Οι διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του χάρτη, στον οποίο η Λιβύη αμφισβητεί τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας και περιλαμβάνει και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αναφέρουν πως σε αντίθεση με άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, η Ελλάδα βαδίζει και ενεργεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
«Η Ελλάδα βαδίζει και ενεργεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου»
«Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του χάρτη, στον οποίο η Λιβύη αμφισβητεί τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας, περιλαμβάνοντας και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, οι διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν πως σε αντίθεση με άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, η Ελλάδα βαδίζει και ενεργεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Η Ρηματική Διακοίνωση της 27ης Μαΐου 2025 της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σε αντίδραση ελληνικών πρωτοβουλιών άσκησης νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων, εκφράζει τις πάγιες θέσεις της Λιβύης, ωστόσο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Οι θέσεις αυτές έχουν τεθεί στο παρελθόν και απαντηθεί προσηκόντως από την Ελλάδα και την Αίγυπτο.
Το διεθνές δίκαιο δεν επικαθορίζεται από μονομερείς ρηματικές διακοινώσεις, ούτε από ευσεβείς πόθους τρίτων. Τέτοιες θέσεις δεν παραπέμπουν σε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών για οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο του διεθνούς δικαίου και των στέρεων περιφερειακών συμμαχιών που πολλαπλασιάζουν τη διπλωματική της ισχύ.
Σε αντίθεση με άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, η Ελλάδα βαδίζει και ενεργεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου και δε διστάζει να διατυπώνει ευθέως τις θέσεις της σε κάθε συνομιλητή της, όπως έπραξε και πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη», αναφέρουν.
Ο χάρτης με υφαλοκρηπίδα έως και την Κρήτη
Η Λιβύη προχώρησε σε άλλη μία ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ, καταθέτοντας χάρτη με εξωτερικά όρια υφαλοκρηπίδας έως την Κρήτη.
Πρόκειται για ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε στις 27 Μαΐου και δημοσιεύτηκε ως επίσημο έγγραφο την 1η Ιουλίου.
Στο έγγραφο η Λιβύη υποστηρίζει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και υποστηρίζει πως ούτε η Ελλάδα ούτε η Αίγυπτος έχουν δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές που οριοθετήθηκαν μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.
Επίσης, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου άκυρη και ανυπόστατη.
Πηγή: Έθνος