Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους Financial Times από τις Βρυξέλλες, εκφράζει επιφυλάξεις για την πρόθεση χωρών-μελών να στηρίξουν την ανάθεση της εξέτασης αιτήσεων ασύλου σε χώρες εκτός της ΕΕ.
Λίγο πριν από την άτυπη συνάντηση ηγετών για το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως η αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας είναι ένας «διμερής διακανονισμός» και προσθέτει πως «δεν ξέρω αν θα μπορούσε να αντιγραφεί στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει επίσης να δούμε αν λειτουργεί».
Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει λέγοντας ότι οι αιτήσεις αυτών των ανθρώπων διεκπεραιώνονται με βάση την ιταλική νομοθεσία περί ασύλου και όποια και αν είναι η έκβαση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα επιστρέψουν στην Ιταλία. «Αν ήταν να κάνουμε το ίδιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πού θα πήγαιναν;» διερωτάται ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Καλεί επίσης την ΕΕ να αυξήσει τη νόμιμη μετανάστευση ταυτοχρόνως με την πάταξη των παράνομων αφίξεων, καθώς επισημαίνει την κρίσιμη ανάγκη για ειδικευμένο και ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό στην ευρωπαϊκή οικονομία.
«Αν θέλεις να χτίσεις έναν μεγάλο φράκτη, χρειάζεσαι επίσης μία μεγάλη πόρτα. Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας; Είμαστε μια ήπειρος που συρρικνώνεται και όλοι αναγνωρίζουμε ότι για να διατηρήσουμε την παραγωγικότητά μας θα χρειαστούμε εργαζόμενους, ανειδίκευτους ή με ειδίκευση», λέει στη συνέντευξη στους FT ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μετά από αναφορά της βρετανικής εφημερίδας στην πίεση που δέχεται η Ελλάδα από τις μεταναστευτικές ροές και τις κατηγορίες για το πώς αντιμετωπίζονται μετανάστες στη θάλασσα, ο Πρωθυπουργός σχολιάζει πως η Ελλάδα έχει σώσει «χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα», αλλά και ότι θα καταστήσει πιο δύσκολη την είσοδο στη χώρα μέσω αυτών των οδών.
Σημειώνει δε ότι πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ για την αύξηση του αριθμού των απελάσεων των ανθρώπων των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται. «Κάποιες από τις ιδέες που έχουν προταθεί μού ακούγονται ενδιαφέρουσες. Αλλά νομίζω ότι είμαστε ακόμα στα αρχικά στάδια της εύρεσης μιας συμπαγούς πρότασης», σχολιάζει.