«Ήμουν έφηβη, φορούσα τη σχολική μου ποδιά, όταν γνώρισα τον άντρα μου, Βαρδή Βαρδινογιάννη, και μου δίδαξε όλα αυτά τα οποία πρέπει να πιστεύω, τα οποία πιστεύω μέχρι και σήμερα» θα πει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις της στον Τάσο Τρύφωνος και την εκπομπή Τετ-α-Τετ. Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης που έφυγε από τη ζωή στις 12 Νοεμβρίου του 2024 και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, που πέθανε στις 24 Ιουλίου του 2023, έζησαν έναν βαθύ έρωτα και μια σπουδαία αγάπη μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής τους.
Όσοι τους γνώριζαν λένε ότι άκουγαν συχνά-πυκνά την ιστορία της γνωριμίας τους που όρισε την αρχή της κοινής τους ζωής.
«Είναι τα πάντα για μένα» θα πει στη συνέχει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη για τον Βαρδή στην ίδια συνέντευξή της στο Τετ-α-Τετ.
«Ο άντρας μου ήταν ένας νεαρός αξιωματικός του ναυτικού και αρχικά ο πατέρας μου ήταν αυτός που μας στήριξε οικονομικά. Έτσι ξεκινήσαμε τη ζωή μας, πολύ απλά».
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, η εξορία και η Μαριάννα
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1933 στην Επισκοπή Ρεθύμνου και είναι το πέμπτο από τα οκτώ παιδιά -Παύλος, Αμαλία, Σήφης, Νίκος, Γιώργος, Θεόδωρος και Ελένη- του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη.
Ακολουθώντας την παράδοση της οικογένειας επέλεξε μια καριέρα στο ναυτικό και μπήκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, από την οποία αποφοίτησε το 1955, όμως ήταν μια καριέρα σύντομη λόγω της αντιστασιακής του δράσης.
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης αποστρατεύτηκε τον Ιούλιο του 1967 από το δικτατορικό καθεστώς με το βαθμό του πλωτάρχη και εξορίστηκε στην Αμοργό.
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, σε συνέντευξή της το καλοκαίρι του 2023, είχε διηγηθεί, μιλώντας στον Μάκη Πολλάτο: «Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο γυμνάσιο, γνώρισα τον Βαρδή, έναν νεαρό αξιωματικό του Ναυτικού από το νησί της Κρήτης. Παντρευτήκαμε και ξεκινήσαμε τη ζωή μας μαζί σε πολύ νεαρή ηλικία.
»Τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα λόγω της δικτατορίας στην Ελλάδα. Ο σύζυγός μου ήταν αντίθετος σε αυτό το καθεστώς και εκδιώχθηκε από το Ναυτικό, φυλακίστηκε και στη συνέχεια στάλθηκε στην εξορία.
»Αν και είχα ένα νεογέννητο μωρό και δύο μικρά παιδιά, ένιωσα την ανάγκη να τον στηρίξω κι έτσι τον ακολούθησα στην εξορία, στην Αμοργό. Πήρα ένα καΐκι και βρέθηκα κοντά του για οκτώ μήνες.
»Εκεί μείναμε σε ένα μικρό δωμάτιο χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση. Τα βγάλαμε πέρα χάρη στη γενναιοδωρία των ντόπιων που μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, και πρέπει να σας πω πως ακόμα και σήμερα έχουμε στενούς δεσμούς με τους ανθρώπους αυτούς.
»Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν γεμάτα από όλες τις εμπειρίες της ζωής, εύκολες και δύσκολες. Αυτή η πορεία με δίδαξε πως η ζωή είναι απρόβλεπτη και πολλές φορές σκληρή.
»Δεν πρέπει ποτέ να το βάζουμε κάτω. Θα ανατρέξω στα σοφά λόγια του Νέλσον Μαντέλα: “..Rising every time we fall”. Να πέφτεις και να ξανασηκώνεσαι. Αυτό είναι η ζωή».
Βαρδής Βαρδινογιάννης και Μαριάννα στην εξορία
Βαρδής και Μαριάννα – «Πόση ζεστασιά μπορεί να χωρέσει ένα τόσο δα καμαράκι»
Παρότι ο ίδιος ο επιχειρηματίας, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, δεν είχε μιλήσει ποτέ δημόσια για την εξορία του, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε κάνει μια σχετική ανάρτηση στο Instagram τον Απρίλιο του 2020, πριν μιλήσει στον Μάκη Πολλάτο.
Περιέγραψε πως ως νέα κοπέλα άφησε πίσω της δύο μικρά παιδιά και ένα βρέφος στη μητέρα της και εκείνη πήγε να βρει τον εξόριστο Βαρδή Βαρδινογιάννη στην Αμοργό.
«Εκεί ένιωσα και δεν θα το ξεχάσω ποτέ, πόση ζεστασιά και πόση καλοσύνη μπορεί να χωρέσει ένα τόσο δα καμαράκι.
»Ήταν η αλληλεγγύη των ντόπιων που μας κράτησε όρθιους και τους ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου για αυτή τους την αγάπη και τη συμπαράσταση.
»Όλοι τότε μαζί και ο κίνδυνος απέναντί μας. Το τότε δεν συγκρίνεται με το τώρα. Γιατί ο εχθρός, ο κίνδυνος είναι διαφορετικός» είχε γράψει χαρακτηριστικά η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, συνοδεύοντας την ανάρτησή της από μια παλιά φωτογραφία του ζευγαριού από την Αμοργό.
Δείτε τη συνέντευξη της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στον Τάσο Τρύφωνος
Η επίθεση από τη «17 Νοέμβρη»
Τον Νοέμβριο του 1990, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης έγινε στόχος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Τρομοκράτες είχαν στήσει ενέδρα στην πλατεία Διλβόη στη Νέα Ερυθραία, από όπου γνώριζαν ότι περί τις 09:20 κάθε πρωί, περνούσαν τα αυτοκίνητα της συνοδείας του Βαρδή Βαρδινογιάννη.
Οι τρεις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν κατά του αυτοκινήτου του, σταμάτησαν καθώς αυτό ήταν θωρακισμένο.
Οι τρομοκράτες είχαν επίσης τοποθετήσει βόμβα σε παρακείμενο σταθμευμένο αυτοκίνητο, η οποία όμως δεν εξερράγη.
Το 2002, όταν είχε συλληφθεί, το μέλος της 17Ν Χριστόδουλος Ξηρός παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική επίθεση κατά του Βαρδή Βαρδινογιάννη.
Το μικρό διαμέρισμα στην Κυψέλη
«Εκτός από την αγάπη» θα πει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη στον Τάσο Τρύφωνος «χρειάζεται σεβασμός και εκτίμηση για να κρατήσει μια σχέση».
«Οι δυσκολίες χαλυβδώνουν τη σχέση ενός ζευγαριού αλλά για μας δεν ήταν αυτός ο μόνος λόγος. Εμείς αφιερώσαμε τη ζωή μας ο ένας στον άλλον, συμπορευόμαστε στις χαρές και στις λύπες. Ό ένας συμπληρώνει τον άλλον. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να είναι το μάθημα ζωής για όλα τα νέα ζευγάρια. Η αγάπη και η συμπαράσταση».
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη μιλώντας για τη σχέση της με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη πάει πίσω ξανά στον χρόνο τότε που ζούσαν σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Κυψέλη.
«Ξεκινήσαμε την οικογένειά μας σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Κυψέλη. Φυσικά τότε δεν μπορούσα να φανταστώ τα όσα θα ακολουθούσαν, που άλλαξαν μεν την εικόνα της ζωής μας, αλλά ποτέ την ουσία της.
»Tο μεγάλωμα των πέντε παιδιών μας, και με τους δυο μας πάντα δίπλα τους, η εξορία του Βαρδή στην Αμοργό κατά την περίοδο της δικτατορίας. Αμέτρητες στιγμές όμορφες αλλά και στιγμές δύσκολες, όπως άλλωστε στη ζωή κάθε ανθρώπου».
»Στιγμές όμως που έκαναν την αγάπη μας ακόμα πιο ουσιαστική κι εμάς δυνατότερους ανθρώπους, μοναδικά δεμένους» είπε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρόεδρος του συλλόγου «Ελπίδα» και πρέσβειρα καλής θέλησης της UNESCO, σε μία σπάνια, πρόσφατη εξομολόγησή της για την πρώτη της γνωριμία και την κοινή τους ζωή με τον σύζυγό της επιχειρηματία και εφοπλιστή, Βαρδή Βαρδινογιάννη.
«Παρόλο που είναι ένας πολύ καλός επιχειρηματίας, στην καρδιά του έχει μείνει πάντα ο αξιωματικός του Ναυτικού. Το Ναυτικό ήταν ολόκληρη η ζωή του» θα προσθέσει.
Πηγή: In.gr