Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις «έχουν φτάσει στο απόγειο» και είναι θέμα χρόνου η Αθήνα να μπει στο πρόγραμμα των F-35 τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας παράλληλα πως «οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ποιος είναι ο αξιόπιστος περιφερειακός παίκτης», ενώ σε σχέση με την Τουρκία σημείωσε ότι «ζητήματα τα οποία ανάγονται στην κυριαρχία της χώρας, δεν πρόκειται ποτέ, ούτε να συζητηθούν ούτε να αναθεωρηθούν».
«Η Ελλάδα την τελευταία πενταετία έχει ακολουθήσει μια πολιτική ενδυνάμωσης των ενόπλων δυνάμεων. Η χώρα αποκτά ειδικό βάρος, είναι σημαντικό ζήτημα η αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων», υπογράμμισε και τόνισε πως στη συνάντηση με τον κ. Μπλίνκεν θα τεθεί και το θέμα των F-35 για το οποίο είπε ότι «νομίζω θα έχουμε θετικές εξελίξεις».
«Αισθάνομαι ότι το ζήτημα των 35 θα λήξει. Είναι ένα θέμα χρόνου. Η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα των F-35. Η Ελλάδα δεν προσδιορίζεται. Για εμάς είναι εντελώς αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμείς έχουμε εδραιώσει αυτοτελώς και αυτοδύναμα μια σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι μια απολύτως σταθερή, ισότιμη σχέση διπλωματικής ειλικρίνειας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά δε με την πώληση F-16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, σημείωσε: «Eμείς δεν μπορούμε να καθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική διπλωματία, η αμερικανική πολιτεία, ουσιαστικά αποδίδει την αμυντική της συνδρομή, τους εξοπλισμούς και σε άλλες χώρες».
«Εκείνο το οποίο πάντοτε εμείς με σθένος απαιτούμε είναι ότι στο πλαίσιο μιας αμυντικής συμμαχίας, κυρίως του Βορειοατλαντικού Συμφώνου του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να γίνεται σεβαστός ο κανόνας της εδαφικής ακεραιότητας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Κανένας απολύτως εξοπλισμός ο οποίος αποδίδεται σε καμία χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας», υπογράμμισε. «Η μεγάλη μας ανησυχία είναι ότι θα υπάρξει ένα ντόμινο εξελίξεων, το οποίο θα καταλάβει και άλλες περιοχές, ιδίως το βόρειο Ισραήλ και το Λίβανο», επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.
«Η Ελλάδα στο κομμάτι της Μέσης Ανατολής έχει έναν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο», σημείωσε, ενώ ανέφερε πως ο ίδιος τις επόμενες δύο εβδομάδες θα βρεθεί σε Αίγυπτο, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, ενώ θα συναντηθεί με τους ομολόγους του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.
«Η Ελλάδα δεν κάνει απόκρυφη εξωτερική πολιτική, ούτε σκοτεινή», υπογράμμισε. «Δεν κάνουμε συναλλακτική πολιτική, αλλά διεθνή πολιτική αρχών και αυτό το σέβονται όλοι. Και οι μεγάλοι παίκτες, οι ΗΠΑ που προφανώς αποτελούν μια υπερδύναμη, αντιλαμβάνονται ποιος είναι ο αξιόπιστος περιφερειακός παίκτης», τόνισε και πρόσθεσε: «Μπορεί να είναι μια χώρα σχετικά μικρή σε έκταση, έχει όμως ένα δυσανάλογα μεγάλο κεφάλαιο, ένα υπερήφανο κεφάλαιο διπλωματικής πολιτικής. Αυτό το έχει κατακτήσει με μία πολιτική αρχών και συνέπειας, έτσι ώστε να μπορούμε να συνομιλούμε με όλους τους περιφερειακούς και διεθνείς παίκτες, να γινόμαστε σεβαστοί».
«Ζητήματα τα οποία ανάγονται στην κυριαρχία της χώρας, δεν πρόκειται ποτέ, ούτε να συζητηθούν ούτε να αναθεωρηθούν», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.
«Για εμάς η κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη, αναπαλλοτρίωτη και απορρέει από τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Και δεν υπάρχει κανένας πολιτικός, πολλώ δε μάλλον εγώ που πάντοτε έχω μία θεσμική στάση στα πράγματα, να θέσει σε διαπραγμάτευση ζητήματα που αφορούν την ελληνική κυριαρχία».
Αναφερόμενος δε στη Συνθήκη της Λωζάνης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «ζήτημα τροποποίησης ή αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης δεν υπάρχει, δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει».
Εξάλλου, όπως επεσήμανε, το ίδιο το διεθνές δίκαιο απαγορεύει οποιαδήποτε τροποποίηση Συνθηκών που καθορίζουν σύνορα. «Αλλά ειδικώς για εμάς η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί ένα ιερό, στερεό νομικό θεμέλιο. Η σχέση η ελληνική με το διεθνές δίκαιο καθορίζεται εν πολλοίς από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά και από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδος δεν ετέθησαν και δεν πρόκειται ποτέ να τεθούν».