερικών εκείνη την περίοδο [της διαρροής των στοιχείων], ήταν υποψήφια Βουλευτής», υποστήριξε ο κ. Μαρινάκης, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να εργαλειοποιήσει το θέμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!