10.8 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 | 9:03

Δένδιας από Βουλή: «Δεν επιτρέπω η πατρίδα μου να υποχωρεί. Η χώρα αντιμετωπίζει υπαρκτή και ζώσα απειλή»

Με το βλέμμα προς την Ανατολή ξεκίνησε την ομιλία του από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό 2025.

Ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων – στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης που έχει γίνει στην Ελλάδα- την καινοτομία και το προσωπικό.

Επιπλέον, απέρριψε την όποια κριτική έχει ασκηθεί για υπερβολικές αμυντικές δαπάνες.

Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα από τη γείτονα -Τουρκία-  όπως αυτή εκφράζεται με το «casus belli», αν η Ελλάδα ασκήσει το νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ (σύμφωνα με την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας), και την επιβολή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Δεν επιτρέπω η πατρίδα μου να υποχωρεί

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ «Το δίκαιο λαμβάνεται υπόψη όταν υπάρχει ίση δύναμη για την επιβολή του. Όταν δεν υπάρχει ίση σιχύς, οι σιχυροί, κάνουν ότι τους επιτρέπει η ισχύς τους, οι δε αδύναμοι παραχωρούν όσα τους επιβάλει η αδυναμίας τους. Δεν επιτρέπω η πατρίδα μου να υποχωρεί».

Ενώ πρόσθεσε υπερασπίστηκε την πολιτική του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Για τις αμυντικές δαπάνες

«Είναι μεγάλος αυτές οι δαπάνες; Όποιος τοποθετείται για αυτό να εξηγήσει επί τη βάσει ποιων κριτήριων. Το ένα και βασικό κριτήριο αφού κάνουμε μια παραδοχή. Απειλείται η χώρα; ναι ή όχι; και από ποιον προέρχεται η βασική απειλή;»

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι ότι η γειτονική χώρα έχει εκπεφρασμένο casus belli προς τη χώρα μας. Ναι ή όχι; επιχειρεί να επιβάλει δια της βίας το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Εν συνεχεία, ο Νίκος Δένδιας εξήγησε επίσης πως σε σχέση με την Ελλάδα, η γειτονική χώρα δαπανά 14 φορές παραπάνω χρήματα για εξοπλισμούς.

«Υπάρχει τεράστιο χάσμα 1 προς 14 που έρχεται δίπλα στο άλλο χάσμα 1 προς 10 το πληθυσμιακό. Απαιτείται μια εντελώς νέα προσέγγιση και αυτή κρύβεται πίσω από τα νούμερα του προϋπολογισμού. Η κύρια κατεύθυνση είναι να μπει η χώρα στον αιώνα της καινοτομίας», είπε και σημείωσε πως «Θα πρέπει να είναι σαφές σε όλους μας και με δεδομένο ότι ουδενός αμφισβητείται η πατριωτική αντίληψη, ότι η χώρα αντιμετωπίζει υπαρκτή και ζώσα απειλή».

«Πως μπορεί να κυβερνηθεί επιθετικά ή να αντιμετωπιστεί αμυντικά ένα μεγάλο σμήνος drones. Ξέρετε πόσες ελληνικές επιχειρήσεις έδωσαν απαντήσεις. 141 και από αυτές οι 40 αξιολογήθηκαν ως σοβαρές προτάσεις.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Για την καινοτομία – ΕΛΚΑΚ

«Η κύρια κατεύθυνση είναι η χώρα να μπει στον αιώνα της καινοτομίας. Ήδη, η εθνική αντιπροσωπεία έχει ψηφίσει το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, αυτό το οποίο μαζί με την Διεύθυνση Καινοτομίας που έχει δημιουργηθεί το 2024 στις Ένοπλες Δυνάμεις ενώνει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με το ελληνικό περιβάλλον καινοτομίας και μοχλεύει ώστε οι δαπάνες αυτές να γίνουν και οικονομική ανάπτυξη. Να γίνουν και εξαγώγιμα προϊόντα.

Και το ΕΛΚΑΚ είναι κάτι το εξαιρετικά αισιόδοξο. Προχθές οργανώσαμε το πρώτο Συμπόσιο μαζί με τους Γάλλους συμμάχους και εταίρους μας.

Το ΕΛΚΑΚ οργάνωσε έναν διαγωνισμό ενόψει αυτού του συμποσίου στο οποίο μετείχε το ελληνικό αμυντικό σύστημα καινοτομίας. Ποια ήταν η ερώτηση που τέθηκε από το ΕΛΚΑΚ για τις επιχειρησιακές μας ανάγκες;

Πώς μπορεί να κυβερνηθεί ή να αντιμετωπιστεί ή να αντιμετωπιστεί, κυβερνηθεί επιθετικά, αντιμετωπιστεί αμυντικά, μεγάλο σμήνος drones UAV. Φαντάζεστε τη λογική του ερωτήματος. Ξέρετε πόσες ελληνικές επιχειρήσεις έδωσαν απάντηση; 141. Και από αυτές 40 αξιολογήθηκαν ως εξαιρετικά σοβαρές.

Μπαίνουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε μια νέα εποχή στην οποία μπορούμε να παράγουμε και να παρέχουμε λύσεις στα αμυντικά μας προβλήματα. Πέραν της παλιάς λογικής «πάω και αγοράζω μόνο από το εξωτερικό».

Και το πιο περήφανο παράδειγμα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα είναι ο «Κένταυρος». Το αντί-drone σύστημα το οποίο δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες πολέμου στον Κόλπο. Και πλέον θα αποτελέσει το βασικό αντί-drone όπλο των φρεγατών μας και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αλλά πέρα από την καινοτομία, χωρίς την οποία δεν υπάρχει λύση σήμερα, μην κοροϊδευόμαστε, προχωράμε σε μία αντίληψη νέων πλατφορμών πολλαπλών δυνατότητων,  αλλά με ομογενοιοποίηση, ώστε να μην πετάμε χρήματα από το παράθυρο.

Σας είπα σε προηγούμενη τοποθέτησή μου για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, όπου τους πολλούς τύπους αεροσκαφών που έχουμε, οκτώ σήμερα, τους πηγαίνουμε σε μία αεροπορία τριών μόνο τύπων, 4,5ης και 5ης γενεάς».

Αναφορικά με τη δημιουργία του θόλου αεράμυνας -όπου εγκρίθηκε και από το ΚΥΣΕΑ της 13ης Δεκεμβρίου 2024- ο ΥΕΘΑ τόνισε πως «Δημιουργούμε θόλο προστασίας αντι-drone πάνω από την πατρίδα μας απελευθερώνοντας την αεροπορία από την προστασία. Τοίχος πυραυλικό στο Αιγαίο ώστε να μην αναγκάζονται τα μεγάλα μας πλοία να επιχειρούν στα στενά του Αιγαίου».

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και για τα στρατόπεδα λέγοντας ότι «Προχωράμε σε μία πλήρη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρουσιάστηκε ήδη στην αρμόδια Επιτροπή, περνάει από το ΚΥΣΕΑ πριν από τα Χριστούγεννα. Την ακολουθεί, γιατί έτσι είναι ο νόμος, το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της δεκαετίας. Πρώτη φορά θα κατατεθεί εξοπλιστικό δεκαετίας στη νεότερη ελληνική ιστορία.

Η νέα δομή επίσης έχει μία τελείως διαφορετική αντίληψη. Λιγότερες μονάδες. Μέσα από συγχωνεύσεις κλείνουμε 137 στρατόπεδα. Διαφορετική μορφή των μονάδων. Χρήση drone, χρήση anti-drone. Και επίσης δυνατότητες κυβερνοπολέμου, επιθετικές και αμυντικές, ό,τι η πατρίδα μας δεν είχε.

Και πέραν από όλα αυτά ασχολούμαστε με το ανθρώπινο δυναμικό, τον κύριο, πράγματι, πολλαπλασιαστή ισχύος. Έχουμε κάνει όσα θέλαμε; Και βέβαια όχι. Όμως, νομοθετήσαμε τις αποζημιώσεις για τα πληρώματα των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, νομοθετήσαμε το επίδομα ειδικών αποστολών, αυξήσαμε την αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης, αλλάξαμε την αποζημίωση για τους φοιτούντες τις στρατιωτικές σχολές».

Για το ανθρώπινο δυναμικό

Παράλληλα εστίασε και στο ανθρώπινο δυναμικό, των στελεχών που αποτελούν τον πυρήνα των Ενόπλων Δυνάμεων, λέγοντας ότι «Κάναμε ήδη και εκτελείται ένα οικιστικό πρόγραμμα 1.000 κατοικιών. Και εδώ έχω να σας πω ότι θα ανακοινωθεί μέσα στο χρόνο που έρχεται η συνέχιση του προγράμματος ων 1.000 κατοικιών μέχρι το 2030, όπου θα έχουμε φτάσει τις 4.000 κατοικίες με 25 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο μετά τα πρώτα 100. Όπου θεωρούμε ότι είναι η οροφή και θα έχουμε καλύψει όλες τις ανάγκες τις στεγαστικές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, Ή για να το πω απλά: Όποιον μεταθέτει κάπου η πατρίδα, είτε μόνο του είτε με την οικογένειά του, θα του δίνει – στο επαγγελματικό στέλεχος – και ένα κλειδί για ένα σπίτι, όπως γίνεται σε όλους τους προοδευμένους στρατούς σε αυτόν τον πλανήτη».

Για τα στρατιωτικά νοσοκομεία

«Βεβαίως, δημιουργούμε το καλύτερο πλαίσιο προστασίας για την οικογένεια των στελεχών μας που υπήρξε ποτέ. Θα έρθει το Σχέδιο Νόμου, έχει κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης πολύ πριν γίνουν γνωστά αυτά τα προβλήματα των τελευταίων ημερών με τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Πρόκειται για μια διαφορετική και νέα αντιμετώπιση των στρατιωτικών νοσοκομείων, γιατί ήταν προφανή τα προβλήματα. Απλώς τώρα βγήκαν στην επιφάνεια. Αυτά τα προβλήματα τα χειρίστηκαν σωρεία Κυβερνήσεων και πέρσι ο Μητσοτάκης παρενέβη και σας ξαναλέω, πριν εμφανιστούν στον  δημόσιο διάλογο».

Κλείνοντας ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», δηλώνοντας πως «δίνουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε και προκλήσεις πέραν των συνόρων μας. Έγινε αναφορά στην Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ. Είμαστε υπερήφανοι για την Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ.

«Η χώρα αντιμετωπίζει υπαρκτή και ζώσα απειλή»

Έχει ελληνικό όνομα γιατί εμείς ήμασταν η χώρα η οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο να δημιουργηθεί. Και τι κάνει η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ; Λειτουργεί ως φρουρός της οδού επικοινωνίας με τα λιμάνια μας, με τον Πειραιά, με τη Θεσσαλονίκη. Μας είναι αδιάφορη η Διώρυγα του Σουέζ εμάς, για να καταλάβω; Δεν αφορά τα ελληνικά συμφέροντα;

Η παρουσία μας στο Κόσσοβο, στην KFOR, μας είναι αδιάφορη; Η παρουσία στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στα Δυτικά Βαλκάνια, μας είναι αδιάφορη; Δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του Ελληνισμού;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε πάει σε μία τελείως διαφορετική αντιμετώπιση. Τα θέματα της Εθνικής Άμυνας δεν είναι θέματα που αφορούν μία Κυβέρνηση, έναν Πρωθυπουργό, έναν Υπουργό, μία Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Είναι πολύ ευρύτερα αυτό. Ουδεμία άρνηση υπάρχει πλήρους λογοδοσίας ή πλήρους εξήγησης των επιλογών που γίνονται και ουδείς γνωρίζει μόνος την απόλυτη αλήθεια.

Όμως, θα πρέπει να είναι σαφές σε όλους μας και με δεδομένο ότι ουδενός αμφισβητείται η πατριωτική αντίληψη ότι η χώρα αντιμετωπίζει υπαρκτή και ζώσα απειλή».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!