Εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται από χθες ο Λευτέρης Αυγενάκης, ως αποτέλεσμα μίας συμπεριφοράς που πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων, ομόθυμη καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο, αλλά και έφερε τον πρώην υπουργό αντιμέτωπο με εισαγγελική έρευνα και μήνυση από τον υπάλληλο του αεροδρομίου, στον οποίο επιτέθηκε.
Παρόλα αυτά ο κ. Αυγενάκης παραμένει βουλευτής και ενώ διατηρεί και την ιδιότητα του μέλους της Νέας Δημοκρατίας, όπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις. Ας δούμε λοιπόν πώς φτάσαμε στη μισή αυτή διαγραφή.
Το απαράδεκτο περιστατικό και η οργή
Το απαράδεκτο περιστατικό κατά υπαλλήλου του αεροδρομίου από τον πρώην υπουργό κατήγγειλε η ΟΣΕΥΠΕ. Και η καταγγελία αυτή συνοδεύτηκε από ένα βίντεο, το οποίο δείχνει τον κ. Αυγενάκη σε έξαλλη κατάσταση να σηκώνει το χέρι του κατά του υπαλλήλου και στη συνέχεια να τα «βάζει» με τον εξοπλισμό του αεροδρομίου. Δεν το λες βεβαίως «επεισόδιο λεκτικής έντασης», ούτε απλά μία «αναστάτωση», για τα οποία ζήτησε συγγνώμη ο ίδιος, επιμένοντας ότι είναι «υπερβολές» και «ανακρίβειες» τα περί χειροδικίας. Όταν το βίντεο άρχισε να κάνει τον γύρο των social media και των παραδοσιακών μέσων, ο κ. Αυγενάκης προσπαθούσε με δηλώσεις περί «κακής στιγμής» να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, αλλά ήταν προφανές πως δεν μπορούσε η συμπεριφορά να μείνει ατιμώρητη.
Η καταγγελία του υπαλλήλου
Ο ίδιος ο υπάλληλος του αεροδρομίου (ο οποίος και του έκανε μήνυση) κατήγγειλε ότι «ήταν εκτός εαυτού (ο Λευτέρης Αυγενάκης). Με εξύβρισε, με απείλησε και μου προκάλεσε φόβο και ανησυχία».
Υπήρξαν μαρτυρίες επίσης σύμφωνα με τις οποίες επιτέθηκε λεκτικά και στον αστυνομικό και για να τον εκφοβίσει επικαλέστηκε τη βουλευτική ασυλία του.
Οργή στο Μαξίμου για τον στενό συνεργάτη Μητσοτάκη
Το απαράδεκτο περιστατικό προκάλεσε όχι μόνο τη γενική αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας, που δεν ανέχεται τα «ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε», από ανθρώπους που έχουν εκλεγεί για να την εκπροσωπούν και να την υπηρετούν, αλλά και την οργή στο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα όσα είχαν γίνει κατά την πολύ πρωινή επίσκεψή του στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ. Στη συνέχεια επισκέφτηκε το υπουργείο Υγείας και φέρεται να συζήτησε το θέμα Αυγενάκη και με τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο κ. Αυγενάκης δεν είναι ένας τυχαίος βουλευτής. Θεωρείται πρόσωπο πολύ κοντά στην οικογένεια Μητσοτάκη και είχε επί χρόνια στενότατη συνεργασία με τον πρωθυπουργό. Από την πρώτη στιγμή διαρροές εμφάνιζαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη θυμωμένο και αποφασισμένο να δείξει την πόρτα της εξόδου της στον Λευτέρη Αυγενάκη. Πολύ πριν ανακοινωθεί επισήμως το «διαγράφεται με απόφαση Μητσοτάκη» ήταν λίγο – πολύ δεδομένο.
Η 15λεπτη συνάντηση με Καλαφάτη
Οι εξηγήσεις που έδωσε στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, αλλά και στη 15λεπτη συνάντησή του με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη, κρίθηκαν κάθε άλλο παρά επαρκείς.
Από τη συνάντηση έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι, εμφανώς εκνευρισμένος και χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Και μια διαγραφή, αλλά τι διαγραφή;
Ήταν σαφές πως η απόφαση για διαγραφή είχε ληφθεί. Αλλά τι διαγραφή θα ήταν αυτή; Αρχικά δόθηκε η εντύπωση (και πιθανότατα υπήρχαν τέτοιες σκέψεις στη ΝΔ) ότι θα διαγραφεί όχι μόνο από την Κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Και τούτο γιατί αποφασίστηκε να συνεδριάσει για το θέμα η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, η οποία είχε στα χέρια της εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διαγραφή.
Τυπικά μία κομματική Επιτροπή Δεοντολογίας έχει την αρμοδιότητα να διαγράφει στελέχη από το κόμμα και όχι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα – κάτι που βεβαίως γίνεται με απόφαση του πρωθυπουργού. Τελικά όπως διευκρινίστηκε αργότερα με επίσημη ανακοίνωση, αλλά και από την δήλωση του ίδιου του κ. Αυγενάκη, η απόφαση αφορούσε την έξοδό του μόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την απόφαση «σεβαστή» και ξεκαθάρισε τόσο πως διατηρεί τη βουλευτική του έδρα για να «υπηρετεί τους πολίτες της Κρήτης» όσο και ότι παραμένει μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Άφησε δε να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει να ψηφίζει τα κυβερνητικά νομοσχέδια, αφού όπως επεσήμανε στηρίζει το κυβερνητικό έργο.
Η επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας καθιστούσε επίσης σαφές πως ο βουλευτής Ηρακλείου «διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ». Δεν υπήρχε καμία αναφορά στην κομματική του ιδιότητα.
Με επιστολή του προς το προεδρείο της Βουλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι ο βουλευτής Ηρακλείου τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Η επιστολή αναγνώστηκε από το προεδρείο της Βουλής.