Στις ενέργειες των εργαζομένων που βρίσκονταν σε θέσεις υλοποίησης του Κανονισμού Κυκλοφορίας απέδωσε ο πρώην Υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής την κύρια ευθύνη για το δυστύχημα στα Τέμπτη, καταθέτοντας στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά τη σιδηροδρομική τραγωδία.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι αν είχε τηρηθεί ο Κανονισμός Κυκλοφορίας, από όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα σε κρίσιμα πόστα, το δυστύχημα θα είχε αποτραπεί. Αντίθετα, για τη μη έγκαιρη υλοποίηση της σύμβασης τηλεδιοίκησης «117» επεσήμανε ότι ναι μεν μπορεί να αύξανε την ασφάλεια, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα απέτρεπε το δυστύχημα, καθώς, όπως είπε, «και τα συστήματα αυτά άνθρωποι τα χειρίζονται».
«Ακούστηκαν πολλές απόψεις και δόθηκαν διάφορες πτυχές των γεγονότων. Δεν υπήρξε όμως ούτε ένας ειδικός, ούτε ένας άνθρωπος από όσους γνωρίζουν σε βάθος το αντικείμενο, το επαναλαμβάνω ούτε ένας, που να αρνήθηκε ότι αν έστω και μία πλευρά είχε τηρήσει τις διαδικασίες του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας το δυστύχημα θα είχε αποτραπεί. Από εργαζόμενους και συνδικαλιστές, μέχρι στελέχη Οργανισμών όλων των περιόδων, αλλά και τις διοικήσεις της ΡΑΣ», ανέφερε ο κ. Καραμανλής στην ακρόασή του.
Υποστηρίζοντας ότι ο Κανονισμός Κυκλοφορίας «παραβιάστηκε κατά συρροήν εκείνο το μοιραίο βράδυ», ο πρώην Υπουργός Μεταφορών ισχυρίστηκε ότι «τέτοιου είδους παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Λειτουργίας, καμία ολοκλήρωση της 717 δεν θα μπορούσε να τις υπερνικήσει».
Ειδικότερα, όσον αφορά τη σύμβαση «717», σημείωσε ότι «σε ό,τι αφορά αυτά τα συστήματα [τηλεδιοίκησης], σαφώς και θα συνέβαλλαν στην αύξηση της ασφάλειας, αλλά δεν υπήρχε η βεβαιότητα ότι θα απέτρεπαν το δυστύχημα, γιατί και τα συστήματα αυτά άνθρωποι τα χειρίζονται».
Δηλώνοντας ότι σέβεται τον πόνο των οικογενειών των θυμάτων αλλά και όλους τους επιζώντες, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να με κάνει να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα. Αλλά δεν πρόκειται να αφήσω να αιωρούνται αναπάντητες, απόψεις ανυπόστατες», είπε.