15.8 C
Nicosia
Πέμπτη 8 Μαΐου 2025 | 8:52

Διακήρυξη Ελλάδας – Αιγύπτου: Κοινή η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και την UNCLOS

Την προσήλωση των δύο χωρών στο διεθνές δίκαιο συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της Θάλασσης (UΝLCOS) τονίζει η Κοινή Διακήρυξη που υπέγραψαν σήμερα Ελλάδα και Αίγυπτος.

Συγκεκριμένα στο κείμενο της Διακήρυξης αναφέρεται: «Επιδιώκουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της οικονομικής ευημερίας και της βιώσιμης ανάπτυξης για τους λαούς μας και για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Αμφότερες οι πλευρές, αναγνωρίζοντας τις τρέχουσες και τις αναδυόμενες προκλήσεις στο γεωπολιτικό περιβάλλον, επιβεβαιώνουν την ισχυρή αποφασιστικότητα για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS»

Η Διακήρυξη θεσμοθετεί επίσης τακτικές επαφές σε όλα τα επίπεδα και σε μία σειρά από τομείς συνεργασίας.

Σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου του 1ου Ανώτατου Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι, οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επισφράγιση του επιπέδου αυτού και θεσμικά, με την αναβάθμιση σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση, όπως προβλέπεται στην Κοινή Διακήρυξη την οποία υπέγραψαν.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κοινή οπτική Ελλάδας και Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο, σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας στην ενέργεια, στις εμπορικές σχέσεις και στη μετανάστευση.

Επαναβεβαιώθηκε επίσης η σημασία του εμβληματικού έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY Interconnector) για την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ευρώπης όσο και της Αφρικής και τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης της Ευρώπης για την εισαγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη για την εφαρμογή της συμφωνίας μετακλήσεων εποχικού εργατικού δυναμικού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Επίσης, αναφέρθηκαν στον ιδιαίτερο συμβολισμό της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και στη σημασία διατήρησης του χαρακτήρα της ως ζωντανού και λειτουργικού φάρου του Ελληνορθόδοξου κόσμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Abdel Fattah El-Sisi αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση την κατάσταση στη Γάζα, τη Συρία και τη Λιβύη, αλλά και το Κυπριακό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα θεωρεί την Αίγυπτο εταίρο-κλειδί με κομβικό ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις.

Στο πλαίσιο του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπογράφηκαν τρία μνημόνια συνεργασίας για τη Ναυτιλία, την Πολιτιστική συνεργασία και για τον τομέα των Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!