Σε πλήρη εφαρμογή μπαίνει στις 30 Απριλίου του πρόγραμμα «visa express» που αφορά τούρκους πολίτες.
Το πρόγραμμα είχε τεθεί πιλοτικά σε εφαρμογή στις 30 Μαρτίου σε πέντε νησιά ενώ όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές στο in, το πείραμα πέτυχε και έτσι από την Τρίτη θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα πέντε που προέβλεπε η απόφαση συμπληρώνοντας τη δεκάδα.
Πιο συγκεκριμένα η visa express για Tούρκους πολίτες άρχισε να λειτουργεί πιλοτικά στις 30 Μαρτίου στα νησιά Χίο, Κω, Λέσβο, Ρόδο και Σάμο, και στις 30 Απριλίου το μέτρο θα ισχύσει και σε Κάλυμνο, Καστελόριζο, Λέρο, Λήμνο και Σύμη.
Η επέκταση του μέτρου και στα υπόλοιπα πέντε νησιά του Αιγαίου από το λογαρισμό του x της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα.
Στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας
Η visa express για Tούρκους πολίτες είναι ένα μέτρο που ανακοινώθηκε από την Ελλάδα, στο πλαίσιο και των πρωτοβουλιών που ελήφθησαν κατά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.
Προκειμένου να καταστεί δυνατό αυτό το πρόγραμμα, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, εργάστηκαν συστηματικά προκειμένου να εξασφαλίσουν την σχετική άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή στις 11 Μαρτίου, είχε χαρακτηρίσει το εγχείρημα ως «μια σύνθετη άσκηση διότι απαιτεί τη συνέργεια πολλών υπουργείων. Του υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που έχει ευθύνη των πλόων. Του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που έχει την ευθύνη των θεωρήσεων και την προστασίας των συνόρων και του πολίτη. Του υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει την επιμέλεια των δήμων και άρα και των δημοτικών λιμενικών ταμείων, και βεβαίως όλων των δήμων των δέκα νησιών στα οποία θα έχουμε αυτή την επιτόπια θεώρηση εισόδου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν σε επτά αντί για δέκα νησιά.
Μπορεί να επεκταθεί;
Το Μάρτιο ο Γεραπετρίτης απαντώντας αν το πρόγραμμα θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλα νησιά πέραν των δέκα αυτών, είχε αναφέρει σχετικά πως «αντιλαμβάνομαι ότι τα νησιά μας θα ήθελαν να μπουν στο πρόγραμμα και πράγματι κι εγώ έχω γίνει πολλαπλός δέκτης τέτοιων αιτημάτων, όμως αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν και όρια στο πόσο μπορούμε να επεκτείνουμε το πρόγραμμα αυτό, δεδομένου του εξαιρετικού του χαρακτήρα σε σχέση με το δίκαιο που διέπει τη σύμβαση Σένγκεν και κατά τούτο είμαστε ήδη αρκετά οριακά».
Στα απτά αποτελέσματα της βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας που κατέστησαν εφικτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε αναφερθεί κατά την πρώτη φάση της πιλοτικής εφαρμογής του και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην επίσκεψη του στη Μυτιλήνη στις 19 Απριλίου. Ο Μητσοτάκης είχε σημειώσει τα οφέλη για την οικονομία των νησιών και είχε επισημάνει ότι πρόκειται για ένα μέτρο που χρειάστηκε πάρα πολύ δουλειά «ώστε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις του Σένγκεν, να μπορούμε να χορηγούμε βίζα εντός λίγων λεπτών. Είναι η μόνη περίπτωση στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή που τρέχει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα».
Να σημειωθεί ότι η «visa express» δίνει στους τούρκους πολίτες δυνατότητα παραμονής επτά ημερών στα νησιά, ενώ έχει ισχύ ενός έτους και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνηες, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατόχους της να επιστρέφουν όσες φορές το επιθυμούν.