27.8 C
Nicosia
Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2025 | 17:30

Η Ελλάδα αξιώνει σεβασμό στον πολιτισμό της λέει ο Κακλαμάνης για εκδήλωση Βρετανικού Μουσείου

Τη φιλανθρωπική εκδήλωση την οποία διοργάνωσε το Βρετανικό Μουσείο στην αίθουσα όπου φυλάσσονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, σχολίασε, σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικήτας Κακλαμάνης, κάνοντας λόγο για «εξοργιστικές εικόνες» και υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα αξιώνει σεβασμό στην ιερότητα του πολιτισμού της.

Χαρακτηρίζοντας το φιλανθρωπικό δείπνο που διοργανώθηκε στη Duveen Gallery –την αίθουσα, όπου φιλοξενούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα– ως μια προκλητική κίνηση του Μουσείου που αντιμετωπίζει τα συγκεκριμένα σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού ως «τουριστική ατραξιόν», ο κ. Κακλαμάνης έκανε λόγο για «κυνική» στάση.

Όπως είπε, αυτή η κίνηση αποτελεί «το πειστικότερο επιχείρημα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα» στην Ελλάδα.

«Την ώρα που τα γλυπτά του Παρθενώνα, γεννημένα στην Αθήνα πριν από σχεδόν 2.500 χρόνια περιμένουν υπομονετικά την επιστροφή τους στην πατρίδα… την ώρα που τα λάφυρα του λόρδου Έλγιν εξακολουθούν επί 200 χρόνια να τελούν σε καθεστώς ομηρίας από τη Μεγάλη Βρετανία, περιμένοντας δικαίωση… την ώρα που τυπικά έχει ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος για την επανένωση του μνημείου μας… η  Duveen Gallery του Βρετανικού Μουσείου στρώνει προκλητικά, πλουσιοπάροχα τραπέζια, χορούς και δημοπρασίες, με φόντο τα γλυπτά μας και με την κυνική παραδοχή τής συγκέντρωσης χρημάτων προς ίδιον όφελος», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

«Φέτος το ‘Pink Ball’ του Μουσείου κάλυψε, με την απόχρωση της Barbie, τον ακριβό ελληνικό πολιτισμό, πιστώνοντας τους λογαριασμούς του με 1,6 εκ. λίρες», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι μέσα από τη συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται για μια ακόμη φορά σαφές ότι «για τη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου, τα γλυπτά δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από μια ισχυρή τουριστική ατραξιόν. Ένα απλό φόντο που εξυπηρετεί απροκάλυπτα το οικονομικό κέρδος».

«Η Ελλάδα αξιώνει σεβασμό στην ιερότητα του πολιτισμού της. Ή έστω λίγη αιδώ», κατέληξε ο κ. Κακλαμάνης.

Για «προκλητική αδιαφορία» έναντι των μνημείων κάνει λόγο η Λ. Μενδώνη

«Τέτοιες ενέργειες είναι προσβλητικές για τα πολιτιστικά αγαθά και θέτουν σε κίνδυνο τα ίδια τα εκθέματα», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη σχετικά με το δείπνο που οργάνωσε το Βρετανικό Μουσείο στην αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει το ΥΠΠΟ με ανακοίνωσή του, η Υπουργός Πολιτισμού απάντησε ότι «κατ´ επανάληψη και διαχρονικά το Υπουργείο Πολιτισμού έχει καταδικάσει τα δείπνα, τις δεξιώσεις και τις επιδείξεις μόδας που διοργανώνονται στους χώρους των Μουσείων, στους οποίους εκτίθενται μνημεία και έργα τέχνης. Τέτοιες ενέργειες είναι προσβλητικές για τα πολιτιστικά αγαθά και θέτουν σε κίνδυνο τα ίδια τα εκθέματα. Αυτό ακριβώς έπραξε το προηγούμενο Σάββατο, η Διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου, χρησιμοποιώντας για μία ακόμη φορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα ως διακοσμητικά στοιχεία για το δείπνο που οργάνωσε. Η ασφάλεια, η ακεραιότητα και η ηθική των μνημείων θα έπρεπε να αποτελεί το κύριο μέλημα του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο για μια ακόμη φορά επιδεικνύει προκλητική αδιαφορία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΗ Ελλάδα αξιώνει σεβασμό στον πολιτισμό της λέει ο Κακλαμάνης για εκδήλωση...