Στην Πειραιώς διαβάζουν με προσοχή τα γκάλοπ και διαπιστώνουν πως καταγράφεται αύξηση των ποσοστών των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό πως σε αρκετές από τις μετρήσεις που παρουσιάζονται ενόψει ευρωεκλογών η Ελληνική Λύση είναι πλέον τέταρτο κόμμα, ενώ ανοδική πορεία φαίνεται πως ακολουθούν και τα ποσοστά του κόμματος Νίκη (κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα).
Η απόσταση βέβαια της Νέας Δημοκρατίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης παραμένει μεγάλη, ωστόσο στο γαλάζιο στρατόπεδο θέλουν να πετύχουν μια επίδοση ανάλογη με των ευρωεκλογών του 2019 και για λόγους πολιτικών εντυπώσεων. Αυτό επομένως προϋποθέτει να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν διαρροές παραδοσιακών ψηφοφόρων σε μικρότερα κόμματα και αναζητούνται ονόματα που να μπορούν να μιλήσουν στο συγκεκριμένο κοινό.
Από τους νυν ευρωβουλευτές θεωρείται πιθανόν να είναι σχεδόν όλοι εκ νέου υποψήφιοι (αν και ένα ή δυο πρόσωπα περιμένουν το τελικό οκ), ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα είναι στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο ο Θεοδωρής Ζαγοράκης (για τον οποίο μάλιστα δημοσιεύματα σημειώνουν πως μπορεί να δεχθεί πρόταση από το ΠΑΣΟΚ). Υπενθυμίζεται εδώ πως στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλεγεί ο Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος ωστόσο διαφώνησε ανοιχτά με μια σειρά απο κυβερνητικούς χειρισμούς και το 2022 είχε διαγραφεί από τη Ν.Δ.
Από εκεί και πέρα για την προσέγγιση παραδοσιακών ψηφοφόρων στο ευρωψηφοδέλτιο θα υπάρχουν αρκετά πρόσωπα που είναι συνδεδεμένα με την «γαλάζια» παράταξη. Για παράδειγμα πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει υποψηφιότητα από την ΟΝΝΕΔ. Τη ίδια στιγμή το προηγούμενο διάστημα είχαν ακουστεί τα ονόματα του Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αλκιβιάδη Στεφανή, ωστόσο δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση.
Η περίπτωση Φαήλου Κρανιδιώτη
Ένα πρόσωπο που προκάλεσε συζητήσεις είναι ο Φαήλος Κρανιδιώτης, καθώς μπορεί να μιλήσει σε ένα αμιγώς δεξιό συντηρητικό ακροατήριο και στις εκλογές του Ιουνίου είχε στηρίξει τη Ν.Δ.
Ωστόσο υπήρξαν φωνές στο εσωτερικό του κόμματος που εξέφρασαν προβληματισμό για πως μια τέτοια κίνηση θα αντιμετωπιστεί από ένα κεντρώο ακροατήριο, με το οποίο «φλερτάρει» το κυβερνών κόμμα. Και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν προχώρησε η σχετική απόφαση.
Στο τραπέζι έχουν πέσει και ονόματα βουλευτών από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου όπως αναφέρθηκε υπάρχουν οι περισσότερες διαρροές προς τα δεξιά.
Ωστόσο δεν είναι εύκολο να προχωρήσει το σχετικό εγχείρημα, κυρίως εφόσον κληθούν οι βουλευτές να παραιτηθούν πριν ριχθούν στη μάχη των ευρωεκλογών.
Ποιοι «κλείδωσαν» για το ευρωψηφοδέλτιο
Ένα σημαντικό κομμάτι του ευρωψηφοδελτίου έχει σύμφωνα με πληροφορίες ήδη κλειδώσει, ενώ συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι συζητήσεις και για νέα πρόσωπα που θα ριχθούν στη μάχη του σταυρού.
Όπως έχει ήδη γράψει το naftemporiki.gr στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας πρόκειται να είναι οι: Δημήτρης Τσιόδρας (είναι διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού), Βασίλης Κοντοζαμάνης (πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα υγείας), Εύη Χριστοφιλοπούλου (στο παρελθόν είχε διατελέσει βουλευτής και υφυπουργός), Μιχάλης Αγγελόπουλος (πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος (πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου), Βούλα Πατουλίδου (αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης) και Σωτήρης Σέρμπος (αναπληρωτής καθηγητής στο Δημοκρίτειο).
Επίσης αναμένεται να είναι υποψήφιοι ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ο δημοσιογράφος Γιώργος Aυτιάς και πιθανότατα ο καθηγητής Ναπολέοντας Μαραβέγιας και ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης. Δεν πρέπει να αποκλείεται στο κυνήγι του σταυρού να ριχτούν οι πρώην βουλευτές Γιώργος Αμυράς και Νόνη Δούνια, ενώ στα ονόματα που έχουν ακουστεί επίσης είναι του οδοντιάτρου Μιλτιάδη Μητσιά (που είναι γιος του γνωστού ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά ) και του παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη.
Επίσης το ευρωψηφοδέλτιο αναμένεται να έχει έντονο άρωμα γυναίκας. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Πειραιώς υπάρχουν πολλά βιογραφικά από γυναίκες και εξετάζονται οι πιο δυνατές υποψηφιότητες για το ευρωψηφοδέλτιο.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη • [email protected]