27.3 C
Nicosia
Τρίτη 13 Μαΐου 2025 | 15:12
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΗ «καυτή» ατζέντα Μητσοτάκη-Μερτς

Η «καυτή» ατζέντα Μητσοτάκη-Μερτς

Επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποιεί σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στις 13.00 (ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς.

Οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία Αθήνας και Βερολίνου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και οι διεθνείς εξελίξεις θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών. Όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που γίνεται δεκτός στην καγκελαρία από τον κ. Μερτς. Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο. Το βράδυ, ο πρωθυπουργός, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μαρινάκης, θα μιλήσει ως επίτιμος προσκεκλημένος στο ετήσιο συνέδριο Economic Council Germany, όπου θα βραβευτεί για τις μεταρρυθμίσεις τις κυβέρνησης που έβαλαν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.

Το μεταναστευτικό

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν το μεταναστευτικό θα απασχολήσει τις συνομιλίες, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Κορνέλιους, δήλωσε χθες ότι «το θέμα της μετανάστευσης θα παίξει πιθανόν ρόλο σε όλες τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους γείτονές μας, συμμάχους και φίλους, άρα και στις συνομιλίες με τον κ. Μητσοτάκη».

«Πιστεύω ότι στις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας υπάρχει μεγάλη εμπειρία σε αυτό το πλαίσιο. Πιστεύω ότι γενικά, τις τελευταίες ημέρες κάναμε πολλά στην επικοινωνία μας με τους Ευρωπαίους γείτονες για το θέμα της μετανάστευσης. Ο υπουργός Εσωτερικών, αλλά και ο καγκελάριος στις συνομιλίες του πάντα αναφερόταν στο θέμα, έτσι λοιπόν θα είναι και στις συνομιλίες του με τον Έλληνα πρωθυπουργό» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν ο κ. Μητσοτάκης μπορεί στο συγκεκριμένο θέμα να περιμένει «μεγαλύτερη κατανόηση» από τον κ. Μερτς, με τον οποίο ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Στέφαν Κορνέλιους εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρει μεγάλη κατανόηση». Διαβεβαίωσε δε ότι «η γερμανική μεταναστευτική πολιτική θα “επιλυθεί” σε αρμονία με τους Ευρωπαίους γείτονες, όπως το προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συμφωνίες για την μετανάστευση και όπως το κατέστησε δυνατό η επικοινωνία της νέας γερμανικής κυβέρνησης» μαζί τους.

Π. Μαρινάκης για Eurofighter: Τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ή να απειλούν συμμαχικά κράτη

Ένα ακόμη ακανθώδες θέμα είναι το ενδεχόμενο πώλησης Εurofighter στην Τουρκία, που άφησε ανοιχτό ο Γερμανός καγκελάριος σε πρόσφατες δηλώσεις του. Ερωτηθείς για το εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει με τον κ. Μερτς για το ζήτημα των Eurofighter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως «τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ή να απειλούν συμμαχικά κράτη».

«Είναι νομίζω ένας κανόνας απαράβατος που ισχύει και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραβιαστεί και τον τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία» σημείωσε.

Επισήμανε δε πως «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει προχωρήσει και σε πολύ μεγάλο βαθμό υλοποιεί το πιο σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών. Ισχυροποιείται αμυντικά και διπλωματικά όσο δεν έχει ισχυροποιηθεί ποτέ», προσθέτοντας πως «από εκεί και πέρα η χώρα μας έχει όλα τα εργαλεία τα οποία όταν χρειάζεται χρησιμοποιεί για την προστασία των δικών της συμφερόντων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΗ «καυτή» ατζέντα Μητσοτάκη-Μερτς